İçerikler
Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır – Banka mülakatları adaylar açısından en zorlu süreçtir. Yazılı sınavdan başarılı olan adaylar, iş görüşmesi olarak yapılacak mülakat görüşmelerine hak kazanmaktadır.
Fakat her aday banka mülakatına davet edilmemektedir. Bu noktada etkili olan unsurlar; etkileyici bir özgeçmişe sahip olup olmamanız, deneyimleriniz, iş pozisyonu ile uyumluluk dereceniz olacaktır.
Banka Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
Banka sınavları veya yazılı sınavdan geçtiniz, banka yetkilileri sizi tanımaya karar verdi ve size mülakatın yapılacağı tarihi ve yeri iletti, mülakatınız gerçekleştirildi. Peki şimdi ne olacak? Aklınıza ilk gelen sorulardan biri “Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır” olacaktır.
Pek çok aday, gerçekleşen mülakat sonrasında başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu hemen bilmek, öğrenmek ister. Bu süre zarfında sürekli olarak e-posta hesaplarını, telefon bildirimlerini kontrol ederler. Fakat bilinmelidir ki her mülakat sonrasında adaya direkt olarak bir geri dönüş sağlanmamaktadır. Olumlu ya da olumsuz olarak yapılan tüm geri dönüşler;
Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Genel olarak bir ya da iki haftalık bir süreyi kapsamaktadır. Bu süre bazen ilgili İnsan Kaynakları yönetiminin yoğunluğuna bağlı olarak 1 ay ( 30) kadar sürebilmektedir.
Bu zaman zarfı bankadan bankaya göre değişim gösterebilmektedir.
Kimi bankalar, mülakat tamamlandıktan sonra 10 iş günü içerisinde geri dönüş sağlarken kimi bankalar mülakat sonucunu uzun bir zaman zarfının ardından bildirebilmektedir.
Vakıfbank Sınav ve Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
Yapı Kredi Bankası Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?
Garanti Bankası Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
Denizbank Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
QNB Finansbank Mülakat Sonuçları Kaç Günde Açıklanır?
Banka Mülakatlarının Geri Dönüşü Nasıl Yapılır?
Adaylar başarılı ya da başarısız olsalar da taraflarına mutlaka bankaya ait İnsan Kaynakları departmanından bir geri bildirim sağlanmaktadır. Bu geri bildirimler, adayın özgeçmiş bilgileri içerisinde yer alan iletişim kanalları üzerinden sağlanmaktadır. E-posta, cep telefonu ya da adresinize gelecek olan bir mektupla iş teklifi alıp almadığınızı öğrenebilirsiniz.
Adaylar bu süre içerisinde bankalar tarafından açılan diğer iş ilanlarına da başvuru yapabilirler. Bu süreç içerisinde bir başka banka tarafından istihdam edilirseniz mutlaka işe alınmadan önce görüşmüş olduğunuz bankaların İnsan Kaynakları yetkilisine durumu bildirmeniz gerekmektedir. Banka personel alımları konusunda hassas davranmaktadır. Bu hassasiyete karşı sizlerde hassas davranmalısınız.
Banka Mülakatları Olumsuz Geri Dönüş Alınırsa Ne Yapılmalı?
Banka mülakatlarından olumsuz geri dönüş alan adaylar açısından yapacakları diğer iş görüşmeleri risk altına girebilmektedir. Bunun sebebi bir banka tarafından reddedilmiş olan adaya karşı bankaların olumsuz bir algı ile yaklaşmasıdır.
Özellikle Müfettiş, Müfettiş Yardımcılığı, Uzman ya da Uzman Yardımcılığı gibi mülakatlardan sonra olumsuz bir geri dönüş almanız ya da mülakat aşamasındayken elenmeniz, gelecek iş başvurularınız açısından negatif etki yaratan bir durum olabilir. * (genel bir kural değildir)
Bu noktada adaylar almış oldukları olumsuz geri bildirimlerde dikkatli ve sakin davranmalıdır. Motivasyon düşüklüğü yaşanmamalıdır. Banka tarafından alınan olumsuz geri bildirim karşısında aday mutlaka özgeçmişini kontrol etmeli ya da yetkili ile iletişim kurularak özgeçmişte yer alan hangi bilgilerin hatalı/eksik bulunduğu hakkında bir görüşme sağlanmalıdır.
Olumsuz bir geri dönüş alınsa bile aday mutlaka İnsan Kaynakları yetkilisine “Teşekkür Mektubu” oluşturmalıdır. Bu mektup içerisinde yapılan değerlendirme ve karar hakkında teşekkür edilmeli, kendinizi gelişime ve yeniliklere açık biri olarak belirtmeli ve eksik/hatalı bulunan noktalarınızı geliştirmeye yönelik ilerlemeler kaydedeceğinizi bildirmelisiniz. Bu mektubu oluşturmak kimi zaman alınan olumsuz geri bildirime karşı pozitif bir etki yaratabilmektedir. Bankanın gerçekleştireceği diğer personel alımlarında kullanılmak üzere özgeçmişiniz saklanabilmektedir.
Banka Mülakatlarından Sonra Cevap Alınmazsa Ne Yapılmalı?
Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? sorusu dışında adaylar en çok yanıt alamadıkları durumlarıda merak ederler. Banka mülakatı sonrası her adayın yaşayacakları süreçle ilgili olarak olumlu ya da olumsuz bir bildirim alma hakkı vardır. Tarafınıza geçen iki haftalık süreden sonra herhangi bir geri dönüş sağlanmıyorsa, mülakatınızı gerçekleştiren yetkili ile iletişim kurmayı deneyebilirsiniz. İK uzmanı ile yapacağınız görüşmede süreç ile ilgili bilgilendirilip bilgilendirilmeyeceğinizi sorabilir ve eğer olumsuz bir görüş ortada bulunmuyor ise tahmini olarak sizinle ne zaman iletişime geçileceği hakkında soru yöneltebilirsiniz. Kimi adaylar Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? gibi soruları sormaktan çekinmektedir fakat bu soruları yöneltmek en doğal hakkınızdır.
Banka Mülakat Sonuçları Ne Zaman Açıklanır? Geri Dönüş Yapması Neden Uzun Sürer?
Bankalara iş başvurusu yapan adaylara kimi zaman bankalar geç bir geri bildirim verebilmektedir. Adaylar bu süreç içerisinde kendisini yoğun stres ve kaygı altında hissedebilmektedir. Banka mülakatlarının ardından geri dönüş yapılması genellikle iki haftalık bir süreci kapsasa da bu zaman zarfı dört haftaya kadar uzayabilmektedir. Banka, geri bildirim tarihi vermiş olsa bile sözünde de duramayabilir ve belirtmiş olduğu tarihte geri bildirim oluşturamayabilir. Bu durumda aday kendisini yoğun stres, baskı ve kaygı içerisinde hissedecektir.
Bankaların mülakat sonrasında verilen zaman diliminde geri dönüş yapamamasının çeşitli sebepleri olabilmektedir. Adaylar bu sebepleri göz önünde bulundurarak anlayışlı ve sabırlı davranmalıdır. Bankaların belirtilen süre içerisinde geri dönüş yapmamasının temel sebeplerini listelemek gerekirse:
Bankası Mülakat Sonuçları Neden Açıklanmadı?
- Diğer adaylar ile yapılan görüşmeler uzun sürebilmektedir. Ne yazık ki her aday hakkında bankalar kararlarını hemen net bir şekilde veremeyebilir. Kararsız kalınan adaylarla ilgili olarak çeşitli mülakat görüşmeleri hazırlanabilir. Burada adayın bilinçli olması gereken konu, tek başvuru yapan insanın kendisinin olmadığının farkına varmasıdır. Yetkililer yüzlerce, hatta binlerce başvuruyu incelemektedir ve bu süreç ne yazık ki kolay değildir. Yetkilinin günde 200 ile 250 başvuru incelediği varsayılır ve her aday ile ortalama 10 ile 15 dakikalık bir zaman diliminde görüşme sağlandığı kabul edilirse, sürecin uzaması normal olarak karşılanabilmektedir.
- İnsan Kaynakları tarafından pozisyona en uygun adaylar belirlenir ve bir liste haline getirilir. Bu adaylar hakkında özet bir bilgi notu oluşturulur. Oluşturulan tüm detaylar, diğer yöneticiler ile paylaşılır. Her yöneticinin fikri alınır ve aday değerlendirilir. Bu süreç içerisinde diğer yöneticilerin fikrini almak adına ekstra bir zaman gerekebilir. Bu durum da bankanın mülakat sonrasında adaya yönelik geri bildirim oluşturma zamanının gecikmesine sebep olabilir.
- İnsan Kaynakları departmanında çalışan personel ve yetkililerin tek görevi iş başvurusu yapan adayları incelemek değildir. Bu departmanın da gün içerisinde yerine getirmesi gereken görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Görev ve sorumluluklar doğrultusunda başvurular incelenebilmektedir. Bankanın yoğun iş performansına sahip olduğunu dönemlerde yapılacak olan geri bildirimlerde gecikme yaşanabilmektedir.
- Kimi zaman yetkililer sizin ya da diğer adaylar hakkında kesin bir sonuca ulaşamayabilmektedir. Bu durumda adaylar tekrardan görüşmeye çağrılabilir. Bu görüşmeler zamandan ve maliyetten tasarruf edebilmek adına “grup mülakatları” olarak gerçekleşebilmektedir. Banka grup mülakatları sonrasında karar verebilmek adına adaylara yönelik yeni bir zaman belirtebilir.
- Kimi zaman bankalar elenmiş ya da başvurunuz yetersiz bulunmuş olduğunda geri bildirim sağlamayı unutabilmektedir ya da direkt olarak geri bildirim oluşturmayabilir. Bu durumda tarafınıza yönelik herhangi bir bildirim yapılmadığını yetkiliye iletmeniz gerekir. Tarafınıza belirtilen tarihten sonra en az 3 iş günü kadar beklemeyi ihmal etmemeli ve bu bekleme süresinin ardından yetkili ile iletişim kurmayı göz önünde bulundurmaya dikkat etmelisiniz.