Darius Foroux: Bana 5 Dakika Verin Size Daha Fazla Kazanmanın 5 Yolunu Söyleyeyim

Yazar, podcast yayıncısı ve girişimci olan Darius Foroux, kendisine sorulan “Nasıl daha fazla kazanırım?” sorusunu “Bana 5 dakika verin, 5 dakika karşılığında bu konuda 5 öneri söyleyeyim” diyor ve şu cümleleri sarf ediyor:

“Para kazanmak o kadar da zor değil. Muhtemelen şu anda her ay maaşını alıyorsun. Bu, bu işin nasıl yapılacağını zaten bildiğini gösteriyor, değil mi? Para hakkında öğrenmemiz gereken ilk şeylerden biri bu. Para kazanmayı, nasıl yapılacağını zaten bildiğin bir şey olarak görmelisin. Şimdi, kendi başına daha fazla para kazanmak konusuna gelelim. İşte bu bir sonraki adım. Öncelikle bunun imkansız olduğunu düşünüyor olabilirsin. Ama kural 1: bu şekilde düşünmeye devam edersen bunu asla başaramayacaksın. Sadece ayrıcalıklı veya şanslı kişilerin daha fazla kazanabileceğini düşünmekten vazgeçmelisin. Bu sadece yanlış bir düşünce şekli değil, aynı zamanda kendini sabote etmek demek.”

W Harfi ile Başlayan Sorular Sorun

Foroux, para kazanmak için bir sebebiniz olmasını öneriyor. İnsanların genel olarak para kazanmak için “hayatını sürdürebilmek” gibi gerçekçi sebeplere ihtiyacı olduğunu belirten Foroux,

“Bu onlara göre zor bir iştir ve birçoğu hızlıca pes eder. Fakat daha fazla para kazanmak için güçlü bir dürtüsü olanlar büyük ihtimalle başarılı oluyorlar. Peki senin dürtün ne?Borcunu ödemek mi? Çocuklarına, ebeveynlerine, ailene iyi bir hayat sunmak mı? Kendi işinin sahibi olmak mı? Daha fazla kaynağa sahip olmak mı?” diyor.

Bu konuda da insanın kendisine W harfi ile başlayan “Who, When, What, Where, Whose” gibi sorular sormasını öneriyor. Yani Türkçe karşılığı ile 5N 1K soruları…

Bilginizi Paraya Dönüştürün

Ünlü girişimcinin ilk tavsiyesi bilgiyi paraya dönüştürmek… Para kazanmanın en eğlenceli ve en kolay yolu olarak sahip olduğunuz bilgiyi paraya dönüştürmenizi öneriyor. Dünya çapında bu duruma “monetizing knowledge” denmektedir.

Üstelik bilginizi paraya dönüştürmek için uzman olmanıza da gerek yoktur. Foroux, herkesin kendi alanında yetenekli olduğunu ve güçlü yönlere sahip olduğunu belirtmektedir. Yani iyi olmadığınızı düşündüğünüz konuda kendinizi geliştirme imkanınız olduğu için, konuda uzman sayılırsınız.

Foroux’un önerisi, “Belirli bir bilgiye sahip olduğunuzda, gidip başkalarına bu bilgiyle yardım edin. Tavsiye verin (danışmanlık), bir kitap yazın, bir grup insana bir şey öğretin, koçluk yapın, başkaları için bir şeyler yapın… Adını siz koyun.” şeklinde yer alıyor.

Asla Para Kaybetme

Ünlü girişimcilerden biri olan Warren Buffett, para kazanmanın ilk kuralı olarak “asla para kaybetme” demektedir. Kolay bir şekilde sakladığınız ya da saklayabileceğiniz her para, size para kazandıracaktır.

Dünya üzerindeki trendler, para harcama tuzağıdır ve dünyadaki insanların yarısından çoğu bu tuzağa düşmektedir. Foroux, “Her yıl, herkesin bahsettiği yeni trendler var. Bunlara para harcamayın. Kendinize ya da sevdiğiniz birine kapsamlı bir doğum günü partisi düzenlemek için para harcamayın. Ya da herkes gidiyor diye bu yaz o pahalı şehirde sizin de tatil yapmanız gerekmiyor.” demektedir.

Barınma İnsanın Temel İhtiyacıdır

Eğer gayrimenkul işine girmek istiyorsanız, Foroux’un da bu konuda önerileri bulunuyor. Para kazanmanın en basit yollarından biri olarak da gayrimenkul işini öneriyor ve “Gayrimenkul zenginler içindir” algısına asla inanılmaması gerektiğini söylüyor.

Para kazanmak için yalnızca ev alıp satmanın tek yol olmadığını belirten Foroux, “Unutmayın: barınma insanın temel ihtiyacıdır. Dolayısıyla aşırı büyük düşünmek yerine gayrimenkul sektöründeki küçük ve etkili fırsatlara odaklanabilirsiniz.” demektedir.

Basit ama Para Edecek Bir Şey Yaratın

Girişimciler için de önerisi bulunuyor Foroux’un… Çoğu girişimci aday, bir ürün yaratmanın oldukça zor olduğunu düşünür fakat yeni bir ürün yaratmak ya da ortaya bir yenilik çıkarmak için ihtiyacınız olan zaman 48 saatten daha az!

Foroux, “Bir ürün oluşturmak istiyorsanız, kendinize şu sınırlamayı verin: 48 saate içinde hangi ürünü tasarlayıp üretebilirim? Bu sınırlama, ürününüzün karmaşık bir hal almasını engelleyecek. Yani kolayca oluşturabileceğiniz ve satabileceğiniz şeylere odaklanın. Bunu yaptığınızda, tasarım, satış, pazarlama ve tedarik becerilerinizi de geliştirebilirsiniz. Bunu gelecekteki çalışmalarınızda da kullanabilirsiniz.” diyor.

Al ve Sat

İnsanlar kullanılmış fakat halen daha satın alınabilir olan ürünleri de satın almak istiyor ve bu da para kazanmak için hem eğlenceli hem de basit yollardan biri olarak görülüyor.

“15 yaşındayken cep telefonu alıp satmaya başladım. Bu benim ilk işim bile değildi. Ondan önce kullanılmış CD’leri, DVD’leri ve video oyunlarını sattım. O zamanlar bildiğim şeyler bunlardı. Hangi telefonların talep edildiğini biliyordum. Hangi albümlerin iyi olduğunu ve herkesin hangi video oyunlarını oynadığını biliyordum.” diyor ve ekliyor:

“Alış ve satış, nakit para kazanmanın ve insanların istediklerini elde etmelerine yardımcı olmanın en kolay yoludur. Ancak çoğu insan her şeyi alıp satabileceklerini düşünüyor. Ben buna inanmıyorum. Her şey taleple ilgili. İnsanların ne istediğini bilmelisin.”