Başarısızlık Söz Konusu Olduğunda da Başarılı Bir Girişimci Olan Elon Musk’ın Başarısızlıkları

Günümüzün en dahi, zengin ve başarılı girişimcilerinden biri olan Elon Musk, ticaret sektörü ile giriş yaptığı iş dünyasında bugün, otomotiv sektöründe Tesla, uzay çalışmalarında SpaceX, sürdürülebilir enerji alanında SolarCity şirketleri ile yer almaktadır. Pek çok gence ilham kaynağı ve istihdam alanı yaratırken, bilim insanları için rol model haline gelmiştir.

Musk pek çok kişinin riske alamayacağı şeyler yapmaktır. Bu nedenle kendisi için başarısızlık konusunda da başarılı bir girişimci olduğu iddia edilebilmektedir. Her başarısızlık, insanı başarmaya daha çok iten bir durumdur. Musk’da bunun en güzel örneklerinden biridir. Kendisi şirket kurmakta, yönetmekte, şirketlerini iflas aşamasına getirmekte fakat yeniden toparlamakta adeta bir başarı elde etmiştir. Peki başarısızlık konusunda da başarılı bir girişimci olan milyarder dahi, hangi alanlarda başarısızlığını bizlere kanıtlamıştır?

Netscape İş Başvurusu

Pennsylvania Üniversite’sinden mezun olduktan ilk iş başvurusunu Netscape’e yapmıştır. Başvurusuna yönelik herhangi bir cevap alamayan Musk, bir röportajında şu açıklamayı yapmıştır:

“Netscape’e başvuru yapmış ve bir cevap alamamıştım. Ben de gidip lobide gezinmeyi ciddi ciddi denedim. Fakat herhangi biriyle konuşmak için çok utangaçtım. Öylece lobide bekledim. Çok utanç vericiydi. Orada belki konuşacak birini görebilirim diye olduğum yerde duruyordum. Biriyle konuşmaya çok korkuyordum ve konuşabilecek kimseyi bulamayınca oradan çıktım.”

Zip2’dan Uzaklaştırıldı, PayPal’den Kovuldu

Zip2, Elon Musk’ın kurmuş olduğu ilk şirketlerden biridir. Şirketin CEO’su olmak istediğinde, şirket yönetim kurulu üyeleri tarafından onay alamamıştır. Bunun üzerine şirket, Musk’ın bir süreliğine şirketten uzak kalmasına karar vermiştir.

Zip2 şirketinde başarılı olamayacağını anlayınca burayı kapatan ve PayPal şirketini kuran dahi, 1999 yılında kurmuş olduğu PayPal şirketiyle “En kötü 10 iş fikri” içerisinde yer almıştır. Bu durum, kendisine ciddi bir oranda yatırım kaybı yaşatmıştır. 2000 yılına gelindiğinde şirket, ekonomik alanda ciddi bir zarara uğramıştır. Ekim ayında çıkmış olduğu balayındayken ve şirketin CEO’su olarak görev alırken, PayPal şirketinden kovulmuştur. Kovulmasının ardından PayPal kullanıcılarının büyük bir dolandırıcılık yaptığı ve şirkete 10 milyon dolar kaybettirdiği ortaya çıkmıştır. Bu bilgilerin yayılması, Musk’ın adeta çöküşünü de ilan etmiştir.

Roketlerle Başı Belaya Girdi

Zip2 ve PayPal şirketlerinden sonra Tesla şirketine buradan da uzaya olan merakı sebebiyle SpaceX şirketine geçiş yapan Musk, 2001 yılında Rusya’dan Mars’a fare göndermek ve burada bitki yetiştirmek amacıyla roket satın alma talebinde bulundu. Fakat talepleri SpaceX şirketine sahip olmasına rağmen üst üste iki yıl boyunca tüm talepleri reddedildi.

2008 yılına gelindiğinde SpaceX şirketi ciddi bir finansal kriz aşamasına geldi. Şirkete tam tamına 100 milyon dolar harcayan Musk’ın uzaya fırlattığı ilk üç roketi de yörüngeye ulaşamadan patlamıştı. Son parası ile dördüncü denemeye geçen ve herkesin “Bu denemede başarısız olacak” uyarılarına rağmen risk alan Musk, dördüncü roketinde başarıyı yakalamış ve NASA ile 1,6 milyar dolar üzerinden anlaşma yapmıştır.

Bu süreç içerisinde Tesla ve SpaceX şirketleri defalarca ekonomik kriz sebebiyle iflas aşamasına gelmiştir. 2013 yılında yeniden kullanıma yönelik tasarlanan Falcon 9v1.1 roketlerinde başarısızlıklar yaşamıştır. SpaceX’teki başarısından sonra beşinci roketini (Falcon 9) ön provizyon alanında patlatan Musk, 200 milyon dolarını da burada kaybetmiştir. Bu durumdan daha vahim olanı ise, patlamanın nasıl gerçekleştiği ne SpaceX çalışanları tarafından ne de Musk tarafından keşfedilememiştir ve şirket 2 ay süreli olarak tüm çalışmalarını durdurmuştur.

Fakat tüm başarısızlıklarına rağmen Elon Musk, bugün en dahi, başarılı ve girişimci insanlardan biri olarak yer almaktadır. 2018 yılında açıklanan serveti ise 14,8 milyar dolara ulaşmıştır.