Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında bir işletmenin ya da bir kurumun en önemli başarısı insan ve yönetim olarak ifade ediliyor. Özellikle maddi anlamda kazanç sağlamak için çalışanlara verilen değerin artırılması ve bu anlamda yapılan çalışmaların insan kaynaklı olduğunun unutulmaması gerekiyor. Mutlu çalışan demek aynı zamanda verimli bir çalışma performansı olarak isimlendirilebilir.
Bankacılık sektörü pek çok kişinin çalışmak istediği ancak çalışanların bazı durumlarda şikayetlerini esirgemedikleri bir alan olarak biliniyor. Bankalarda çalışmak istemenin en temel sebebi ise kariyer fırsatlarının diğer sektörlere göre son derece fazla olması, rahat çalışma koşulları, prestijli bir iş olarak görülmesi ve bunun yanı sıra sektör tarafından verilen yan haklar olarak ifade edilmektedir. Ücretlendirme gibi haklar doğrudan hak olarak ifade edilirken bu hakların yanında sunulan bazı araçlar ise yan haklar olarak sınıflandırılıyor.
Yan haklar genellikle çalışanlara bir tercih olarak sunulabiliyor. Sağlık sigortası, bireysel emeklilik, tatil imkanları çeşitli şartlar altında ücretli ya da ücretsiz bir şekilde verilebiliyor. Özellikle bankacılık sektöründe finans alanında verilecek haklar bireysel emeklilik, emeklilik vakıfları gibi tercihlerden oluşabiliyor. Çalışanlara sunulan yan haklar performansa bağlı kalmadan tüm çalışanların mutluluğunu düşünerek, daha verimli bir çalışma ortamı ve bağlılık için gerekli görülüyor. Bazı bankalar ise hangi yan hakların daha etkili olduğunu düşündükleri gibi talep yönetimi yapmanın daha etkileyici olduğunu ifade ediyorlar.
İkramiye ve Prim
Her bankanın çalışma şartları farklı olduğu için verilen yan haklar da farklılık gösterir. Yan haklar arasında prim ve ikramiye seçenekleri bulunur. Bazı bankalar yılda 4 kez prim ve ikramiye vermeyi tercih ederken bazı bankalar çalışanların performanslarını düşünerek yılda bir kez kar payı vermeyi amaçlamaktadırlar.
Genel olarak bankalar tarafından yılda en az iki kez en fazla dört kez olmak üzere ikramiye verilmektedir. Çalışanların performansına bağlı olarak bu primler değişiklik gösterebilir. Verilen ikramiye ve primler arasında kaza tazminatı, yabancı dil tazminatı, kıdem ve teşvik primi de bulunmaktadır.
Ödül Sistemi
Bankalar çalışanlarını teşvik etmek için ödül sistemini de aktif olarak kullanırlar. Performansına bakılarak ürün bazlı satış primleri, performans primleri, yönetici primleri gibi pek çok ödüllendirici destek sistemi kullanılabilir.
Sosyal Yardımlar
Banka çalışanlarına yine bankaların çalışma prensiplerine göre sağlık yardımı, ölüm yardımı, afet yardımı, yaralanma yardımı, öğle yemeği, servis, çocuk zammı, evlilik ve doğrum yardımı, aile tazminatı, seyahat tazminatı gibi çeşitli durumlara bağlı olarak hizmetler verilmektedir. Bu süreç içerisinde bankaların yüksek mevkilerinde çalışanlar için müfettiş lojmanları, özel ticari araç yardımı ve ikamet etme olanağı gibi çeşitli imkanlar sunulmaktadır.
İzin Olanağı
Bankaların kendi içerisinde çalışanlarının tatil yapmalarına olanak sağlamak için izin sistemi bulunmaktadır. Yıllık izin kullanan çalışanlara performansa bağlı olarak seyahat ya da tatil imkanı da sunulabilir. Yıllık izin süreleri ise kişinin deneyimi ve bankada çalıştığı süre ile doğru orantılı olarak gelişmektedir. 5 yıla kadar olan çalışanlar için bu süreç 15 günken, 15 yıla kadar olan çalışanlar için 23 güne kadar çıkmaktadır. 15 yılın üzerinde çalışma deneyimine sahip olan kişiler için bu süreç 30 güne kadar çıkmaktadır.