İçerikler
Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar – Türkiye’de faaliyet gösteren banka sayısının 52’ye ulaşmasının ardından bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin de sayısında artış görülmüştür. Bankacılık sektörü, günümüzde en popüler meslek gruplarından biridir.
Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar İçin Gerekir?
Bankalarda istihdam edilen personel sayısının artması, globalleşen dünya içerisinde finansal faaliyetlerin artmasından kaynaklanmaktadır. Bankalara ve bankacılara verilen önemin, değerin de artması, adayların bu sektörde yer alma isteklerini arttırmıştır.
Bankalar bünyesinde çalıştıracağı personelleri, ihtiyaçlarına bağlı olarak tercih etmektedir. Her bankanın vizyon ve misyon değerleri farklıdır ve bankalar, kendilerine katkı sağlayacak adayların bünyelerinde barınmasını isterler. Bu nedenle standart mülakatlar yerine kendilerine özel soruların yer aldığı sınavları hazırlar ve adayları farklı birçok mülakata sokarak eleme yaparlar.
Bankacılık Sınavlarındaki Süreç
Bankacılık sınavlarında sürecin oldukça zor olduğunu belirtmek gerekir. Adaylar hem sözlü hem de yazılı mülakatlara tabii tutulurlar. Adayların bankacılık sektöründe yer alabilmesi için bütün mülakatlardan başarılı olması ve kendisini sürekli olarak bir sonraki aşamaya taşıması gerekir.
Dolayısıyla adaylar, bu süreç içerisinde sıkı bir çalışma temposu tutturmalıdır. Banka sınavlarına hazırlanmak için bankalar tarafından belirlenecek olan tarihlerin beklenmemesi gerekir. Adaylar, mezun oldukları dönemden sonra bankacılık sınavları için çalışmalarına ara vermeden başlamalıdır.
Her bankanın kendine özel bir sınav sisteminin olması, konu dağılımlarının farklı olmasına ve banka sınavlarının farklı tipte olmasına sebep olmaktadır. Adayların bankalara ait sınavları nasıl gerçekleştirdiği, sınav sonrasında gerçekleşecek süreç hakkında bilgi edinmesi ve başvuru detayları hakkında detaylı bilgiye ulaşması oldukça önemlidir.
Adaylar öğrenmek istedikleri soruları, banka personellerine ve insan kaynakları yetkililerine sorarak, detaylı bilgiye ulaşabilmektedir. Banka içerisinde çalışan personeller, sektöre yeni giriş yapacak olan adaylara bu konularda detaylı bilgilendirmeler yapmaktadır.
Adayların sınavlara hazırlanırken başka kaynaklardan destek alması da önemlidir. Tek bir kitaba bağlı kalmadan farklı banka hazırlık kitaplarını temin etmesi, çıkmış soruları çözmesi, banka terimlerini öğrenmesi, bankacılık sektöründe bulunan kişilerle iletişime geçerek bankalar hakkındaki detayları öğrenmesi gerekir.
Bankacılık Sınavlarının Zorluk Derecesi
Bankacılık sınavlarına bakıldığı zaman, zorluk derecesinin değişkenlik gösterdiği görülmektedir. Gişe memuru ve banka satış temsilciliği için yapılacak olan genel yetenek sınavları, adayların çok zorlanmadan geçebileceği ve başarılı olabileceği sınavlardır.
Zorluk derecesi açısından bir sıralama yapılması gerekirse en zor sınav, müfettiş ve müfettiş yardımcılığı için yapılan sınavlardır. Adayların bu pozisyonda yer alabilmesi için alanlarında uzman olması ve zorlayıcı sorulara karşılık hazır olması gerekir.
Banka Sınavları Hangi Pozisyonlar | Adayların Yerleştirildiği Pozisyonlar
Bankacılık sektöründe birbirinden farklı unvanlar bulunmaktadır. Bu unvanları 3 kategori altında gruplamak mümkündür;
- Denetim
- Pazarlama
- Operasyon
Adaylar bu üç bölüm içerisinden bir bölüme yerleşmektedir. Bu bölümler içerisinde de pozisyon farklılıkları bulunmaktadır. Denetim bölümünde istihdam edilecek olan adayların yerleşebileceği pozisyonlar; müfettiş, müfettiş yardımcılığı, iç kontrolörlük ve auditing olarak yer alır.
Pazarlama bölümünde yer alacak olan adayların yerleşebileceği pozisyonlar; uzman yardımcılığı, servis görevlisi, stajyer memurluk ve satış temsilciliğidir. Operasyon bölümünde bulunan pozisyonlar ise; stajyer memurluk, stajyer asistanlık, banko görevlisi ve gişe memurluğudur.