Personel alımları için başvuru yapmak ve sonrasında geri dönüş beklemek, iş arayanlar için oldukça zorlu bir süreçtir. Bu sürecin hızlandırılması için ne yapılması gerektiğini bilmek bir an önce iş bulmayı sağlayabilir. İş ararken doğru bir yol mu izlediğinizi, yapmanız gereken her şeyi yapıp yapmadığınızı öğrenmek için püf noktaları takip edebilirsiniz. Kariyer yolculuğunuzun en önemli noktalarından biri iş aramak ve doğru işi bulmaktır.
Doğru işi bulmak, kariyer yaşamınızın yüzde 80’ini kapsar. Doğru iş demek, sevdiğiniz işi de yapmak demektir ve bu nedenle oldukça önemlidir. Başarılı olacağınız ve ömrünüz boyunca pişman olmayacağınız bir işi yapmak için kariyer adımlarınızı atarken dikkatli olmanız gerekiyor. Peki, iş arama sürecinde nasıl davranmalı, süreci nasıl hızlandırmalı ve bu süreçte neler yapmalısınız?
İş Arama Süreci Nasıl Hızlandırılır?
İş arama sürecini ikiye ayırmak mümkündür. Bu süreçler, işsizken iş aramak ve bir işte çalışırken iş değiştirmek amacıyla iş aramak şeklinde yer almaktadır. Eğer işsizseniz bu süreç diğerine göre daha da zorlaşır. İş ararken süreci hızlandırmak için etraftan gelen olumsuz sesleri duymamakla işe başlayabilir, sonra da aşağıdaki detaylara dikkat edebilirsiniz!
- Güçlü karakter özelliklerinizi vurgulayabilirsiniz. Bu özellikler bilgili ve becerili olduğunuz alanları kapsayabilir. Becerileriniz ve uzmanlık alanınızla ilgili olarak elde etmiş olduğunuz başarılara yönelebilir, hedeflerinizi listeleyebilir ve bu alanlara odaklanabilirsiniz.
- Kısa vadedeki, orta ve uzun vadedeki hedeflerinizi net bir şekilde belirlemelisiniz. Bu sayede neyi, ne şekilde yapmanız gerektiğini de anlamış olursunuz. İş arama sürecinde gelen teklifleri değerlendirmeniz açısından da oldukça önemlidir. Hedefleriniz doğrultusunda en doğru işi bulabilirsiniz.
- Özgeçmişinizi sık sık gözden geçirin ve güncelleyin. Yapacağınız her başvurudan önce, başvuru yapacağınız şirkete uygun bir özgeçmiş hazırlamaya özen gösterin. İşe alım şansınızı yükseltmek istiyorsanız, özgeçmişinizin etkili ve dikkat çekici olmasına dikkat edin.
- Kişisel gelişiminize yatırım yapmaktan çekinmeyin. Alacağınız eğitimler kesinlikle zaman kaybı değil, size birer katkıdır. Aldığınız eğitimler ve eğitim sonucunda elde edeceğiniz sertifikalar, CV’nizin içerik bakımından zengin olmasını sağlarken, sizlerin de deneyim sahibi olmasını sağlayacaktır.
- Hayatta olması gerektiği gibi iş hayatında da bir B planınız olsun. Bu B planı, iş hayatınızda kariyer değişikliği yapmak istiyorsanız, farklı bir pozisyonda çalışmak istiyorsanız mutlaka ihtiyaç duyduğunuz bir plan olacaktır.
- Her an davet edileceğiniz iş görüşmesi mülakatlarına her zaman için hazır durumda olun. Bir mülakat daveti aldığınızda heyecanlanmak yerine odaklanın. Pratik yapın, mülakatta karşınıza gelebilecek soruları düşünün, cevapları belirleyin.
- Sürekli iş başvurusu yapmayı ihmal etmeyin. Güncellenen ilanları her gün takip edin.
- İş hayatınızdaki ağınızı ve ilişkilerinizi güçlendirin, eski tanıdıklarınızı arayarak işsiz olduğunuzu haber verin.
- İş bulmak istediğiniz sektör hangisiyse bu alandaki iş yerlerini araştırın, belirlediklerinizin kapısını çalmaktan çekinmeyin.