Uygun pozisyon için personel alımı yapan şirketler, mülakatlarını farklı şekillerde gerçekleştirebilirler. Genel olarak yüz yüze yapılan mülakatlar, telefonla da gerçekleştirilebilmektedir. Telefonda iş görüşmesi mülakatı yapan şirketler günden güne artmaktadır. Yüz yüze mülakat öncesinde adaylar aranmakta ve birkaç soru sorularak, adayın ikinci mülakat için uygunluğuna karar verilmektedir. Adaylardan bekledikleri cevapları alırlarsa, iş görüşmesine davet ederek yüz yüze mülakatı gerçekleştirirler. Bu nedenle telefonda yapılan iş görüşmesi mülakatlarında da kendinizi en iyi şekilde ifade edebilmelisiniz.
İş görüşmesi mülakatları hangi platformda yapılırsa yapılsın en önemli gereklilik adayın kendisini en iyi şekilde ifade edebilmesidir. Bunun için görüşmeyi yapacak adayların hazır olmaları gerekir. “Telefonla iş görüşmesi nasıl yapılır?” konulu bu yazımızda adaylara yardımcı olacak bilgiler yer almaktadır.
Her An Erişilebilir Olmak
Personel alımı iş başvurusu yapan kişilerin iş görüşmesi daveti almak ya da telefonda iş görüşmesi mülakatı yapmak üzere şirket yetkilileri tarafından her an aranabileceğini düşünerek telefonlarının kapsama alanında olmasına, şarjının dolu olmasına ve telefonlarının açık olmasına dikkat etmeleri gerekir. Adayların başvuru yaptıkları şirket tarafından belki de sadece bir kez aranma şansları olduğunu unutmaması gerekir.
Telefonda iş görüşmesi için aranan adaylar konuşmalarına kendisini aradıkları için şirketin işe alım yetkilisine teşekkür ederek başlamalıdır. Telefon görüşmelerinde beden dili konunun haricinde olduğundan etkileyici bir giriş yapmak adayı diğer adayların bir adım önüne geçirebilir.
Söz Hakkı Verilince Konuşmak
İş görüşmesi telefonda mülakat için aranan adaya, arayan yetkili tarafından peş peşe pek çok soru sorulur. Her soruya cevap verirken acele etmemeli, soru bittikten sonra ve yetkili sustuktan sonra cevap vermeye başlanmalıdır.
İş görüşmesinin telefonda yapıldığı durumlarda adaylar sadece kendilerine sorulan sorunun cevabını vermeli, kendini daha çok ifade etmek adına cevap haricinde olan konulardan bahsetmemelidirler.
Telefon yoluyla yapılan iş görüşmelerinde adaylar sorulan her soruya en ve en kısa cevabı vermeli, ancak verdiği cevabın yetkiliyi tatmin edici nitelikte olduğuna özen göstermelidir.
Sessiz Ortamda Görüşme Yapmak
İş görüşmesi mülakatları yapılacağı zaman mutlak sessiz bir ortamda bulunmalı, dışarıdan adayın ve şirket yetkilisinin odaklanmasını engelleyecek herhangi bir gürültü olmamasına dikkat edilmelidir.
Adayların iş görüşmesi mülakatlarının telefonla yapılması halinde adayların ses tonunu doğru ayarlamaları, çok yüksek ya da çok kısık sesle konuşmamaya özen göstermeleri gerekir.
İş görüşmeleri ister yüz yüze, ister telefonda ya da diğer yollardan biriyle yapılıyor olsun stres yönetiminin doğru yapılması önem taşır. Telefonda yapılan görüşmelerde adayın stres ses tonuna ve vereceği cevaplara yansıyacağından bu yolla gerçekleşen görüşmeler için de stres yönetimi önemlidir.