Bankacılık Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Bankacılık sektörü, günümüzün popüler meslek gruplarından biri olması sebebiyle, birçok kişi tarafından yorumlanan ve eleştiri alan bir sektör haline gelmiştir. İnsanların sektörle ilgili olarak görüşlerini bildirmesi, sektör içerisinde yer almayan insanların bankacılık hakkında bilgiler vermesi, adayların ve çalışanların yanlış bir şekilde yönlendirilmesine sebep olabilmektedir. Doğru bilinen yanlışlar sebebiyle genç adaylar, kariyer planlamalarında hata yapabilmektedir.

Bankacılık, derinlemesine öğrenilmesi gereken bir alandır. Bu alanda kariyer yapacak olan adayların doğru bilgiler edinmesi ve iş hayatlarına bu bilgiler doğrultusunda yön vermesi önemlidir. Kariyer yapabilme ve yükselme şansınızın bulunduğu sektör içerisinde terfi alabilmek zordur. Bu zorluğa karşılık tam, doğru ve net bilgilere sahip olmak gerekir. Bu bilgiler, kariyer yaşamının olmazsa olmaz bir parçasıdır.

Bankacıların Eline Her Gün Binlerce Lira Geçiyor

Genel olarak insanlar arasında bankaların çok para kazandığına dair bir inanış vardır. Fakat bankaların para kazanma sistemi çok farklıdır. Bir müşterinin banka içerisindeki hesabına 100 bin lira yatırmış olması, bu paranın bankaya geçtiğini göstermez. Genel olarak vatandaşlar, bankacılığın oldukça karlı ve zenginlik getiren bir meslek olduğunu düşünür. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Bankacılık elbette iş imkanları ve maaş açısından diğer meslek gruplarına göre avantajlıdır fakat hiçbir bankacının eline, çalıştığı banka tarafından verilen maaş, ikramiye, prim ve sosyal haklar dışında bir kaynak geçmemektedir.

Banka 5’te Kapanır ve Bankacı Evine Gider

Genel olarak ülkemizdeki bankaların çalışma saatleri sabah 08.30 ile akşam 17.00 arasındadır. Vatandaşların bu saatler içerisinde bankaya giderek işlemlerini gerçekleştirmesi gerekir. Bankaların saat 17.00 dendiği zaman kapandığı doğrudur fakat, bankacıların işi o saatte bitmemektedir. Gişeler kapandığı zaman sadece müşterilerin yapabilecekleri banka faaliyetleri sona ermektedir. Gişeler kapandıktan sonra günlük kasa sayımı gibi çalışmalar devam etmektedir. Bir bankacının işi bu nedenle saat 17.00 olduğu zaman bitmemektedir.

Stajyer Olursan İstihdam Edilirsin

Bankacılık sektörü içerisinde yer alacak olan adaylar, staj yapabilme imkanına sahiptir. Üniversitelerde sektörle yakından ilgisi bulunan ön lisans ya da lisans bölümlerinde okuyan öğrenciler, stajyerlik başvurusu yaparak banka içerisinde çalışma imkanı bulabilmektedir. Fakat banka içerisinde stajyer olarak yer almanız, staj ya da eğitim hayatınızın sonunda banka tarafından işe alınacağınızı göstermez.

Eğitim hayatını tamamlayan her aday, bankacılık sınavlarına katılmalıdır. Bankalar tarafından yapılan sınavlardan başarılı olan adaylar ve pozisyon için en uygun olan adaylar, işe alınacaktır.Bazı bankalar bünyesinde çalışmak üzere stajyer adaylar yetiştirmektedir. Fakat yetiştirilen her stajyer aday, istihdam edilmemektedir.

Yabancı Dilin Varsa Hemen Terfi Alabilirsin

Yabancı dil bilgisi, bankacılık sektöründe de ön plana çıkan yetkinliklerden biridir. İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça başta olmak üzere en az bir dil üzerinde ileri seviye dil bilgisine sahip olmak hem banka mülakatlarında hem de banka içerisinde avantaj sağlamaktadır.

Genel olarak yabancı dile sahip olunması, kariyer basamaklarının hızlı bir şekilde ilerlenmesine yardımcı olur fakat, yabancı dilin olması adayların banka içerisinde hemen terfi alabileceğini gösteren bir durum değildir. Adayların terfi alabilmesi için gişe memurluğundan iş hayatına başlaması ve sırası ile her pozisyon için yapılacak sınavlara girmesi, uygun görüldüğü takdirde pozisyonunun yükseltilmesi gerekir.