Bankacılık Sektöründe Yeni Adaylara Mülakat Tavsiyeleri!

İş hayatında herkes için mülakat süreci biraz korkutucu ve stres dolu olabilir. Üniversiteden yeni mezun olanlar için bu süreç biraz daha zorlayıcı olabilir. Banka mülakatları yıllardır pek çok kişinin gözünü korkutmaya devam ediyor. Üniversiteden yeni mezun olan bankacı adayları bu macera dolu süreçte daha fazla yardıma ihtiyaç duyabilirler. Yeni mezun bankacı adaylarının banka mülakatları öncesinde bilmeleri gereken bazı durumlara özellikle dikkat etmeleri gerekiyor.

Mezun olan bankacı adaylarının kafalarında çeşitli çeşit soru işaretleri var. Bu dönemde adayların uzun bir kariyer yolculuğuna kendilerini en başında hazırlamaları gerekiyor. Farklı bir deneyim olacak olan banka mülakatlarına iyi hazırlanmak ve mülakatlar sırasında iyi bir performans göstermek işi almak konusunda son derece etkili olabilir.

Seçici Olmayı Unutmayın!

Bankalar arasında mülakatlara hazırlanırken kariyer hedeflerinizi doğru belirleyip ardından banka seçimi yapmak daha mantıklı bir yol olabilir. Zor beğenen biri olmak yerine seçici olduğunuzun farkına varıp kendiniz için en doğru seçimleri yapmak son derece mantıklı olabilir. İlk bulduğunuz bankada işe girmeye çalışmak yerine kendiniz için en doğru kariyer hedefi üzerinden ilerlemeniz başarılı olma şansınızı da artıracaktır. Ancak tecrübesiz olan ve yeni mezun olan adayların iş beğenmemesi ve üzerine farklı seçimler yapmaları iş hayatına giriş sürecini uzatabilir.

Kişisel Portfolyonuzu Hazırlayın!

Mülakat sırasında kendinizi anlatırken eğitim hayatınızda yaptıklarınız, kendinize kattıklarınız ve aldığınız eğitimler değerlendirme yapan kişiler tarafından son derece önemli. Mülakata gitmeden önce kendinize bir dosya hazırlamanız düzenli ve planlı biri olduğunuzun da göstergesi olarak değerlendirilir. Dosya içerisinde kişisel bir portfolyo oluşturmak iş hayatınız için son derece önemlidir. Şimdiye kadar katıldığınızı eğitimler, aldığınız sertifikalar, yetenekli olduğunu alanlar ve varsa referans mektupları dosya içerisinde yer almalıdır. Başvurulan departmana uygun hazırlanan bir çalışma tablosu kişiyi diğer adaylardan daha ön plana çıkarabilir.

Zamanlama Konusunda Hassasiyet Gösterin

Mülakata vakit ayırmak değerlendirme süreci içerisinde olan kişiler için  son derece önemlidir. Mülakata vaktinde gitmek ve değerlendirme yapacak kişileri bekletmemek artı puan olarak değerlendirilebilir. Hatta tam zamanında gitmek yerine 15 dakika öncesinde gitmek zaman algısının olumlu olduğu yönünde algılanabilir. Bazı mülakatlar öncesinde manuel olarak mülakat formu doldurmanız gerekebilir. Bu durumda mülakattan önce mülakat yerinde olmak zaman kaybı yaşamanızı ve negatif bir puan almanızı engelleyecektir. Mülakata gösterilen ilginin kişinin işe da göstereceği ilgiyle eş tutulabileceğinden dolayı önemli olduğu  belirtiliyor.

Banka Hakkında Bilgi Edinmeyi Unutmayın

Başvurduğunuz banka hakkında mülakat sırasında gerçekleştireceğiniz sohbetlerde bilgili olduğunuzu mutlaka gösterin. Sektöre ve başvuru yapılan departmana karşı ilgisiz ve bilgisiz olduğunuzun fark edilmesi sürecin olumsuz sonuçlanmasını sağlayabilir. Çünkü kurumlar kurum kimliklerine değer katacak ve sektörde kendilerini bir adım ön plana çıkaracak adaylarla çalışmak isterler. İş için ne kadar istekli olduğunuzu göstermeniz işi almanız açısından o derece önemlidir. Başvurduğunuz iş hakkında ve sektör hakkında herhangi bir fikrinizin bulunmaması mülakatın direkt olarak olumsuz sonuçlanmasına neden olacağı için son derece risklidir.