Blockchain İle Nasıl Para Kazanılır?

Teknoloji, pek çok iş alanına etki eden çok yönlü bir uygulama alanıdır. Öyle ki sağlıktan ekonomiye insan hayatında önemli yere sahip birçok alanda teknolojinin etkileri görülmektedir. Teknolojik gelişmeler ekonomi dünyasına hızlıca etki etmekte ve finansal işlemlerin gerçekleşme hızını, yöntemini olumlu yönde etkilemektedir. Günümüzde teknoloji ve ekonominin birleşiminden doğan bir ürün olarak kripto paraların dünya ekonomi tarihinde bir ilk olarak yer alması dikkat çekmektedir. Pek çok çeşidi bulunan kripto paralar birer elektronik paradır. Yani fiziki olarak basılmamakta, elle tutulmamaktadır. Kripto paraların alışverişinin gerçekleştiği platform ise blockchain olarak adlandırılmaktadır. Blockchain, bir veri kayıt sistemidir. Blok zincir anlamına gelen bu sistemde yapılan bütün işlemler şifrelenmektedir. Blockchaine kaydedilen verilerin değiştirilmesi veya silinmesi mümkün değildir çünkü blockchain sistemi bir veritabanı değildir. Yapılan işlemlerin geri alınmasının mümkün olmamasının temel sebebi ise verilerin dağıtık olarak işlenmesidir. Yani blockchain sisteminde işlemlerin yönetildiği bir merkez yoktur, bu sistem üzerinde yaptığınız her bir işlem blockchain ağındaki diğer bilgisayarlar tarafından görülmektedir ve bu bilgisayarlar tarafından verilerin senkronizasyonu sağlanmaktadır. Sistemin şeffaflığı ve bir merkeze bağlı olmaması blockchainin güvenilirliğini arttırmaktadır.

Blockchain sistemi, kişiden kişiye elektronik para aktarımını sağlamak üzere geliştirilmiştir. Bu durum, bankalar başta olmak üzere bütün aracı finansal kuruluşları devre dışı bırakmaktadır. Blockchainde aracı kuruluşların ve bir merkezi otoritenin bulunmaması ekonomi dünyasında bir devrim olarak görülmektedir. Yeni gelişen blockchain teknolojisi sayesinde elektronik paraların zamanla fiziki paranın yerini alması beklenmektedir. Unutmamak gerekir ki blockchain bir iş alanı değil, bir veri işleme sistemidir. Bu nedenle pek çok farklı iş alanında kullanılabilir ve geliştirilebilir bir sistemdir. Blockchainde yapılan işlemlerin kodlarla gerçekleştiği için anonim olması, verilerin herkese açık olması ve tek bir merkeze bağlı kalmaması, hacklenememesi sistemin güvenilirliğini arttırmakta ve bu durum blockchain üzerinden insanların işlem yapma potansiyelini arttırmaktadır. Peki kripto paraların ve kripto borsaların ortaya çıkmasını sağlayan blockchain ile nasıl para kazanılır?

Blockchain, kripto paraların yuvası olarak ortaya çıkmıştır. Zamanla farklı alanlarda varlık bulmaya devam etse blockchain ile kripto para borsalarında işlem yapabilir ve büyük kazançlar elde edebilirsiniz. Kripto para borsalarında işlem yapmadan önce blockchain teknolojisini, bitcoin başta olmak üzere kripto paraları ve bu paraların nasıl piyasaya sürüldüğünü bilmelisiniz. Kripto para borsalarının güvenilirliğini ve komisyon ücretlerini de işlem yapmadan önce dikkate almalısınız. Gerekli teknik analizleri ve blockchain dünyasını öğrendikten sonra kripto para borsasında rahatlıkla para kazanabilirsiniz.

Blockchain sadece kripto para borsasında değil, pek çok farklı iş alanında kendine yer etmektedir. Bankalar başta olmak üzere birçok kuruluş ve şirket blockchain teknolojisini kullanmaya başlamıştır. Ekonomi ve teknoloji alanında bir devrim olarak görülen blockchain; bankalar, sigorta şirketleri, online alışveriş firmaları gibi pek çok organizasyon tarafından kullanılmaktadır. Özellikle ödeme sistemlerinde blockchaini kullanmaya başlayan firmaların sayısı her geçen gün artmaktadır.

Bir firma olarak değil, serbest girişimci olarak da blockchaini kullanarak para kazanabilirsiniz. Bunun en basit örneği olarak kendi dijital paranızı yaratmanız mümkündür. Yaratacağınız dijital para bir soruna veya ihtiyaca çözüm olacak nitelikte bir projeye sahip olmalıdır. Veya blockchain ile kendi yazılımınızı geliştirebilirsiniz. Bunun gibi pek çok alanda blockchain sistemini kullanarak para kazanma potansiyeliniz oldukça yüksektir.

Bitcoin Nedir?

2008 yılında hayatımıza giren bitcoin, ilk kripto para birimidir ve aynı zamanda bir ödeme sistemidir. Satoshi Nakamoto tarafından ortaya atılan bitcoin, kişiden kişiye gönderilebilen bir elektronik paradır. Bitcoin, 8 sayfalık bir whitepaper vasıtasıyla dünyaya ilan edilmiştir. Bu whitepaper, bir sorunun çözümüyle alakalı teknik analizlerden oluşan bir iş planıdır. Satoshi Nakamoto söz konusu whitepaperda yüzyıllardır uygulanan bankacılık sistemini eleştirmiş ve bu sistemdeki sorunlara bir çözüm olarak bitcoini sunmuştur. Bir kişiye para göndermek için bankaya ihtiyaç duyulmasını eleştiren Nakamoto, bankaların finansal işlemlerden ücret kesintileri yapmasını ve işlem gerçekleştikten sonra paranın transferi için beklemeyi bir sıkıntı olarak öne çıkarmıştır. Buna çözüm olarak ilgili whitepaperda aracı kurumlara yani bankalara ihtiyaç kalmadan para transferinin gerçekleşeceği, bu işlemlerden ücret alınmayacağı ve işlem gerçekleştiği anda paranın gerçekten transfer edileceği bir sistem geliştirmiştir. Bu sistem aslında kişiden kişiye aktarılabilen dijital bir para olan bitcoindir. Söz konusu whitepaperın yayınlanmasından bir yıl sonra yani 2009 yılında bitcoin ilk kez kullanılarak hayata geçirilmiştir.

Kripto paraların ve blockchain sisteminin doğması bitcoinin piyasaya duyurulmasıyla gerçekleşmiştir. Elektronik paraların öncüsü olan bitcoin fiziki olarak basılmaz, elle tutulabilir değildir dijital bir varlığa sahiptir. Peki bitcoin nasıl üretilmektedir? Bitcoin üreten kişiler kripto dünyasında madenci olarak bilinmektedir. Madenciler, normal bilgisayarlardan 1000 kat daha hızlı miner cihazlarla çalışmaktadırlar. Her geçen gün sayısı artan madenciler, bitcoin üretirken hesaplama yetkisini kullanarak finansal işlemleri gerçekleştirmekte ve sistem ağını koruyarak bütün kullanıcıları senkronize etmektedirler. Blockchain sisteminin yapısından dolayı bitcoin ile yapılan işlemlerin kontrolü tek bir merkezde toplanmamakta, madenciler çoklu denetimi sağlamaktadırlar. Madencilerin sayısının ve rekabetinin artması bitcoin üretimini arttırabilmektedir. Ancak blockchain sistemi buna izin vermemeye ayarlandığı için bitcoin çıkarmak belli bir noktadan sonra git gide zorlaşmıştır. Bu durum blockchain sistemi başta olmak üzere bitcoinin güvenilirliğini arttırmaktadır.

Bitcoin ile yapılan her bir finansal işlem bitcoinin blockchain sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bitcoin almak, satmak gibi finansal işlemler tek tek blockchain sisteminde yer alan bloglara kaydedilmektedir. Bu işlemleri yaparken kimliğiniz gizlenmektedir. Kullanıcı kimliği olarak kullandığınız kodlar vasıtasıyla anonim olarak finansal işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bitcoin ile yapılan bütün işlemler bu bloglarda yer alır, değiştirilemez ve silinemez. Bitcoin vasıtasıyla yapılan işlemlerin değiştirilememesi ve silinememesi bitcoin cüzdanlarının hacklenmesinin önüne geçen bir ayrıcalıktır. Bütün bu işlemler halka açıktır, dilerseniz blockchain sistemi üzerinden bugüne kadar bitcoin ile yapılan bütün finansal işlemleri görebilir ve takip edebilirsiniz. Blockchain sisteminin sunduğu bu ayrıcalıklar bitcoinin kullanım alanını arttırmaktadır.

Bitcoin kısaca BTC olarak bilinmektedir. Blockchain sistemi üzerinden kullanılabildiği için bitcoinle yapılan işlemlerin toplandığı tek bir merkez yoktur ancak blockchainde oluşmuş bir bitcoin zinciri vardır. Bu zincirde bitcoinle yapılan bütün işlemler yer almaktadır. Söz konusu işlemlerin gerçekleştiği anda sisteme kaydedilmesi ve geri alınamaması işlemlerin değiştirilmemesini sağlamaktadır. Bu nedenle bitcoinle işlem yaparken 2 kez kontrol etmelisiniz. Son yıllarda hayatımıza hızla giriş yapan ve Blockchain devriminin görünen yüzü olan Bitcoin, ilk kripto para olmasıyla yüzyıllarca finans dünyasında bir devrim olarak anılacaktır.

Bitcoin Nasıl Oynanır?

Bitcoin, kripto para borsasının ilk ve en bilinen üyesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Blockchain sistemiyle oluşturulan Bitcoin elektronik bir para birimi olarak kullanılmaktadır. Blockchain teknolojisi ve kripto para kavramının bilinirliği arttıkça kripto paraların sayısı da artmıştır. Günümüzde kripto para dünyasına yön veren para bitcoin olsa da pek çok farklı para birimi piyasadaki varlığını sürdürmektedir. Bitcoin ve altcoin denilen diğer kripto paralar, kripto para borsalarındaki yerlerini almışlardır. Borsayla ilgileniyorsanız ekonomi dünyasının yeni soluğu olan kripto para borsasını ve bitcoini iyi tanımalısınız.

Bitcoin, alınıp satılabilen bir dijital paradır. Bitcoin ile ödemenizi gerçekleştirebilir veya bir kişiye para gönderebilirsiniz. Bunun yanında borsada bitcoin satın alıp değeri yükseldiğinde bitcoininizi satabilirsiniz. Bitcoin alım satımı yapabileceğiniz kripto para borsaları oldukça çeşitlenmiştir. Binance, Bitfinex, Huobi gibi pek çok kripto para borsası bulunmaktadır. Bu borsaların işlem hacimlerine ve güvenilirliklerine göre kendinize uygun olanı seçip bitcoin alabilir veya satabilir, altcoinlere yatırım yapabilirsiniz. Kendinize uygun olan borsayı seçtikten sonra online olarak söz konusu borsanın sistemine üye olmanız gerekmektedir. Bu noktada kimlik bilgileriniz dahil kişisel bilgilerinizi beyan etmeniz gerekebilmektedir. Bu nedenle beyan ettiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız. Bitcoin üzerinden işlem yapmanızı sağlayan bu kripto para borsaları yaptığınız işlemler üzerinden komisyon ücreti almaktadırlar. Bu nedenle işlem yapmadan önce borsanın prosedürlerini öğrenmenizi tavsiye ederiz.

Bitcoinin değeri, piyasadaki arza ve talebe göre şekillenmektedir. Talep artınca bitcoinin değeri artmakta, talep azalınca ise değeri düşmektedir. Bu durum bitcoinde hızlı düşüşlerin ve ani yükselişlerin görülmesine sebep olabilmektedir. Piyasada dolaşımda olan bitcoin sayısının belirli bir limitinin olduğu ve bitcoin üretmenin sürekli zorlaştığı düşünülürse arza göre bitcoine olan talebin hızlıca artması değerinin de yükselmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle bitcoine yatırım yapmadan önce mutlaka yıllara, aylara, günlere göre aldığı değerleri takip etmeli ve teknik analizini yapmalısınız. Ne zaman düşmüş? En düşük değeri nedir? Ne zaman yükselmiş? Gibi sorulara mutlaka yanıt bulmalısınız. Diğer borsalarda ve yatırım araçlarında olduğu gibi kripto para borsasında da teknik analizlerin yeri oldukça önemlidir. Bu nedenle bitcoinin geçmiş grafiklerini iyi incelemelisiniz.

Bitcoin Nasıl Alınır?

Blockchain sistemi üzerinden geliştirilen bitcoin, hem bir ödeme aracı olarak hem de yatırım amaçlı kullanılabilen bir elektronik paradır. Ancak bitcoinin fiziki bir varlığının olmaması çoğu kişinin kafasını karıştırmaktadır. Elle tutulamayan bir para nasıl alınır? Nasıl satılır? Elektronik para nasıl muhafaza edilir?

Bitcoin almak için madencilik yapabilirsiniz. Bitcoin üretmekle ve verilerin senkronizasyonunu sağlayarak sistemin güvenliğini sağlamakla sorumlu olan madenciler çalışmalarının karşılığı olarak bitcoin almaktadırlar. Madenci olmak için ciddi bir teknik bilgiye ve tecrübeye sahip olmalısınız. Bunun yanında madenci olmak için kullanılması gereken miner cihazların maliyeti ve kullanımının profesyonellik istemesi nedeniyle madenci olmak herkes için uygun olmayabilir. Üretimine karışmadan bitcoin almak istiyorsanız bunun da çeşitli yöntemleri mevcuttur.

Bitcoin almak için kripto para borsalarını kullanabilirsiniz. Piyasada pek çok farklı kripto para borsası bulunmaktadır. Bu borsaların işleyişi hemen hemen aynı olsa da prosedürleri farklı olabilmektedir. Kripto para borsalarının aldıkları komisyon ücretlerini ve kişisel verileri koruma konusunda güvenilirliklerini mutlaka araştırmalısınız. Bu borsaların çoğu kimlik bilgilerini istemektedir. Gerçekleştirilen para ticaretinin ulaşabileceği meblağlar fazlasıyla büyük olabileceği için güvenilir borsa siteleri mutlaka kimlik talep etmektedirler. Bu borsalarda hesabınızı açtıktan sonra bir miktar para yükleyerek rahatça bitcoin alabilirsiniz. Borsa sistemi üzerinden alıp sakladığınız bitcoinleriniz borsanın bünyesindeki online cüzdanınızda muhafaza edilmektedir. Ancak bu borsalar çökebilir, kapanabilir ve bitcoinlerinize erişiminizi kaybedebilirsiniz. Bu nedenle güvenliğinizi arttırmak istiyorsanız eğer borsalarda oluşturduğunuz online cüzdanda bitcoinlerinizi tutmamalısınız.

Bitcoin almanın bir diğer yöntemi ise bitcoin cüzdanı almaktır. Bu cüzdanlar offline cüzdan olarak bilinmektedir. Yani herhangi bir internet sitesi veya borsa üzerinden bitcoin aldığınızda söz konusu bitcoinlerinizi alım yaptığınız siteye ait online cüzdanda değil, güvenliğini kendiniz sağlayacağınız offline cüzdanda saklayabilirsiniz. Offline cüzdanı internet üzerinden indirerek bilgisayarınıza veya telefonunuza kurabilirsiniz. Her iki cüzdan da size bir public key yani herkese açık anahtar vermektedir. Bitcoin alırken bu anahtarı kullanırsınız. İsminiz ve soy isminiz yerine public keyde yer alan bu kodu kullanmanız gerekmektedir. Blockchain sisteminin en büyük özelliklerinden biri olan anonim işlem yapma özelliği bu kodlar vasıtasıyla sağlanmaktadır. Public key haricinde bir de secret key dediğimiz kodunuz bulunmaktadır. Bu kodu ise işlem yaptığınız kişiler değil sadece kodun sahibi ve blockchain sistemi görmektedir. Secret key işlemlerinizin güvenliğini sağlayan esas koddur bu nedenle bitcoin alırken bu kodları kimseyle paylaşılmaması gerekmektedir.

Bitcoin alırken kullanabileceğiniz en güvenli yöntemlerden biri ise fiziksel cüzdanlardır. Bu cüzdanları usb gibi düşünebilirsiniz. Tıpkı usb gibi cihazınızı bilgisayarınıza bağlayarak bitcoinlerinizi bu cüzdana atabilir ve burada muhafaza edebilirsiniz. Fiziksel cüzdanlardan en güvenilir olan ise Ledger olarak bilinen cüzdandır. Eğer bitcoini elden teslim almak istiyorsanız, fiziksel cüzdanınızı kullanarak bitcoin alabilirsiniz.

Bitcoin almanın ve muhafaza etmenin gördüğünüz gibi pek çok farklı yolu vardır. Kendiniz için en pratik ve en güvenilir olan yöntemi seçerek bitcoininizi alabilir ve kolayca muhafaza edebilirsiniz.

Bitcoin Nasıl Satılır?

Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz bitcoin, hızla yayılarak finans dünyasında kendisine önemli bir yer etmiştir. Bitcoin ile ödeme yapabilir, bir kişiye bitcoin gönderebilir veya borsada bitcoin ile yatırım yapabilirsiniz. Hem ödeme aracı hem yatırım aracı olarak kullanılabilen bitcoin dijital bir para olduğu için alım ve satımı yapılırken çeşitli kafa karışıklıkları oluşabilmektedir. Bitcoinin nasıl alındığını ve nasıl muhafaza edilebileceğini anlattık, peki bitcoin nasıl satılır?

Bitcoin satma işlemi tıpkı alma işlemi gibidir. Uygulanan yöntemler birbiriyle oldukça benzemektedir. Bitcoin aldıysanız bunu günlük hayatta kullanmak için veya başka bir kripto para almak için sahip olduğunuz bitcoini satmak isteyebilirsiniz. Bitcoin satma işlemi oldukça pratik ve basittir. Blockchain teknolojisinin bir ayrıcalığı olarak bitcoin satma işlemi, talimatı verdiğiniz anda gerçekleşmektedir.

Bitcoin satmak için kripto para borsalarına üye olabilirsiniz. Tıpkı bitcoin alırken yaptığınız gibi kimlik bilgilerinizi girerek üye olduğunuz borsanın bünyesinde bir online cüzdan oluşturabilirsiniz. Bu cüzdanı borsadaki hesabınız gibi düşünebilirsiniz. Cüzdanınızdaki bitcoinler için satış emri verebilir ve emirde belirlediğiniz noktaya ulaştığında bitcoininizin satışını gerçekleştirebilirsiniz. Satış emrini verirken bitcoini hangi para birimi üzerinden satmak istediğinizi seçebilirsiniz. Dilerseniz sattığınız bitcoini dolar olarak dilerseniz Türk lirası olarak alabilirsiniz. Veya sattığınız bitcoini başka bir kripto para cinsinden bozdurabilirsiniz. Satış işlemi de alış işlemi gibi oldukça hızlı ve pratiktir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her zamanki gibi hesap oluşturduğunuz borsanın güvenilirliğidir. Bunu da referans araştırması yaparak ve borsanın geçmişine bakarak değerlendirebilirsiniz.

Bitcoin satmanın bir diğer yolu ise yüz yüze satıştır. Blockchain teknolojisinin sunduğu anonim finansal işlemler bu noktada anonimlikten sıyrılabilmektedir çünkü işin içine insan girmektedir. Bitconilerinizi almak isteyen kişi bir tanıdığınız veya arkadaşınız olabilir. Bu kişiye bitcoinleriniz karşılığında elden nakit para alabilir veya QR kodu taratarak satışını gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz fiziksel cüzdan kullanarak ledger üzerinden satışı sağlayabilirsiniz.

Kripto para dünyasının yeni bir ürünü olan coin atmleri aracılığıyla bitcoinlerinizi satabilirsiniz. Bunun için bitcoin kabul eden ve blockchain sistemine bağlı bir atm bulmanız gerekmektedir. Bu atm üzerindeki ekranı kullanarak online cüzdanınızdan kolayca satışı gerçekleştirebilir ve sattığınız bitcoinin ederini nakit olarak atmden çekebilirsiniz.