Banka Satış Temsilcisi Görev Tanımı

Bankalar, satış kanallarını kullanmak amacıyla “Banka Satış Temsilcisi” alanında işe alımlar yapmaktadır. Bankalara ait olan kredi kartlarını ve kredi türevlerini müşteri kitlesine pazarlamak ve satışını yapmak, banka satış temsilcilerinin görevidir.

Bankalar, banka satış temsilcileri sayesinde koymuş oldukları satış hedeflerine daha çabuk ulaşırlar. Her satış temsilcisinin bankaya yüzde 20 ile 45 arasında katkısı vardır. Satış temsilcileri bankaların çağrı merkezlerinde çalışacağı gibi saha alanında da görev alabilmektedir.

İnsanların cinsiyetini, dilini, dinini, ırkını, vasfını ya da statüsünü göz önünde bulundurmadan elindeki banka ürününü satmakla yükümlü kimselerdir. Öncelikli hedef kitle banka müşterileridir. Bir sonraki kitle ise potansiyel müşteri kitlesidir.

Banka Satış Temsilcilerinin Çalışma Ortamı

Bankadan bankaya farklılık göstermekle birlikte önemli olan banka ürün ya da hizmetinin pazarlamasını ve satışını sağlamaktadır. Çalışılan bankaya göre satış hedefleri değişkenlik gösterebilmektedir. Genel olarak gün içerisinde 5 ile 25 arasında ürün ya da hizmetin satışının gerçekleştirilmesi beklenir.

Fakat satış temsilcileri için bir tek ürün ya da hizmetin satışının gerçekleşmesi önemli değildir. Asıl önemli olan, satış sonrasında satışın onaylanmasıdır. Bankalar genellikle satış temsilcilerinden ayda en az 10 ürün ya da hizmetin satış onayının yapılmasını beklemektedir.

Üç ayda bir olmak üzere performans değerlendirilmesine tabii tutulmaktadır. Üç aylık performans periyodu içerisinde satış temsilcisi kötü bir performans sergilerse, üst düzey yöneticiler tarafından temsilciyle birlikte yeni hedefler oluşturulmaktadır.

Banka Satış Temsilcileri Terfi Alabilir mi?

Banka satış temsilcileri için terfi olanağı bulunmaktadır. Çalışan kişiye bağlı olarak bu durum değişkenlik gösterebilmektedir. Çalışan kişi dilerse gişe bölümünde satış temsilciliği yapabileceği gibi satış temsilcilerinin takım lideri olabilir ya da saha içerisindeki satışlarda bölge müdürlüğünde çalışabilmektedir.

Terfi alabilmek, çalışma stilinize göre değişkenlik gösterecektir. Çalışma arkadaşlarıyla iyi anlaşan, satışlarında başarılı olan ve onay alan, takım çalışması içerisinde daha verimli ve etkili olan, banka tarafından iş pozisyonu için istenen yetenek ve becerilere uyum sağlayan kişiler, daha kolay terfi alabilmektedir.

Banka Satış Temsilciliğinin Avantajları Nelerdir?

  • Banka satış temsilcileri, esnek çalışma saatlerine sahiptir.
  • Maaşlarına ek olarak; prim, ikramiye, yemek çeki, bonuslar söz konusudur.
  • Prestij ve statü sahibi olunmaktadır. Kendinizi satış temsilcisi yerine “bankacı” olarak tanıtabilir ve bu unvana sahip olabilirsiniz.
  • Müşterilerle iletişimin yoğun olması sebebiyle sosyal çevre edinme ve network ağını geliştirme avantajı vardır.
  • Banka satış temsilcilerinin çalışma ortamını seçme şansı ve özel sağlık sigortasından yararlanma hakkı da bulunmaktadır.

Banka Satış Temsilciliğinin Dezavantajları Nelerdir?

  • Satış temsilciliği, oldukça stresli bir iş alanıdır. Çalışanlar kendilerini stres ve satış baskısı ortamında hissedebilmektedir.
  • Saha bölümünde çalışan temsilciler, haftanın belli gün ve sürelerinde şehir dışına çıkmak zorunda kalabilmektedir. Çalışma ortamı tüm temsilci çeşitleri için değişkenlik gösterebilmektedir.
  • Fiziki alanda yorgunluğa sebep olmaktadır. Sürekli olarak iletişim halinde bulunulması, baş ağrısı, migren, anksiyete gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.