İkinci el araç satışlarında ortaya çıkan yeni sahtekarlık yöntemi olarak sahte banka dekontları kullanılıyor.
İkinci el otomobil alım ve satım işlemlerinde zaman zaman dolandırıcılık haberleri karşımıza çıkıyor. Geliştirilen yeni yöntem ile dolandırıcılar artık sahte banka dekontları da kullanmaya başladı. Uzmanlar, dolandırıcılığa maruz kalınmaması adına sık sık uyarılar yapıyor. Fakat yine de vatandaşların dikkatsizliği, beraberinde büyük mağduriyetler de getiriyor.
Son olarak 25 Mart günü Mersin’in Silifke ilçesinde yaşanan olayda bir kişi mağdur oldu. Mağdur, 25 Mart 2021 tarihinde otomobilini internet üzerinden satışa çıkardı. Satıcı, aracı için 155 bin liralık bir fiyat belirledi. Aracın ilana konmasının ardından kısa bir süre sonra Kemal A. isimli bir şahıs ile iletişim kurdu. Dolandırıcı, kendini müteahhit olarak tanıttı. Ardından da inşatta çalışan bir kişiye 155 bin lira değerindeki aracı almak istediğini aktardı.
Aynı Gün Satış Teklifi
Aracını ilana koyan mağdur, 25 Mart günü dolandırıcı ile iletişime geçti. Mağdur, dolandırıcı ile yaptığı konuşmada aracı aynı gün içerisinde alabileceklerini iletti. Bu teklifin ardından öğle saatlerinde Kemal A. bir kez daha mağduru arayarak bir sonraki gün için randevu verdi, aracı alacak kişi ile irtibat kurması adına gereken bilgileri aldı.
Kendisine gönderilen konuma giden mağdur satıcı, aracı alacak kişi ile iletişime geçerek geldiği yerin bir oto galeri olduğunu söyledi. Bu olay üzerine dolandırıcılar, mağdura doğru yerde olduğunu ve galerideki bir kişinin devir işlerini tamamlayacağını aktardı. Mağdur isim, devir işlerini tamamlamadan önce galerideki kişi ile ekspertize gitti.
Aracın devri aşamasına gelinmesinin ardından, dolandırıcı, mağdur kişiye 153 bin lira gönderilmiş gibi bir dosya hazırlayarak dekontu gönderdi. Dekontu gören mağdur, mobil bankacılık hesabında herhangi bir transferin olmadığını aktardı. Bunun üzerine dolandırıcı, sahte bir SMS gönderdi. Kısa mesaj ile EFT işleminin tamamlandığını mağdura gönderdi. Bunun üzerine araç satış işlemini gerçekleştiren mağdur, herhangi bir işlemin yapılmadığını öğrendi. Kısa bir süre sonra da dekontun sahte olduğu ortaya çıktı. Mağdur, aracı geri almak için tekrardan galerici ile iletişime geçti. Fakat aracın satıldığı cevabını alarak bir şok daha yaşadı.
Suç Duyurusunda Bulundu
Olayın üzerine mağdur, Silifke Adliyesi’ne gitti. Suç duyurusunda bulunan mağdur isim, savcılığın araç üzerine tedbir koyduğunu aktardı. Mağdur, vatandaşların sahte banka dekontları ile ilgili de dikkatli olmasını tavsiye etti.