Yöneticilerin banka çalışanları da dahil olmak üzere tüm çalışanlarda aradığı ortak özellikler vardır. Çalışanların bu özellikleri terfi dönemlerinde göz önünde bulundurulur. Faaliyet zamanı içerisinde yapılan “Performans Değerlendirme” ölçütünde de bu özellikler ön plana çıkar. Kişilik envanteri, kariyer hedefleri, ödüllendirilme ve çeşitli pek çok konu açısından personellerin sahip olması gereken özelliklerdir.
Terfi döneminde yöneticilerinin aklında olmak ve olumlu değerlendirilerek yükselmek isteyen bir banka çalışanı hangi özelliklere sahip olması gerektiğini bilmelidir. Bu özellikler kişisel özellik olarak nitelendirilir ve işle ilgili bilgi, beceri ve gelişime de katkı sağlar. Aynı zamanda personelin kendisini hangi becerilerde geliştirmesi gerektiğini ya da hangi becerilerde uzman olduğunu anlamasına da yardımcı olur.
Yöneticilerin Başarısı Ekiplerine Bağlı
Başarılarını kanıtlamış üst düzey yöneticiler ve liderler de ekiplerini belirlerken bu özellikleri aradıklarını belirtiyorlar. Başarılı bir yöneticinin başarısının büyük bir kısmı ekibinin başarısıdır. Yöneticiler de bunu bildiğinden alt kadrolarını özenle seçiyorlar. Zeka hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da öne çıkıyor. Yöneticilerin tercih ettiği çalışanlar pratik zekalı, iş bitirme özelliğine zekası etki eden, hızlı düşünebilen kişilerdir. Ancak bu zekanın ukalalığa dönüşmemesi için aradaki ince çizgiye dikkat edilmesi gerekir.
Tutkulu çalışanlar yöneticilere göre işine sürekli artılar katabilecek kişilerdir. Bu özelliğe sahip çalışanlar sürekli işi ile ilgili düşünür, işini sever, hevesle gelir, kolay kolay sıkılmaz ve verilen görevleri yerine getirmekte zorlanmaz. Tutkulu olmak, başarıyı elde etme arzusu da değildir. Başarısız olunsa bile istemektir. Dolayısıyla tutku olmadan, başarılı olmak ya da deneyim kazanmak da imkansızdır. İş hayatında bir fark yaratılmak isteniyorsa personelin öncelikle hangi alanda tutkulu olduğunu keşfetmesi ve kariyerini bu noktada planlaması gerekir. Aksi halde kariyer değişimi, iş hayatında yaşanan ruhsal ve fiziki problemler, huzursuzluk, performans düşüklüğü vb. gibi pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir.
Fark Yaratmak
Çalışanların işlerinde fark yaratmaları diğerlerinden bir adım önde olmalarını sağlar. Yöneticilerin dikkatinden kaçmayan çalışanlar fark yaratanlar, rutin düzene artılar katabilen ve yeni fikirlerini sunmaktan çekinmeyenlerdir. Kimi çalışanlar karakterlerinde ısrarcı olmak varsa dahi bunu iş ortamında çeşitli kaygılarından dolayı ortaya koymaktan çekinirler. Aslında yöneticiler ısrarcı olan çalışanları severler. Ancak bu ısrarcılığın kabul edilebilir ve makul çerçeveler içinde olmasına dikkat edilmelidir.
Bir iş yerinde sadece müşterilerle iletişimde başarılı olmak yetmez. Ofis içinde diğer çalışanlarla ve yöneticileri ile kurabildiği iletişim bir çalışanın terfi döneminde artısı olur. Meraklı olmak bir çalışanın işiyle ne kadar ilgili olduğunu da gösterir. Bilmediği konuları öğrenmek isteyen, bununla ilgili sorular soran, araştırmalar yapan, yaptığı araştırmalardan öğrendiklerini paylaşan çalışanlar yöneticilerin gözünden kaçmazlar. Yöneticilerin başlıca talepleri arasında işlerin hızlı ve doğru şekilde yürümesidir. Bunu ağlayabilen ve işine değer katabilen çalışanlar yöneticilerin aradığı çalışanlar arasındadır.