Duruşmalara Katılmayan Halkbank’a Para Cezası Talebi!

ABD’de hala devam eden Halkbank davasında, bankanın duruşmalara katılması konusunda çeşitli yaptırımlar uygulanması söz konusuydu. Ancak duruşmalara katılmama kararı alan Halkbank bu konuda bir açıklamada bulunmuştu.

New York Güney Bölgesi Savcısı Geoffrey Berman tarafından imzalanan bir talep dilekçesi kısa sürede çeşitli tepkilere neden oldu. Davanın asıl nedeni, ABD tarafından İran’a uygulanan bazı yaptırımların delindiği yönündeydi. Ancak davaya davalının katılmaması sürecin ilerlemesini engelledi.

Verilen dilekçe ile birlikte, bankanın katılmadığı her bir dilekçe için başlangıç aşamasında 1 milyon dolar olmak üzere, katılım göstermemesi halinde bu fiyatın iki katına çıkarılmasını istedi. Talebin kabul edilip edilmeyeceği ise merak konusu oldu.

Halkbank’ın soruşturma sürecini detaylı şekilde takip eden hukuk firması King & Spalding, mahkeme hakimi olan Richard  Berman’a yaklaşık 4 sayfadan oluşan bir mektup yazmıştı. Bu mektubun içeriğinde bankanın yapılan hiçbir duruşmaya katılmama kararı aldığı belirlenmişti. Bunun ardından bankanın üzerine atılan suçlamaları hiçbir şekilde kabul etmediğini dile getirmişti. Hukuk firması ise katılacakları duruşmalarda sadece gözlemci sıfatıyla yer alacakları ifade edilmişti. Avukat yaptığı savunmalarda bankanın bir Türk bankası olduğunu ve ABD’de herhangi bir şubesinin ve dolayısıyla fiziki bir bağının olmadığı özellikle dile getirildi. Bu konuda talebin olumlu ya da olumsuz değerlendirilmesinin ardından bankanın nasıl bir savunma yapacağı merak konusu oldu.