Üniversite hayatından sonra yeni mezunlar için oldukça zor bir süreç başlamaktadır. İş arama süreci boyunca stresten uzak durabilmeleri için bazı püf noktaları bilmeleri gereklidir. İş arama sürecindeyken pek çok yere iş başvurusu yapan yeni mezunlar, heyecanlı bir bekleme sürecine girer. Her ne kadar iyi bir özgeçmiş hazırlansa da en büyük engelleri deneyimsiz olmalarıdır. İş alımı yapan şirketler genellikle iş deneyimi bulunan personelleri tercih etmek ister. Bu iş deneyimleri, staj dönemi ve boş zamanlarda yarı zamanlı olarak çalışılan işlerden kazanılabilmektedir. Sivil toplum kuruluşlarındaki projelere dahil olmak da büyük bir tecrübe kazandırmaktadır. Liderlik özellikleri, ekip çalışması, zaman yönetimi ve network gibi konular gönüllü olarak çalışılan bu kuruluşlarda kazanılabilir.
İş Arama Süreci Nasıl Kolay Hale Gelir?
Üniversiteden henüz yeni mezun olan kişiler yurt dışındaki gençlik programlarına dahil olması da deneyim kazandırmaktadır. Farklı kültürlere sahip insanlarla tanışmak ve sorumluluk almak, bu programlarda ön plana çıkar. Üniversitelerde, çeşitli sosyal faaliyetler düzenleyen topluluklar bulunmaktadır. Bu topluluklara katılarak, sorumluluk bilinci, iş becerileri, görevleri alma ve tamamlama becerileri geliştirilebilmektedir. Üniversite yaşamında katılacağınız topluluğu ve bu topluluktaki faaliyetlerinizi, özgeçmişinizde de belirtebilirsiniz. Bu durum, adaylar arasında ön plana çıkmanızı sağlayacaktır. Ulusal ve Uluslararası yardım kuruluşlarında görev almak da başvurunuzun ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Personel alımı yapan şirketler, katıldığınız gönüllü destek programları sayesinde iletişim becerilerinizin geliştiğini düşünecektir.
Okuldan mezun olunduktan sonra hemen iş arama sürecine başlanılması yanlıştır. Acele edilmemelidir. Kısa ve keyifli bir tatil sonrasında iş arama sürecini başlatmak, daha mantıklı hareket edilmesini sağlar. Gelecek ile ilgili olan endişelerin azaltılması ve iş arama sürecinde yüksek enerjiye sahip olunması için mezun olunduktan hemen sonra iş arama sürecine girilmemelidir.
Network ağınızı bu dönem içerisinde kuvvetlendirmek, iş hayatınızın daha iyi bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Bu nedenle iş ararken iletişim kurmaktan çekinmemeli ve çevrenizi olabildiğince genişletmelisiniz. Hobileriniz ile ilgili bir liste yapmanız, iş arama sürecinde yaşayacağınız stresten uzak kalmanız için bir yoldur. Stresten uzak kalmak için bu hobileri değerlendirebilir, başvuru yaparken özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.
İş arama sürecinin püf noktası etkili bir özgeçmiş hazırlamaktır. Bu nedenle özgeçmiş hazırlamadan önce iş aramamalısınız. Özgeçmişinizi yetkinliklerinize, becerilerinize ve ilgi alanlarınıza göre hazırlamaya dikkat etmeli, çok uzun olmamasına özen göstermeli ve kişisel bilgilerinizin güncel olmasına dikkat etmelisiniz. Hatalı ya da eksik, güncel olmayan bilgiler İK uzmanlarının dikkatini çekecek ve direkt olarak başvurunuz geçersiz sayılacaktır. Laf kalabalığından uzak durun ve bilgileriniz net olsun.
Yeni Mezunlara Önemli Tavsiyeler
İş hayatına atılmadan önce müzik, kitap gibi keyif alınan hobilerle ilgili bir liste yapmak ve işe başladıktan sonra stresten uzak kalmak için bu listedekileri değerlendirmek genç mezunların iş hayatına adaptasyonunu kolaylaştıracaktır. İş arama sürecinde ne kadar deneyim sahibi olunursa olunsun adaylar mutlaka bir heyecan ve endişeye kapılırlar.
Mülakatlara katılmadan önce yeterli pratiğin ve karşılaşılabilecek sorulara yönelik araştırmalar yapılması adayın mülakat esnasında hazırlıklı olmasını sağlar. Mülakatlara hazırlıklı olmak, heyecanınızı yenmenizi ve cevaplarınızı önceden belirleyerek “hazır cevap” olmanızı sağlar. Yetkililer sormuş oldukları sorulara anında cevap veren ve cevapları mantıklı olan adaylardan etkilenirler.
Adaylar iş bulma sürecindeyken umutsuzluğa kapılmamalıdır. Motivasyonlarını düşürmemeleri ve açık iş pozisyonlarına başvurularını gerçekleştirmelidir. Günlük bir plan oluşturulmalıdır. Yapılacak iş başvurularının sabah saatlerinde olmasına dikkat edilmeli ve sabah saatlerinde gelen e-postalara geri bildirim sağlanmalıdır. Bu şekilde bir düzen belirleyen aday, iş görüşmesine katılmadan önce profesyonel bir görünüm sergilemiş olacaktır.
İş arama sürecindeki adayların alabileceği “ret” cevaplarına daima hazırlıklı olması ve mülakat daveti alan adayın da o işi elde ettiğine dair bir inanç oluşturmaması gerekir. Her iki durumda da aday kendisini motive etmelidir. İş görüşmesi daveti almak, işe kabul edildiği anlamına gelmemektedir. İş pozisyonu için “ret” cevabı almak da başka bir pozisyon için görevlendirilmeyeceğiniz anlamını taşımaz. Dolayısıyla aday alacağı davet ve ret cevaplarına karşı bu bakış açısını izlemelidir.
Yapılan iş başvurularından sonra acele edilmemeli ve süreçle ilgili olarak İK yetkilileri rahatsız edilmemelidir. Başvuru yaptıktan sonra şirketlere zaman tanınmalıdır. Siz gibi pek çok adayın iş başvurusu yaptığı fark edilmelidir. İK yetkilisine ulaşmak için en az 3 hafta beklenmesi gerekir. Başvurunuza yönelik 21 gün içerisinde herhangi bir cevap oluşturulmazsa, şirket yetkilileriyle iletişim oluşturmanız uygun olacaktır.
Görüşme için davet alan aday, şirketi tanımaya çalışmalıdır. Görüşmelerin temel amacı şirketin adayı, adayın da şirketi tanımasıdır. Bu nedenle görüşme esnasında şirketin değerleri, vizyon ve misyonu, kültürü öğrenilmelidir. Akılda soru işareti bırakan her soru görüşmeyi gerçekleştiren yetkiliye sorulmalıdır. Çalışma şartları, koşulları ve şirkete ait bilgiler kişisel özelliklerinize uygun değilse, o işi kabul etmemeniz gerekir.