İngiltere’nin Finansal Düzenleyicisi, Kripto İlişkili Menkul Kıymetlere Yeşil Işık Yakıyor!

Kripto - İlişkili Menkul Kıymetlere Yeşil Işık

İngiltere’nin finansal düzenleyici kurumu FCA, sektöre yönelik katı tutumunu yumuşatarak, Bitcoin ve Ethereum destekli borsa yatırım senetlerinin piyasada işlem görmesine izin verecek.

İngiltere’nin finansal düzenleyici otoritesi FCA, dünya genelinde yatırımcıların doğrudan kripto paralara yatırım yapan fonları büyük ilgiyle satın almasıyla, dijital varlıklara yönelik sert tutumunda bir yumuşamaya gidiyor.

FCA, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, profesyonel yatırımcılar için Bitcoin ve Ethereum destekli borsa yatırım senetlerinin (ETN) oluşturulmasına “itiraz etmeyeceğini” belirtti.

Yatırımcılar, Nisan ayından itibaren Bitcoin ve Ethereum’a bağlı notların Londra Borsası’nda işlem görmesi için başvuruda bulunabilirler. ETN’ler, temel bir varlığı takip eden ancak bir hisse senedi borsası ve menkul kıymetler deposu gibi merkezi bir piyasa kurumu aracılığıyla işlem gören ve tasfiye edilen borç senetleridir.

Bitcoin ve Ethereum’a Destek

Bu haber, Bitcoin ve Ethereum’u tarihi zirvelere taşıdı. Dünyanın en büyük kripto parası olan Bitcoin, 71.300 dolara ulaşırken, Ethereum ilk kez 4.000 doları gördü.

İngiltere, hükümetin ülkeyi dijital varlık piyasaları için potansiyel bir merkez olarak desteklemesine rağmen, kripto ilişkili menkul kıymetlerin ticaretine karşı çıkan son büyük pazarlardan biri haline geldi.

2021’de FCA, tüketicilere sunulan kaldıraç veya borçlanma miktarı nedeniyle, kripto ilişkili türevleri – buna borsa yatırım ürünleri de dahil – yasakladı. Bazı operatörler, Bitcoin üzerinde 100 katına kadar kaldıraç sundu.

Kaldıraçsız menkul kıymetleri de kapsayan bu yasak, İngiltere’nin, Bitcoin gibi popüler tokenlara düzenlenmiş ve kolay yollarla giriş sağlanmadıkça dijital varlıklar için öncü bir pazar haline gelemeyeceğini savunan kripto endüstrisi üyelerinden keskin eleştiriler aldı.

Kripto Paralar Resmen Menkul Kıymet

Diğer büyük pazarlardaki düzenleyiciler, menkul kıymetler düzenlenmiş bir ürün içinde olduğu sürece, yatırımcıların kripto ile bağlantılı menkul kıymetleri satın almasına giderek daha rahat hale geldi.

Yılın başında ABD, AB ülkeleri, Avustralya ve Kanada’yı takiben spot Bitcoin ETF’lerini onayladı. Hong Kong da ETN’leri onaylayacağını işaret etti. Ocak ayında piyasaya sürülen, BlackRock ve Fidelity tarafından ihraç edilen ABD’nin yeni onaylanmış spot Bitcoin ETF grubu, kripto yatırım grubu CoinShares’e göre lansmanlarından bu yana kolektif olarak 10 milyar dolar çekti.

FCA, daha uzun bir işlem geçmişi nedeniyle artan içgörü ve verilere dayanarak, borsaların ve profesyonel yatırımcıların artık kripto-ETN’lerin risk iştahlarını daha iyi belirleyebileceğine inanıyor.

Kurum, kripto türevlerinin perakende tüketiciler için zararları nedeniyle perakende tüketicilere ETN satışının yasaklanmaya devam edeceğine inanmaktadır.

LSE, ETN’lerin arkasındaki menkul kıymetlerin kaldıraçlı olamayacağını, çevrimdışı bir depolama kasasında tutulması ve İngiltere, AB, Jersey, ABD ve İsviçre’deki para aklamayla mücadele kurallarına tabi tutucular tarafından saklanması gerektiğini belirtti.