Banka Personel Alımı Görüşmeleriniz Kabusa Dönüşmesin!

Bankalar belirli dönemlerde personel ihtiyaçlarını karşılamak adına iş ilanları yayımlamaktadır. Bu ilanları takiben başvuru yapacak olan adayların, başvuru ve mülakat süresi boyunca dikkatli olması gereken bazı noktalar vardır. Bu noktalar hem başvuru sürecinin hem de mülakat aşamalarının kabusa dönüşmesini engelleyecektir.

Banka iş başvurusu yapan adaylar açısından en zorlu süreç yüz yüze gerçekleştirilen iş görüşmesi mülakatlarıdır. Özellikle yeni mezun olan kişiler açısından bu iş görüşmeleri daha korkunç olabilir. Adayların motivasyonlarını yüksek tutması, heyecanını kontrol altında tutması ve görüşme öncesinde ön hazırlık yapması şarttır. Yapılacak olan ön hazırlık aday açısından hem heyecanlarını ve streslerini azaltıcı bir etki yapacaktır hem de mülakata hazırlıklı olarak girmelerini sağlayarak, mülakat sonrasında başarı elde edilmesine ortak olacaktır.

Banka İşe Alım Mülakatlarına Hazırlanmak

Yapılacak olan ön hazırlık ne kadar iyi olsa da kimi zaman aday, mülakat sırasında heyecanına yenik düşerek kendisini yeterince iyi ifade edemeyebilmektedir. Bu noktada aday, iş görüşmesinin ardından bir “Teşekkür Mektubu” oluşturabilir. Bu mektup, olumsuz olan bir iş görüşmesinin bile olumlu geri dönüş almasına neden olabilir. Hangi sektörde başvuru yapılacaksa yapılsın bu mektup önem taşır.

Banka işe alım mülakatlarına hazırlık yaparken adaylar yoğun stres altında olabilir. Yeni bir iş, yeni bir kariyer, deneyimsiz olmak ya da kariyer değişimi yaparken kendisini yeterince ifade edememek gibi problemler, adaylar açısından kabusa dönüşebilir. Heyecanlı olmak, mülakatın nasıl geçeceğini, mülakatta neler sorulacağını düşünmek ve sürekli olarak bunun hayalini kurmak adayın stresini ve heyecanını arttıracaktır.

Bu stres ve heyecanı yenmek adına daha önce banka mülakatlarında sorulan sorular araştırılabilir, yakın çevre ile birlikte çeşitli mülakat hazırlıkları ve denemeleri yapılabilir, aday banka ve mülakatı gerçekleştirecek yetkili hakkında ön bilgi toplayabilir. Tüm bunlar mülakatın olumlu geçmesini sağlayacak pozitif etkilerdir.

Banka İş Görüşmesi Mülakat Sorularına Dikkat!

Bankaların iş görüşmelerinde sorulan mülakat soruları, ön hazırlık aşamasında mutlaka araştırılmalıdır. Her ne kadar bankalar kendilerine özgün mülakat soruları hazırlasa da bazı sorular benzerlik gösterebilmektedir. Örneğin, “Bize kendinizden bahseder misiniz?”, “Güçlü ve zayıf yönleriniz nelerdir?”, “Neden bankacı olmak istiyorsunuz?” ya da “Neden bizi tercih etmek istiyorsunuz?” gibi sorular genel olarak her mülakatta sorulmaktadır.

Adaylar bu sorular hakkında önceden kendilerine uygun cevabı belirler ise mülakat aşamasında daha rahat edecektir. Lakin burada dikkat edilmesi gereken püf nokta kesinlikle ezber yapılmamasıdır. Ezber yapılması, kendinizi yeterince ifade edememenize neden olabilir.

Yetkili tarafından sorulan sorulara cevap verirken heyecanlı olabilir ve bu heyecan doğrultusunda hata yapabilirsiniz. Bu durum gayet doğaldır ve yetkili tarafından da doğal karşılanacaktır. Önemli olan sizin bu hatayı profesyonel bir şekilde telafi etmenizdir.

İş Görüşmelerinden Önce Bunları Yapabilirsiniz

Bazı kişilerin karakteri diğerlerine göre daha heyecanlı, daha çabuk strese girebilen özelliklere sahiptir. Bu kişiler iş görüşmesi mülakatı daveti aldıklarında heyecana kapılırlar. Özellikle görüşmenin olacağı günün sabahından itibaren yoğun stres içinde olurlar. Sizin de eğer böyle bir durumunuz varsa iş görüşmesi gününün sabahında kısa bir yürüyüş yaparak oksijen depolamak kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. İş görüşmesinden önce bakımınızı ve sabah kahvaltınızı da ihmal etmemeye büyük özen göstermelisiniz. Mülakattan yaklaşık 15 dakika öncesinde görüşmenin gerçekleşeceği ortamda bulunmalı ve kendinizi motive edecek aktiviteler yaparak zihnen rahatlamayı sağlamalısınız.