Çalışma hayatında liderlik sıfatını taşıyanlar sahip olmaları gereken iş donanımı ve bilgilerinin yanında bazı diğer özelliklere de sahip olmalıdırlar. Bu özellikler hem yöneticiler tarafından lider olacak kişilerde dikkate alınır hem de lider olduktan sonra işinde başarılı olarak daha da yükselirler.
İş hayatında liderlik özelliklerinin başında iletişim becerisi sahibi olmak gelir. İletişim becerisinin içinde dinlemeyi bilmek de vardır. Başarılı liderler her zaman diğerlerini özenle dinlemeyi de başarabilenlerdir. İletişimin ne şekilde olacağı da çok önemlidir. Ekibinizdekileri dinlerken ve onlarla her iletişiminizde kibar olmalı, eleştirileri en sona bırakmalısınız. Çalışanların daha etkili bir şekilde yönetilmesi ofis içinde kurulabilen doğru iletişimden geçer. Doğru iletişim kurmanın altın kuralı da aktif dinlemeden geçer. Konuşmaktan çok dinlemeyi bilmek, etkili konuşma için her zaman daha önemlidir.
Doğru yorumları yapabilmek, eleştirilerinizde dikkatli olmak, itibar ve saygı sahibi olabilmek için dinlemeyi öğrenmek gerekir. Dinlemeyi bilmeyen biri ile iletişim kurmak oldukça zordur. Pozitif düşüncelere sahip olabilmek için de aktif dinleme yapmanız gerekir. Üstelik doğru dinleme ile stratejik düşünce becerinizi de geliştirmiş olursunuz.
Beden Dilini Doğru Kullanmak
Çalışanlara verilen beden dili eğitimlerinin başarıya etkisi büyüktür. Bir liderin beden dilini kullanıyor olması iletişimdeki başarısında da yüzde yüz etkilidir. Ekibinizdekiler ile konuşurken mutlaka göz teması kurun, dik durun, dikkat dağıtıcı mimiklerden kaçının, ilgisizlik belirtisi olan hareketler yapmayın.
İş hayatının içinde zaman zaman kötü haberleri ekibinize iletmek durumunda da kalabilirsiniz. Bu gibi haberleri yazı yoluyla bildirmeyin, sorumluluklarınızın farkında olun ve dürüst bir şekilde yüz yüze söyleyin. Üzücü ve kötü haberleri iletirken jest ve mimiklerinizle bu duruma yönelik ne kadar üzgün olduğunuzu ifade etmeye dikkat edin. Personelleriniz başarısız olduğunda onlara kızmak yerine, durumun ne gibi sonuçlar doğurduğunu net bir dille ifade edin. Kızmak ya da bağırmak bir çözüm oluşturmayacağı gibi işlerin daha da kötüye gitmesine neden olabilir. Önemli olan başarısızlık ya da olumsuz bir durum karşısında bile personellerin şirkete karşı “aidiyet” duygusu hissetmesidir. Bu his yoksa, şirket sürdürülebilir bir rekabet ve yaşam içerisinde olamaz.
Ofis ortamında lider konumunda olan çalışanlardan bazıları kendilerine söylenene nasıl hayır diyeceklerini bilmezler. Hoşunuza gitmeyen bir öneri ya da yeni bir fikir karşısında gerekişe hatır demeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ancak reddederken gerekçelerinizi de bildirmelisiniz. Lider olmak demek hem uzlaşmacı hem de uzlaştırmacı olmak demektir. Adil davranmaktan vazgeçmeyin, tarafların fikirlerini önemseyin.
Ekip lideri özellikleri arasında çalışanları ile arasında samimi bir iletişim bağı kurmak da vardır. Başarılı bir ekip lideri olarak anılabilmek için ekibinizdekilerin iş dışındaki davetlerine katılın, iş zamanında da asık suratlı olmayın, gerektiğinde gülümseyin. İş yaşamındaki motivasyonlardan biri de yapıcı eleştirilerdir. Ekibinizde yapılan hatalara karşı anlayışlı olur ve yapıcı eleştirilerde bulunursanız o hatanın tekrarlanma olasılığını aza indirirsiniz.