Açık Bankacılık Nedir?

Asıl ismi ile “Open Banking” olarak adlandırılan sistem, müşterilere yönelik finansal bilgilerin üçüncü bir fintech firması ile paylaşılarak, müşteriye yönelik çeşitli bankacılık ve finansal hizmetlerinin sunulması anlamına gelmektedir.

Açık bankacılık, API (Application Programming Interfaces) aracılığıyla gerçekleşmektedir. API’ler sayesinde finansal kuruluşların tüm verilerine ulaşım imkanı sağlanmaktadır. Aslında API, bir çeşit ağ sistemidir. Bu ağ sistemi, müşterilerin güvenli bir şekilde sistem içerisinde yer alarak tüm bankacılık ve finansal hizmetlerini gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.

API Nedir?

API en basit şekilde “software” olarak adlandırılan uygulamaların birbiri ile etkileşim halinde olmasını sağlayan standart kurallar setidir. API aracılığı ile gerçekleştirilen bankacılık ve finansal hzmetler, finans kuruluşlarının ve müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılama konusunda yüksek başarı elde etmeyi sağlamaktadır. Ağ sistemi direkt olarak müşteriye yönelik ihtiyacı tespit edebilmektedir. Dolayısıyla müşteri ihtiyaçlarına göre en uygun ürün ve hizmet sunulabilmektedir.

En uygun ürün ve hizmetin sunulmasının yanı sıra, daha düşük maliyetle en kaliteli hizmet alınabilmektedir. Bu sayede bankalar, banka dışı alanda üçüncü kurumlar olan Fintech kuruluşları ile rekabet ortamına girebilmektedir. Fintech kuruluşlarının yenilikçi ve inovatif çözümler sunması, özellikle büyük sermayeye sahip olan finansal kuruşların müşterilerine daha çabuk ulaşmasını sağlamaktadır.

Açık bankacılık sisteminin temelinde de müşterilere en hızlı, en güvenilir ve en kaliteli hizmeti vermek vardır. Finansal sistem içerisinde müşterinin güvenliğini sağlamak ve tam anlamıyla müşterinin ihtiyaçlarına uygun bir ürün, hizmet sunma şansını elde etmek, bankaların rekabet koşullarını arttırmaktadır.

Avrupa Birliği içerisinde 13 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girmiş ve ve Açık Bankacılık Direktifi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda “Second Payment Services Directive” yani, “İkinci Ödeme Hizmetleri Direktifi” olarak da ifade edilmektedir. Müşterilerin vereceği direktiflerle, müşteriler faturalarını, kredilerini, para aktarımlarını bankaya gitmeden gerçekleştirebilmektedir. Bir nevi, bankaların mobil uygulaması, açık bankacılıktır.

Türkiye’de Açık Bankacılık

Türkiye’de açık bankacılık sisteminin giderek yaygınlaşıyor olması, müşterilere daha farklı bir bankacılık ve finans deneyiminin sunulmasını sağlamaktadır. Bankaların müşterilere ait tüm finansal verileri saklaması fakat bu verileri kullanamaması günümüz bankacılık sisteminin en büyük problemlerinden biri olarak görülüyor.

Müşteriler, ödemiş oldukları faturaları, fatura miktarlarını ya da kredi bilgilerini, kredilere yaptıkları ödemeleri, gerçekleştirdikleri tahsilat işlemleri gibi pek çok bankacılık verisini görmek istiyor. Temelde ödeme sistemlerine yönelik faaliyetlerin gerçekleşmesi ve bu sisteme yönelik olarak müşteriye en uygun ürün ve hizmetlerin sunulması aynı zamanda finansal kuruluşların gelişmesine olanak veriyor.

Türkiye’de de açık bankacılık sisteminin gelişmesi yeni iş olanaklarını gündeme getiriyor. Bankacı olmak ve kariyerinde bankacılık mesleğini yerine getirmek isteyen fakat teknolojiye de ilgi duyan personellerin bu alanda istihdam edilmesi sağlanıyor. Türkiye’de açık bankacılık sistemini en başarılı şekilde kullanan bankalar arasında da Türkiye İş Bankası tarafından oluşturulan “İş’te Cep” uygulaması görülüyor.

Bankacılık hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz

Bankacılık