Beyaz Yaka ve Mavi Yaka Çalışan Ne Demektir?

İş hayatına yeni giren çalışanların bilmesi gereken kavramlardan biri de mavi yaka ve beyaz yaka çalışanlardır. Şirket çalışanları arasındaki pozisyonlar baz alındığında ortaya çıkan sınıf farkıdır.

İş Hukuku’nda yer alan kuralların uygulanmasının dışında şirket içi politikalarda söz konusu olduğu için ortaya bu sınıf farkı çıkmıştır.

Örnek vermek gerekirse, üretim faaliyeti gösteren bir işletmede yönetim ve hizmet ya da ürün üretimi gerçekleştirilir. Beyin gücüne ve beden gücüne dayalı işler yürütülür.

Beyin gücüne dayanan işlerde yer alan çalışanlara beyaz yaka , beden gücüne dayalı işlerde çalışanlara ise mavi yaka çalışanlar denmektedir.

Beyaz yaka çalışanlar genel olarak masa başında, yönetici pozisyonunda ya da yönetici kadrosunda çalışan personellerden oluşur. Şirketin idari, araştırma ve geliştirme bölümlerinde yer alırlar.

Beyaz yakalı çalışanların görevi zihin gücünü ortaya koymaktır. AR-GE, sevkiyat, depolama, satış gibi birimlerde görev alırlar.

Mavi yaka çalışanlar ise zihin gücünün aksine beden gücüne dayalı işlerde efor sarf eden, mal ya da hizmet üretiminden sorumlu olan çalışanlardır. Genel olarak işletmelerin üretim hatlarında yer alırlar.

Bazı istisnalarda söz konusudur. Üretimi planlayan ve organize eden, üretim yerinde çalışan kişiler mavi yaka çalışan olarak sayılmamaktadır. Bu kişiler ustabaşı, vardiya amiri gibi görevleri yerine getirir.

Pozisyon farkı sebebiyle ortaya çıkan sınıf ayrımı kavramını, iş hayatına yeni başlayan her personel bilmeli, bu konuda dikkatli olmalıdır.