İş ortamında yönetici pozisyonunda olan kişilerde bulunması gereken özellikler pek çok kez ele alınmıştır. Ancak gözden kaçan, sahip olunursa işin başarısına ve kişisel başarıya büyük etki edecek olan bilinmeyen özellikler de vardır.
Bir yöneticini sorumlukları arasında çalışma arkadaşlarının tamamı ile iyi geçinmesini bilmeli ve takım arkadaşlarının arasındaki iletişimde de yol gösterici olmalıdır. İletişimdeki problemlerin artması, takım çalışmalarına da zarar verir. Dolayısıyla bu durum direkt olarak şirket başarısını, performansını ve verimliliğini olumsuz yönde etkiler. Yöneticilerin bu konudaki sorunlara çözüm üretmesi de gerekir. Ofis içinde geçimsiz olarak bilinen, sürekli sorun çıkartan çalışanlarla daha çok ilgilenmek, onların bu sorununu da çözmeye çalışmak bir yöneticinin başarısıdır.
Yöneticilerin her ne kadar çalışanları ile arkadaş gibi olması, samimi ilişkiler kurması beklense de bir iş yerinde yöneticilerin profesyonellikten uzaklaşması, samimiyetin dozunu ayarlayamaması işlerin sarpa sarmasına yol açar. İtibara sahip olmak ve saygı duyulan biri olmak için daima samimiyet derecesinin iyi ayarlanması gerekir. Personellerinizin size karşı dürüst, eleştirel ve küçük şakalar yapabilecek düzeyde olması, ofis içerisinde daha rahat, mutlu ve huzurlu olmalarını sağlar fakat bu durum laubali bir hale dönüşürse ofis içerisindeki saygınızı ve itibarınızı kaybedebilirsiniz. Dolayısıyla profesyonel çizginizden hiçbir zaman ödün vermemelisiniz.
İş hayatında değişimler adaptasyonun zor olduğu süreçlerdir. Bir yönetici başarılı olmak istiyorsa şirketteki değişim süreçlerinde çalışanlarının yanında olmalı, onların bu konulu sorunları ile yakından ilgilenmelidir. Çalışanlarına fikir belirtme şansı veren ve açıklayıcı olan yöneticiler bu süreci hızlandırır. Ofis içinde yöneticilerin söylediği her şey kabul görmeyebilir. Personeller bazı durumlarda yöneticiler tarafından ortaya atılan fikirlere muhalefet ya da karşı olabilirler. Bu tip durumlara karşı yöneticilerin anlayışlı ve hazırlıklı olması gerekir. Oluşan dirençleri sabırla karşılamak, sorunun belki de kendisinden kaynaklanıyor olabileceğini düşünmek bir yöneticinin başarılı olmasını sağlar. Her zaman yönetici kafası ile düşünmek yerine empati kurarak personellerin açısından da alınan kararları düşünmek ve hatta karar almadan önce empati kurmak oldukça önemlidir. Bu sayede şirket içi anlaşmazlıklar da önlenebilmektedir.
Şikayetlere Hazırlıklı Olmak
Etkin ve başarılı bir lider ekibinden gelen şikayetleri en adil şekilde ve hassasiyetle karşılar. Ayrıca yöneticilerin şikayet eden bir tavrının olmaması da çalışanlara örnek teşkil edecektir. Şikayet sahibinden konu hakkında öneri istemek de kimi zaman gerekebilir. Ofiste her ne konuda olursa olsun çıkan tartışmalarda bir yöneticinin yapması gereken ilk şeyler arasında; soğukkanlılığını korumak, orta yolu bulmaya çalışmak, sakin ve kararlı davranmak yer alır.
Yöneticilerin çalışanlarına yeni bir yetki ve görev verirken takındıkları tavır çalışanın üzerinde olumlu ya da olumsuz etki eder. Görev verirken bir yandan da onun bunu başaracağından emin olduğunu söyleyen yöneticiler bir yandan da motivasyonu sağlayabilir. Ekip liderlerinin ve yöneticilerin en önemli görevlerinden biri ekibinin moralinin yüksek olmasını sağlamaktır. Çalışanlara düzenli bilgi akışının sağlanması, sorularına cevap, sorunlarına özüm üretilmesi morallerinin devamlı yüksek olmasını sağlayabilir.