Banka Mülakatına Çağrılmamanızın Sebepleri Neler Olabilir?

Bir bankaya iş başvurusu yapan ve öz geçmişini yollayan adaylar ön değerlendirmede uygun görüldükleri takdirde o bankanın yazılı sınavına davet edilirler. Yazılı sınav aşamasından geçen adaylar, banka mülakatına davet edilme fırsatını bulurlar. Yazılı sınavı geçen adaylar, banka tarafından görevlendirilmiş olan İK yetkilisine özgeçmişlerini iletirler. İlettikleri özgeçmiş etkili ve dikkat çekici bulunursa, sözlü mülakat için davet edilirler.

Banka Personel Alımı Mülakatlarına Kimler Çağrılır?

Yazılı sınavdan başarılı olan her aday, sözlü mülakata davet edileceğini düşünür fakat yazılı sınav bir garanti vermemektedir. Her yazılı sınav sonrasında da İK yetkilileri, başvuruda bulunan adaylar arasında bir ön eleme gerçekleştirir. Genel olarak yazılı sınavdan geçen ve mülakata davet edilmeyen adayların problemi etkili bir CV hazırlamamasından kaynaklanmaktadır. Fakat bu sebep haricinde adayın çağrılmaması adına pek çok şey neden olabilmektedir. Banka personel alımı mülakatlarına niçin çağrılmadığını bilmek bir sonraki banka iş başvurusu için yol gösterici olabilir. İşe alım mülakatlarına çağrılmama sebeplerine iş başvurusunda bulunmadan ya da iş arama sürecindeyken incelemek, dolayısıyla adaylar açısından oldukça faydalı olacaktır.

  • Banka personel alımı açıklamasında belirtilen yabancı dil kriterlerine uymuyor olabilirsiniz.
  • Personel alımları için aranan şartlara yeterince uygun değilsinizdir ya da açıklama kısmında kendinizi yeterince ifade edememişsinizdir.
  • Banka iş başvurusu yaptığınız iş için sizin yetenekleriniz fazla olabilir.
  • Personel alımları başvurusu sırasında eksik bilgiler vermiş olabilirsiniz. Özgeçmişinizi yazmamanız ya da başvuruda istenen bilgilerin eksik olması da mülakata çağrılmama sebeplerindendir.
  • Özgeçmişinizdeki ya da kısa açıklama kısmındaki yazım hataları, anlatım bozuklukları mülakata çağrılmama sebeplerinin başında gelir.
  • Kendinizi tanıttığınız yazının başvuru yaptığınız pozisyona özel olması gerekir.
  • Özgeçmişiniz ya da kısa tanıtım yazınızın ne çok uzun ne de çok kısa olmaması gerekir.
  • Eğer öz geçmişinizden sürekli iş değiştirdiğiniz kanaatine varılırsa bu da banka işe alım mülakatı için çağrılmama sebebi olabilir.
  • Banka iş başvurusu yaptığınız pozisyon için istenen eğitimleri almamış olabilirsiniz.
  • Sizin ve başvuru yaptığınız bankanın maaş şartları örtüşmemiş olabilir.
  • Tecrübe aranan banka personel alımları için başvurduysanız mutlaka o alanda tecrübeli olmalısınız. Aksi halde siz tercih edilmezsiniz.
  • Kısa tanıtım yazınızda işi yeterince istediğinizi belli etmemiş olabilirsiniz.
  • Kariyer planınızı anlatırken işle doğru örtüştürememiş olabilirsiniz.
  • Sizinle ilgili bilgiler almak için istenen referans bilgilerini doğru ve tam vermemek de mülakata davet edilmeme sebepleri arasındadır.
  • Öz geçmiş fotoğrafınızı güncel bir fotoğrafınızdan seçmemiş olabilirsiniz. Doğum tarihi ile orantılı olmayan fotoğraflar olumsuz etki yaratır.
  • Aynı işe başvuran adayların sizden daha iyi niteliklere sahip olması da mülakata davet edilmemenize yol açabilir.

Banka Personel Alımı Mülakatlarında Nelere Dikkat Ederseniz Şansınız Yükselir?

Banka personel alımları için iş başvurusu yapacak olan adaylar başvuru sırasında bankaların aradığı kriterlere dikkat etmelidir. Kendi özellikleri ile uyuşmayan ilanlara başvuru yapan kişiler hem kendi şanslarını azaltırlar hem de başvuru yapan diğer adayların şanslarına etki etmiş olurlar. Bankalar pozisyon alımı için iş duyurusunda bulunduklarında, görev tanımını, pozisyon gerekliliklerini ve adaylardan yöne olan beklentilerini açık bir şekilde belirtirler. Bu kriterlerden en az 3 tanesine uyum sağlamıyorsanız, sizin için uygun bir ilan olmadığı anlamına gelir.

Personel alımı şartlarına uygun olan adayların banka iş başvurusu yapması daha uygundur. Ayrıca öz geçmişinizi sık sık kontrol etmeli, güncellemeli ve referans bölümüne yeni referans bilgilerinin eklenmesi gerekir. Öz geçmişinizde referans olarak belirttiğiniz kişilere ulaşarak bundan kendisini haberdar etmeniz de gerekir.