SpaceX Şirketinin Stajyer ve Çalışan Adaylarına İş Mülakatlarında Sorduğu Sorular

Elon Musk tarafından kurulan SpaceX şirketi, özel bir uzay şirketidir. Burada çalışmak, pek çok kişinin hayalidir. SpaceX şirketine her gün binlerce insan stajyer ya da çalışan olabilmek için başvuru yapmaktadır.

Elon Musk, yaşadığımız yüzyıl içerisinde yaşayan bir dahi olarak sayılmaktadır. Bir dahi tarafından kurulan şirketin mülakat sorularını merak ediyor olabilirsiniz. SpaceX, çalışan ve stajyer adaylarına, oldukça ilginç mülakat soruları yöneltmektedir.

Şirket içerisindeki stajyerlerin haftada 80 saat mesai başında olduğu biliniyor. Bu mesai içerisinde şirket tarafından oluşturulan roket dinamiklerinin geliştirilmesini sağlıyor ve bu konuda yardımcı oluyorlar.

SpaceX şirketinin Kaliforniya’nın Hawthorne bölgesinde bulunan merkezi, stajyer ve çalışanlar için işe alım süreçlerini gerçekleştiriyor. Stajyer ya da çalışan adayı olmak istiyorsanız, mülakat için buradaki merkeze çağrılıyorsunuz. Burada da sizlere beyin yakıcı nitelikte mülakat soruları soruluyor.

Özel bir uzay şirketi olması sebebiyle, teknolojik soruların ağırlıkta olduğu SpaceX şirketi tarafından adaylara “Kompozit nedir? 32 bitlik bir sistemde bir tamsayının boyutu nedir? Null Pointer nedir?” soruları ilk olarak soruluyor.

Kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikler açısından birbirlerinden farklı olan iki veya daha fazla maddenin bir araya getirilerek yeni bir madde oluşturmasına kompozit denirken, Null Pointer ise bilgisayardaki Java uygulamasının bir alt sınıfıdır.

“Çok büyük, ağır ve çok çok hızlı hareket eden bir nesneyi nasıl güvenli bir şekilde yavaşlatırsın? Bir elektrik kablosunu, yukarıdan düşen keskin ve sivri nesneden korumak için nasıl tasarlarsın? Bir ucundan duvara sabitlenmiş ve yere paralel duran bir kiriş düşün. Kütlesi=m ve uzunluğu=L şeklinde ifade edilsin. Bu kiriş bir kuvvet uygulayan yüke=w maruz kalırsa, L/4 uzunluğundaki momentum değeri kaç olur?” sorulan sorular arasında yer alıyor.

“Titreyen bir yüzeye son derece hassas bir malzemeyi nasıl yerleştirirsin? Rakamlardan oluşan bağlantılı bir listedeki döngüyü nasıl bulursun? Diziler ve yığınlarla ilgili pek çok veri yapısı bulunuyor. Neden hepsini tek bir kişi yapamıyor?” soruları ise yine şirket tarafından sorulan beyin yakıcı mülakat soruları arasında bulunuyor.

“Bir tarafından duvara bağlı kiriş düşün, diğer tarafı serbest olsun. Eğer bir kuvvet uygulanırsa bu kiriş neresinden kırılır ve kıran gücü belirlemek için neye ihtiyacın olur? Bir bakır parçaya dokunan bir nikel parçasına yüksek akım uyguladığında ne olur? Yalnızca ‘pop’ ve ‘push’ yöntemlerini kullanarak bir yığını nasıl tersine çevirirsin?” soruları tamamen teknolojik ve yapay zeka bilginizi ölçmek için soruluyor.

Roketler hakkında ayrıntılı bilgiye sahip değilseniz asla cevaplayamayacağınız SpaceX mülakat soruları arasında, “Sıvı yakıtlı itici roket motoru için gereken, hızlı bir yakıt doldurma sisteminde kullanılacak borunun tasarım sürecini açıkla. Akışkan basıncı hesaplamaları ve yapısal hususlar için eldeki en uygun denklemleri kullandığından emin ol. Uzaydaki herhangi bir şeyin sıcaklığını nasıl ayarlarsın? Ana sınırlayıcı faktör nedir? SpaceX’e başvuran diğer mühendislerden farklı olmanı sağlayan şey nedir?” soruları yer alıyor.