Bankacılığın Avantajları ve Dezavantajları

Devlet bankalarında ya da özel sektöre ait bankalarda çalışan kişiler bankacılık mesleğini edinmiş kişilerdir. Bu sektörün çalışanlarına sunmuş olduğu avantajlar ve dezavantajlar vardır.

Son zamanlarda popüler bir meslek grubu haline gelen bankacılık mesleği hakkındaki avantajların ve dezavantajların bilinmesi, bu sektörü tercih edecek adaylar açısından önemlidir. Başarılı bir kariyer planı hazırlamak isteyen kişilerin sektör hakkındaki en ince detayları bile öğrenmesi şarttır.

Bankacılığın Avantajları

  • Bankacılık sektörünün bu kadar çok tercih edilmesindeki en büyük sebep, çalışma saatleridir. Birçok aday, bankada çalışma isteğinin sebebi olarak bu durumu göstermektedir. Banka içerisindeki çalışma saatleriniz bellidir. İşe ne zaman başlayacağınız, iş yerinden ne zaman ayrılacağınız bankadan bankaya farklılık gösterse de genel olarak Türkiye’de hafta içleri çalışılmakta ve mesai saatleri 08.00 ile 18.30 arasında değişmektedir.
  • Çalışanların temiz ve bakımlı görünmesi, bankacılık sektörü açısından önemlidir. Fakat meslek, çok fazla giyim seçeneği sunmamaktadır. Resmi iş kıyafeti olarak kadın ve erkekler için takım elbise ya da ofis giyiminin tercih edilmesi gerekir. Giyilebilecek kıyafetler sınırlı olduğu için çalışanlar her sabah “Ne giyeceğim?” derdine düşmemektedir.
  • Bankacılık, çalışanlara yükselme ve kariyer seçimi şansı sunmaktadır. Gişe elemanı olarak girmiş olduğunuz bankada, her zaman o pozisyonda kalacaksınız diye bir kural yoktur. Yeteneklerinize, becerilerinize ve gerçekleştirdiğiniz projeler dikkate alınarak banka içerisinde yükselme şansı bulabilirsiniz.
  • Çalışanların sağlıklı beslenme şansını da bulabileceği bir sektördür. Bankaların çalışma saatleri içerisinde “öğle tatili” bulunmaktadır. Bu sayede çalışanlar sabah, öğle ve akşam yemeklerini düzenli bir saatte tüketebilmektedir.
  • Piyasa koşulları daima maaşlara yansıtılmaktadır. Elde edilen başarıyla da birlikte çalışanlar her zaman ödüllendirilmekte ve teşvik edilmektedir. Banka içerisinde elde edeceğiniz her başarı, maaşınız açısından ek ücret demektir. Aynı zamanda bankanın ürün ve hizmetlerinden elde edeceğiniz primler de söz konusudur.
  • Bankalar çalışanlarına yan sosyal haklar sunmaktadır. Bu haklar eğitim olanağı, tatil, prim, seyahat, özel yaşam sigortası ve seyahat sigortası olmak üzere sayılabilmektedir. Yan haklar bankadan bankaya çeşitlilik gösterse de genel olarak tüm bankalar bu hakları çalışanlarına sunmaktadır.

Bankacılığın Dezavantajları

  • Bankacılık mesleği insanlarla ilişkili olduğundan etkili iletişim yeteneklerinin kullanılmasını gerektirir. Sürekli olarak müşterilerle iletişim halinde bulunmanız ve şikayetlerini dinlemeniz mesleğin dezavantajlarından biridir.
  • Bankalar saat 17.00’ı gösterdiğinde kapansa bile çalışanların mesaisi devam etmektedir. İnsanlar, bankalar kapandığı zaman bankacıların da o saatte işlerinden ayrıldığını düşünmektedir. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Kasa sayımı, günlük yapılan işlemlerin raporlarının hazırlanması ya da ek mesai gibi problemler sebebiyle çalışanların bankadan ayrılma süresi uzayabilmektedir.
  • Gazeteler ve gazeteciler, bankacılık mesleğini ekonomi şartları zorlaştığı zaman kötü bir şekilde insanlara yansıtmaktadır. Ekonominin kötü olduğu zamanlarda bankacı mesleğine sahip olmak, sosyal çevrede hoş karşılanmamaktadır. Mesleğin bu sebeple network denilen sosyal çevreye olumsuz bir etkisi bulunmaktadır.
  • Sürekli olarak sayısal işlemler yapıldığı için iş stresi yüksektir. Para ve kasa sayımlarının noksan olması durumunda, yaşanan stres daha da artabilmektedir. Bu nedenle, çalışanların daima sabırlı olması gerekir. En stresli anlarda bile sakin kalınabilmesi, güler yüzlü olunabilmesi adaylar için aranan ilk şartlarda yer alır.
  • Ülke ve dünya ekonomisinden etkilenme payı yüksek olduğu için ekonomide yaşanan değişimler, çalışanları etkileyebilmektedir. Olumsuz bir ekonomik durumda etkilenecek ilk sektör olduğu için banka müşterileri, bankacılar için zorluk oluşturabilir.
  • Bankacılık şaşırtan bir meslektir. Sürekli olarak farklı işlemler yapmak ve farklı birimlerde çalışmak gerekebilir. Çalışanların bulundukları pozisyon içerisinde farklı işlemler yapması zihin ve beden yorgunluğuna sebep olabilmektedir.