Ret Cevabı Almadan İş Yerinden Nasıl İzin Alırsınız?

Özellikle yaz ayları, çalışanlar açısından izin kullanılmak istenen en yoğun dönem olarak bilinmektedir. Fakat izin alacak olan personel bu süreç içerisindeyken, iş yerindeki işlerin de aksamaması gerekir. Siz yokken işlerin sarpa saracağını düşünen bir patronunuz varsa, izin almanız daha zor olabilir. Peki bu durumda ret cevabı almadan iş yerinden nasıl izin alırsınız?

The Wall Street Journal tarafından açıklanan verilere göre Amerikalıların her iş yerlerinden izin alamadıkları için yapmış oldukları tatil rezervasyonlara verdikleri 52.4 milyar dolarlık bütçelerini çöpe atmak zorunda kaldıkları ortaya çıktı. Türkiye’de ise bu durum daha farklı bir şekilde işliyor. Çalışanlar izin alıp alamayacaklarını bilmedikleri için tatil planları hep son aşamaya kalıyor ve dolayısıyla dönemin en pahalı tatilini yaparak, bütçeler zorlanıyor.

İş Birliği Yapın ve Zamanlamaya Dikkat Edin

Kimi zaman iş yerlerinde bir günlük bile izin almak oldukça zor olabilmektedir. Bu durumda yapmanız gereken şey, bir çalışma arkadaşınız ile iş birliği yapmak olacaktır. Takım arkadaşlarınız, iş hayatınızdaki hem en büyük destekçileriniz hem de en büyük yardımcılarınızdır. Tüm gün işte olamayacaksanız, bir çalışma arkadaşınızdan sizin boşluğunuzu doldurmasını rica edebilirsiniz. Başka bir zamanda aynı iyiliği, kendisine gösterebileceğinizi de iletebilirsiniz. Bu şekilde yöneticinizden daha kolay bir şekilde izin isteyebilir ve yokluğunuzda ortaya çıkabilecek karmaşa ortamını planlamış olarak gönül rahatlığı ile izin yapabilirsiniz.

İş birliğini yaptınız fakat yöneticiniz onay vermedi. Neden? Çünkü zamanlamanız hatalıydı… Alacağınız iznin zamanlamasına dikkat etmelisiniz. Şirket zorlu bir dönemden geçiyorsa ya da oldukça yoğun bir dönem içerisindeyse, izin istemeniz oldukça saçma olacaktır. Çünkü bu durumda “hayır” cevabı dışında bir cevap almanız neredeyse imkansızdır. Bu nedenle zamanlama oldukça önemlidir. Akıllı davranmalısınız. Sorumluluğunuz altında bulunan işleri tamamladıktan sonra izin istemeniz en iyisidir.

Uzun Vadeli Planlama Yapın

Eğer bir bayram ya da yaz tatiline çıkmayı planlıyorsanız, bu durumu yöneticinize aylar öncesinden haber vermeli ve belirli dönemler içerisinde ufak hatırlatmalar yapmalısınız. Örneğin, Temmuz ayında Yunanistan turuna çıkmak istiyorsunuz ve henüz daha Nisan ayındasınız. Yöneticinize giderek planınızdan bahsedin. Sonrasında her ay tatil planınızı hatırlatacak kelimeler sarf edin. Fakat bunu yaparken planınızı göze sokmayın. Örneğin en iyi otellerden bahsederken “Ben de planladığım Yunanistan tatili için X otelini ayırttım. Umarım güzeldir…” deyin. Bu şekilde ilerlerseniz, yöneticinizin “hayır” deme potansiyeli olmayacaktır.

Her şeyden önemlisi, izin isterken inançlı olmanızdır. Yıllık izin günleri, çalışanların resmi haklarından biridir. Her çalışan, çalıştığı şirkette 1 yıllık çalışma süresini tamamladıktan sonra 14 günlük yıllık izin hakkına sahip olur. Haklarınızı bilerek ve kendinize inanarak sorduğunuz takdirde, patronunuzdan hayır cevabı almanız da oldukça düşük bir olasılıktır. Kendinize güvenin, göz kontağını eksik etmeyin ve kısa bir şekilde sorunuzu sorun…