Bitcoin vs Altcoin: Aradaki Fark Nedir?

Bitcoin ve altcoin, kripto para dünyasının en çok kullanılan kavramları. Peki Bitcoin ve altcoin arasındaki farklar neler?

Kripto para terimleri, kripto para yatırımına ilgi arttıkça daha fazla ön plana çıkıyor. Altcoin, bu terimlerim başında yer alıyor. İşte altcoin teriminin anlamı…

Altcoin nedir?

Kripto piyasası kavramı, 2009’da Bitcoin ile birlikte ortaya çıktı. Bitcoin ve sahip olduğu blokzinciri teknolojisi o dönemde bir devrim olarak kabul ediliyordu. Blokzinciri üzerinde inşa edilmiş farkı projelerin ortaya çıkması zaman almadı. Bitcoin ile aynı ya da benzer kullanım amaçlarına sahip, birçok merkeziyetsiz coin geliştirildi. Bitcoin dışındaki tüm coin’ler, altcoin olarak adlandırılır. Altcoin ne demek dendiğinde, “alternatif coin”in kısaltması yanıtı verilebilir.

Bitcoin’den sonra geliştirilen ilk altcoin, Litecoin oldu. Litecoin, Bitcoin ile aynı kod tabanı üzerinde inşa edilmiş, ancak daha düşük işlem masrafı ve daha hızlı blokları ile bazı yenilikler getirmiştir. Litecoin’in ardından Ripple, DASH, Dogecoin, Ethereum ve birçok altcoin piyasaya girdi. Günümüzde, coinmarketcap üzerinde 20 binden fazla altcoin bulunuyor ve her geçen gün yeni altcoin’ler üretiliyor.

Bitcoin ve altcoin arasındaki farklar neler?

Bitcoin ve altcoin, yani “alternatif coinler” teknik olarak bir fark içermez. Bununla birlikte, Bitcoin geliştirme amacı eşler arası merkeziyetsiz para transferi olan bir coin’di. Altcoin’ler içinde de bu amaca hizmet eden projeler olsa da, farklı projeler de söz konusu. Bitcoin ve altcoin’ler bu nedenle benzer ya da farklı özellikler gösterebilir.

Bitcoin, amacı P2P dijital varlık transferi olan bir coin’dir. İlk altcoin olan Litecoin de tam olarak bu durum için geliştirilmiştir. Dogecoin şaka amaçlı bir altcoin olarak piyasaya girerken, Ethereum ağı ise bir dünya bilgisayarı olmayı hedefler ve üzerinde merkeziyetsiz proje geliştirilebilen bir blokzinciri ağıdır.

Kripto para borsası içinde bir kategori yapmak gerekirse Bitcoin ile altcoin farkından ziyade coin ve token farkından söz edilebilir.

Coin ve token aynı şey mi? Farkları ve özellikleri neler?

Kripto para piyasasında coin ve token karıştırılan konular içinde yer alıyor. Coin mi token mi olduğu nasıl anlaşılır sorusunun yanıtı oldukça basit. Bir kripto paranın, kendine ait bir blokzinciri mevcutsa coin olarak kabul edilir. Farklı bir blokzinciri üzerinde geliştirilen varlıklar ise token’dir.

Bitcoin, Ethereum ya da Avalanche coin olarak kabul edilir, çünkü her biri bağımsız olarak kendi blokzincirine sahiptir. Bununla birlikte, Decentraland ya da Shiba Inu birer token’dir. SHIB ve MANA, Ethereum blokzincirinde inşa edilmiştir. Kullanım açısından token ve coin arasında bir fark yer almaz, her ikisi de belli bir değeri temsil eder. Ancak token’ler coin’lere göre çok daha hızlı bir şekilde üretilebilir.

Hizmet token’i, hisse token’i ya da NFT gibi farklı formatlara sahip olan token’ler borsalarda listelenebilir ve yatırım amaçlı olarak kullanılabilir.

Kripto para piyasasında, coin ve token’lere yatırım yapmak için düşük işlem komisyonuyla ön plana çıkan Kucoin en avantajlı platform. Bitcoin, Ethereum ve yüzlerce coin’in listelendiği Kucoin mobil uygulama ve web platformu üzerinden kripto para yatırımına olanak tanıyor. Siz de borsada hesap oluşturabilir, yeni üyelere özel 500 USDT’ye varan bonustan alabilirsiniz.