Banka Hangi Durumlarda Kefil İster?

Banka Hangi Durumlarda Kefil İster?

Banka hangi durumlarda kefil ister? Bankayla ilgili işlemlerde, kredi çekme durumunda sıklıkla karşılaşılan ya da merak edilen sorulardandır.

Kredi alırken bazı bankaların şartı içinde kefilde bulunmaktadır. Özellikle çalışmayan ve SGK’lı olmayan kişiler kredi alırken banka geri ödemeyi garanti edebilmek için kefil şartı koyabilmektedir. Banka hangi durumlarda kefil ister? İle buna uygun olarak işlemler yapılmaktadır.

Banka Hangi Durumlarda Kefil İster?

Öncelikle kefil neden gereklidir? Sorusuna açıklık getirmek gerekir. Kişinin alım satım yaparken ya da bankadan kredi çekerken herhangi bir dolayı parayı ödeyememesi halinde onun yerine kefilin bu borcu ve ödemeyi kabul etmesi ve karşı tarafın mağdur olmamasını sağlamak amacıyla gereklidir. Herkesin kefil olabilmesi de mümkün olmamakla birlikte şartlar aranmaktadır.

Kefil açıkça krediyi kendi adına çekmektir diyebiliriz çünkü bankayla birebir muhatap olunur ve kredinin takibi kefil sözleşmesi olduğunda daha yakından yürütülmektedir. Yani en az krediyi çeken kadar borçlu durumdadır. Peki banka hangi durumlarda kefil ister?

Krediyi kullanacak kişinin aylık gelirinin yeterli olmaması hali. Geçmiş ödemeleri düzensiz olan kişinin ödeme durumları sorunluysa banka kefil istemektedir. Kredi geçmişi yoksa ve banka kredi almak isteyen kişiye dair banka geçmişini bilemiyorsa işi şansa bırakmamak adına kefil ister. Ancak bankalar herkesi kefil olarak kabul etmez ve belirlediği şartlara uygun olmasına dikkat eder.

Bu durumda kimler kefil olabilir? Herkesin kefalet sözleşmesi kabul edilemeyeceği için bunun da şartları belirlenmiştir. Bu şartları şu şekilde sıralayabiliriz: Kefil olan kişinin gelirinin düzenli ve yeterli olması gerekir. Borçlu ile aynı ilde yaşıyor olması gerekmektedir. Kefil olan kişinin kefalet sözleşmesini imzalaması gerekir. Bu şekilde önlemlerle kefil olan kişi kabul edilebilir ve aksi durumda geçerlilik olmaz.

Kefil Olan Kişi Daha Sonra Kredi Çekebilir Mi?

Başka birine kefil olmuş ve bir nevi o kişinin borcuna ortak olmuş bir kefilin banka geçmişinde bu detay yer almaktadır. Kefil olan kişi daha sonra kredi çekebilir mi? konusu tamamen kefil olunan borcun geçmişiyle de ilgili olabiliyor. Borç geçmişine bakılıp düzenli olarak istenen zamanda borcun ödenip ödenmediği de dikkate alınmaktadır. Kefil olunan kredinin de incelemesi yapılıp yeni kredinin verilmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kefil olunan borcun düzensiz ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde bu gibi unsurlarda eksi puan olarak kefile yansımaktadır. Ancak kefil olunan kişinin borcunda bir aksaklık veya düzensizlik görülmezse kefil olan kişi kendine rahatlıkla kredi talep edebilir.

Belirtmek gerekirse konut kredilerinde ve teminat için ipotek konulduğu zaman genellikle kefile gerek duyulmaz. Bazı durumlarda ise bankalar bu teminatı gerekli görmezse kefil isteyebilir. Kişinin gelirinin ve teminat gösterdiği şeyin yetersiz olması halinde gerekli olan kefil,  banka hangi durumlarda kefil ister? sorusunu açık ve net şekilde açıklamaktadır.