Bir İş Görüşmesinin İyi Geçmesi Nelere Bağlıdır?

İş görüşmesinin olumlu ve iyi geçmesi, pek çok kritere bağlıdır. Yapılan araştırmalara iş görüşmesi için davet edilen adayların özellikle nitelikleri ve sahip olduğu yetenekleri, mülakat aşamasında en dikkat çekici bölüm olarak yer almaktadır. İş görüşmesi sırasında sorulan soruları akıcı bir şekilde cevaplamak, şirket kültürü ve vizyonu ile uyumlu olmak ya da takım çalışmasına yatkın olmak gibi pek çok kriter, iş görüşmesinin olumlu geçmesini sağlayabilmektedir.

Şirket yetkilisini tatmin edici cevaplar vermek kimi zaman zor olabilir. Fakat aday yapılan mülakatı kendi lehine birkaç püf nokta ile çevirebilir. Olumsuz ve negatif bir şekilde geçen mülakattan adaylar başarıyla ayrılabilir. Peki bu nasıl olur?

Personel Alımı Mülakat Soruları

Personel alımı gerçekleştirecek olan şirket ya da kurumun iyi bir şekilde araştırılması, mülakatta olumlu geri bildirim alabilmek için oldukça önemlidir. İşe alım uzmanı hakkında bilgiler edinmek, mülakat aşamasında bu uzmana dair sorular sormanızda yardımcı olur. İş görüşmesinin başarılı bir şekilde geçmesi, ikili iletişime de bağlıdır. Bir tek İK yetkilisinin soru sorması, mülakatı klişe bir düzende gerçekleştirmenizi sağlar. Oysa ki İK yetkilisine dikkat çekici sorular sormak, bu pozisyona ve sektöre olan ilginizi belli etmenizi sağlayacak püf noktalardan biridir.

İşe alım değerlendirmesini gerçekleştirecek olan yetkilinin özgeçmişiniz hakkındaki tüm detaylı öğrendiğini de unutmamak gerekir. Bu nedenle karşınıza gelecek olan mülakat sorularının tam anlamıyla özgeçmişinizden yola çıkılarak sorulan sorular olduğuna dikkat etmelisiniz. Kendinizi daha net bir şekilde ifade etmek için iş görüşmesi öncesinde pek çok kez CV’nizi, iş ilanını, iş ilanındaki görev tanımını ve şirket bilgilerini incelemelisiniz.

Ek olarak, eğer güvenilir bir kaynak bulursanız şirketin önceki mülakatlarına yönelik izlediği süreci, sorduğu soruları öğrenmeye çalışmalısınız. Öğrendiğiniz sorulara benzer sorular oluşturmalı, çeşitli mülakat sorularını araştırmalı ve ezber yapmadan bu sorulara yönelik olarak cevaplar hazırlamalısınız. Her ne kadar şirketlerin mülakat içerisinde sorduğu sorular farklılık gösterse de mülakatlarda sorulan genel sorulara hazırlıklı olmalısınız.

Teşekkür Mektubu Yazın

Yapılan iş görüşmesinde kendinizi yeterince ifade edemediğinizi düşünüyorsanız, teşekkür mektubu yazabilirsiniz. Teşekkür mektupları, İK yetkilisine kendinizi tekrardan hatırlatmak ve mülakat esnasında kendinizi ifade edemediğiniz, eksik bulduğunuz noktaları telafi etmek adına elinize verilen en güzel fırsat olacaktır. Mülakatınız başarılı geçtiyse bile profesyonel bir görünüm sergilemek için bu mektubu oluşturmalı ve İK yetkilisine iletmelisiniz.

Gideceğiniz iş görüşmelerinde, işe alınacağınız hakkında bir garanti olmadığını da kendinize mutlaka hatırlatın. Bir iş görüşmesine gitmek, hiçbir zaman o işe alındığınızı göstermeyecektir. Dolayısıyla bu fikre ve algıya kapılıp, profesyonel duruşunuzun ötesine geçmemelisiniz. Jest ve mimiklerinize, samimiyet derecenize, konuşma tarzınıza ve üslubunuza, ses tonunuza dikkat etmelisiniz. Kuracağınız samimiyette ne kadar dikkatli olursanız, başarınız da o kadar artacaktır. Eğer tüm bunları nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız, mülakat öncesinde mutlaka “prezantabl personel olmak” kavramını araştırmalısınız.