İş görüşmesi mülakatları iş arayanların karşılaştıkları en zorlu süreçlerden biridir. Bu süreçte adayın o işe girebilmek için kullanabilecek tek şansı vardır. Kimi şirketler ikinci mülakat için görüşmeye davet etmektedir fakat ilk iş görüşmeden başarıyla ayrılmanız gerekir. Bu görüşmeden başarı ile ayrılmak için de gerekli hazırlıkları yapmak, mülakat içerisindeki hal ve hareketlere dikkat etmek, ne söylediğini bilmek ve kendini en iyi şekilde ifade edebilmek oldukça önemlidir.
İş Görüşmelerinde Nasıl Davranmak Gerekir?
İş görüşmelerinde kendinizi diğer adaylardan ön plana çıkaracak bir özelliğinizi vurgulamanız ve şirketin neden sizi tercih etmesi gerektiğini en iyi şekilde ifade etmeniz gerekir. Çünkü başvuru yapan adaylar arasında sizden daha iyi olan ya da kendisini daha iyi ifade eden bir aday olursa, iş fırsatı ona sunulacak demektir.
Hiçbir zaman mülakat daveti almış olmanız, o pozisyona sizin görevlendirileceğinizi göstermez. Davet edildiğiniz zaman fazla umuda kapılmamanız gerektiğini sürekli olarak kendinize hatırlatmalısınız. Olumsuz bir geri dönüş aldığınızda motivasyonunuzun düşmemesi için kendinizi yalnızca o iş yerine alınacakmış gibi hissetmemelisiniz. Daha sonradan umutsuzluk yaşamamak için adayların bu noktayı unutmaması gerekir. Adaylara düşen gereğince hazırlanmak ve stres yönetimlerini başarıyla yapmaktır.
“İş görüşmelerinde nasıl davranmak gerekir? İş görüşmelerine nasıl hazırlanmalı?” gibi konuların yanı sıra bir de iş görüşmelerinde yapılmaması gereken hareketler vardır. Bunlar yapıldığı takdirde mülakata giren adayın yetkili karşısında şansı azalacaktır.
İş Görüşmelerinde Yapılmaması Gerekenler
- Mülakatın yapılacağı odaya girildiğinde yetkililer yer göstermeden oturulmamalıdır. Mülakat tamamlandığında da arkanızı dönerek kapıdan çıkmamalı, yetkililere yüzünüz dönük bir şekilde odadan ayrılmalısınız.
- İş görüşmesi mülakatı süresi ne kadar uzun olursa olsun aday kesinlikle saatine bakmamalıdır. Saate bakmak, ilginizin ve dikkatinizin dağıldığını gösterecektir.
- Aday, iş görüşmesi mülakatı sırasında kendisine sorulan soruya cevap verirken göz temasını kesmemelidir. Mülakat boyunca göz teması kurulması oldukça önemlidir.
- Şirket yetkilisi tarafından işin maddi kısmından bahsedilmediği sürece aday bu konuyu açmamalıdır. Maddi beklentiniz sorulduğunda ise kendinizi değerli gördüğünüzü ve sunabileceğiniz katkıları söyleyerek, piyasa içerisindeki maaş koşullarını baz alarak bir ücret beklentisi sunmanız en doğrusu olacaktır. Bu soruya cevap vermemek, olumsuz davranışlardan biridir.
- Mülakat soruları arasında cevabını bilmediği sorular karşısında “bilmiyorum” demek yerine ısrarla cevap vermeye, biliyormuş gibi görünmeye çalışmamalıdır.
- Adaya sorulan kariyeri ile ilgili sorulara yanlış cevaplar asla verilmemelidir. Herhangi bir bilgi saklanmamalıdır.
- Aday, şirket yetkilisini o işi ne kadar istediğine ikna etmeye çalışırken abartılı davranışlarda ya da söylemlerde bulunmamalıdır.
- Görüşmeyi yapan işe alım yetkilisi aday tarafından sevilmese dahi bu kesinlikle karşı tarafa hissettirilmemelidir.
- Aday, kendisine sorular güçlü yönleri ve zayıf yönleri ile ilgili mülakat sorularını cevaplarken kesinlikle dürüst olmalıdır.
- Aday iş görüşmesine kesinlikle geç kalmamalı, hatta 15 dakika öncesinde orada olmalıdır.
- İş görüşmelerinin kişisel görüşmeler olduğunun bilinciyle görüşmeye arkadaş ya da aileden biri ile gidilmemelidir.