Banka personel alımları ile ilgilenen, bankacılık mesleğinde ilerlemek isteyen adaylar aranan niteliklere uygun olup iş başvurusu yaptıktan sonra ilgili banka tarafından bir takım sınavlara ve mülakatlara davet edilir. Genellikle adaylar önce yazılı sınavdan geçer. Yazılı sınavlarda da başarı gösteren kişiler işe alım mülakatı aşamasına gelirler. Bu aşamada bankaların mülakat soruları birbirinin benzeridir. Soruların başında banka eleman alımı iş başvurusu yapan adayın neden bu işi tercih ettiği sorulur. Buna benzer sorulardan oluşan banka mülakat sorularına cevap verirken dikkatli olunmalı, kısa ve net cevaplar halinde yanıtlanmalıdır.
Banka Mülakatlarında Nasıl Başarılı Olunur?
Banka mülakatında başarılı olmanın püf noktaları vardır. Öncelikle ne kadar heyecanlı olunursa olunsun bu heyecanı yenmek için rahatlamaya çalışmak gerekir. Çünkü heyecanlı bir aday mülakat sorularına verecek cevaplar yerine, aklına gelen ilk cevabı verecektir. Bu durum adayın kendisini yeterince iyi ifade edememesine sebep olacaktır. İK yetkilisinin gözünden bakıldığında, başarısız bir mülakat değerlendirilmesi yapılacaktır.
Bu nedenle banka mülakat soruları karşısında kendinize güven duymalısınız. Ancak bu öz güvenin dozunu iyi ayarlamalı, kişi kendini bambaşka bir şekilde göstermeye çalışmamalıdır. Aksi halde bankalarda sorulan mülakat sorularına verilen cevaplar fiyasko ile sonuçlanabilir.
Banka personel alımı başvurusu yapmış ve banka tarafından uygun görülerek yazılı sınava çağrılmış, yazılı sınavda da başarılı olarak mülakat aşamasına gelmiş olan adaylar mülakatın yapılacağı yere giderken giyimine de özen göstermelidir. Erkek adaylar takım elbise, kadın adaylar ise çok renkli olmayan, bir bankada çalışmaya uygun kıyafetler giymelidir. Moda tabiri ile belirtmek gerekirse “ofis şıklığı” içerisinde olmanız şarttır. Fakat bir tek görünüm değil, bakımlı ve temiz olmanız da önemlidir. Ayak ucunuzdan saçınıza kadar olan tüm alanlar bakımlı ve temiz görünmeli, kıyafetleriniz ütüsüz olmamalıdır. Yorgun ya da uykusuz görünmemeli, güler yüzlü olmaya dikkat edilmelidir.
Mülakatlarda Yetkili ile İlk Karşılaşmaya Dikkat
Mülakat yetkilileri ile ilk karşılaşmanız çok önemlidir. Mülakat odasına girdiğinizde gereksiz konuşmalardan kaçınmanız gerekir. Yetkilinin eli öz güvenli bir şekilde sıkılmalı, gösterilen yere oturup, konuşmaya hazır olunduğu beden dili ile belli edilmelidir. İlk 7 saniyedeki davranış biçiminiz, mülakatın gidişatını belirleyecektir. Bu nedenle ilk izlenimin önemi büyüktür.
Banka mülakatında başarı elde etmek için bir başka püf nokta da sorulan sorulara çok kısa ya da çok uzun cevaplar vermemektir. Soruları cevaplarken ayrıntılara inilebilir, ancak bunun da dozu iyi ayarlanmalıdır. Ek olarak verilecek cevaplarda doğru ses tonunun kullanılması gerekir. Doğru ses tonu, gereken yerde vurgulamalar yapılması İK yetkilisi tarafından hoş karşılanacaktır.
Mülakatlardan Çıktıktan Sonra Kendinizi Değerlendirin
Çalışanlar iş görüşmesi mülakatına girmeden önce gerekli tüm hazırlıkları yapmak zorundadırlar. Ancak her mülakattan sonra yapmaları gereken bir diğer şey de kendi değerlendirmelerini yapmaktır. Objektif bir şekilde yapılacak olan öz eleştiriler bir sonraki iş görüşmelerine rehber olabilir. İş görüşmesi mülakatı sonrası kendinizle baş başa kalın ve mülakatı detaylarıyla hatırlayın. Size hangi soruların sorulduğunu, sizin ne cevaplar verdiğinizi, verdiğiniz cevapların yerine farklı neler söyleyebileceğinizi, vücut dilinizi nasıl kullandığınızı, konuşurken kendinizi doğru ifade edip etmediğinizi bir kez daha gözden geçirin. Bu sayede yaptığınız yanlışların ve doğruların farkına varıp bir sonraki görüşmeye daha hazır hale gelebilirsiniz.