Blockchain Yatırımcılığı Nedir?

Birikimlerin gelir sağlamak amacıyla kullanılması yatırım olarak adlandırılmaktadır. Yatırımların boyutu ve yatırımcıların profilleri oldukça farklılık göstermektedir. Bir yatırımcı olarak birikiminizi borsada değerlendirebilirsiniz. Hisse senedi veya döviz alarak yatırım yapabilir elinizdeki varlığın değeri yükseldiğinde satarak kar elde edebilirsiniz. Aynı şeyi kripto paralarla da gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde kripto para borsalarından ciddi miktarda gelir elde eden yatırımcılar oldukça fazladır. Borsa haricinde gayrimenkul, arsa gibi taşınmaz varlıklara yatırım yapabilirsiniz. Söz konusu yatırım örnekleri çoğaltılabilmektedir. En basit tabirle altın almak bile bir yatırım türüdür. Gördüğünüz gibi yatırımların çeşidi oldukça fazladır. Yatırım kavramına yeni bir boyut kazandıran teknoloji ise blockchaindir.

Verileri şifreleyerek kaydeden blockchain, dijital bir sistemdir. Teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan bu sistem kripto paraların doğmasını sağlamıştır. Kripto para, dijital para anlamına gelmektedir yani tamamen elektroniktir. Kripto paraları basamazsınız veya elinizle tutamazsınız. Blockchain, bu paraların oluşturulduğu ve bu paralarla finansal işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan bir platformdur. Blockchaini özel kılan pek çok sebep bulunmaktadır. Blockchain üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin bir merkeze bağlı olmaması, sistemdeki bütün kullanıcıların bu işlemlere dair bilgilere erişebilmesi blockchain sisteminin şeffaf olmasını sağlamıştır. Bu da blockchain üzerinden işlem yapan kişilerin sisteme olan güvenini arttırmıştır. Bu nedenle pek çok yatırımcının blockchaine yöneldiği görülmektedir.

Blockchain yatırımcılığı pek çok alanda gerçekleşebilmektedir. Bunlardan en çok bilineni ise hiç kuşkusuz kripto para borsasıdır. Kripto para borsası tamamen dijital paralardan oluşan bir borsadır. Herhangi bir borsada hisse senedi veya dövizle yaptığınız işlemleri burada kripto paralarla gerçekleştirebilirsiniz. Blockchain sistemine ve kripto dünyasına dair yeterince bilgi birikiminiz varsa eğer kripto para borsasında güçlü bir yatırımcı olabilirsiniz. Hem yatırımcı hem girişimci olarak dilerseniz kendi kripto paranızı üretebilirsiniz, tıpkı bitcoin gibi. Bu noktada gerekli teknik bilgileri edindikten sonra kripto paranızın hangi alanda nasıl kullanılabileceğine dair bir proje sunmalı ve yatırımcılardan fon toplamalısınız. Oluşturacağınız projenin bir soruna veya ihtiyaca blockchain sistemi kullanılarak çözüm üretebilmesi gerekmektedir. Günümüzde blockchain ile geliştirilen binlerce kripto paranın piyasada varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Bir kripto paraya yatırım yapmak istiyorsanız o kripto paranın uygulama alanının sunulduğu projeyi de bilmelisiniz. Buna göre söz konusu kripto paranın ilerleyen zamanda değer kazanma potansiyelini ölçebilir ve sağlıklı bir yatırım yapabilirsiniz.

Borsa haricinde blockchainin kullanıldığı birçok iş alanı vardır. Bu nedenle blockchain yatırımcılığı oldukça geniş bir kavram haline gelmiştir. Gerek büyük kuruluşlar gerekse serbest girişimciler blockchaini kullanarak çeşitli projeler geliştirebilmektedirler. Bu projelerin gelecek vadettiğini düşünüyorsanız eğer yatırımınızı yaparak pay sahibi olabilirsiniz.

Blockchain, yüzyıllardır varlığını sürdüren insan hayatına yeni girmiş ve alışılmışın dışında bir teknolojidir. Bu nedenle blockchain üzerinden yatırım yapmak istiyorsanız eğer yatırım yapmak istediğiniz alana, blockchainin nasıl kullanıldığına dair detaylı verilere sahip olmalısınız. Blockchainin hızla yayılması ve yayılmaya devam edecek olması blockchain yatırımlarının da artacağının bir göstergesidir. Blockchain üzerinden gerçekleştirilen işlemlerin tek bir kontrol mekanizmasının olmaması da yatırım yapılabilecek alanların sınırsız olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle blockchainin hızla yükselerek varlığını sürdürmesi beklenmektedir.

Blockchain Nedir?

İnsan hayatının pek çok alanında etki eden teknoloji, ekonomi dünyasında da varlığını hissettirmektedir. Telefon bankacılığı, dijital bankacılık derken finansal işlemlerin online olarak internet üzerinden yapılması hem bankalara hem kullanıcılara zaman kazandırmaktadır. Hız, zamandan tasarruf ve pratiklik gibi pek çok faydası olan elektronik finansal işlemler son yıllarda farklı bir boyut kazanmıştır. Teknolojinin ekonomiye son hediyesi ise kripto paralar ve blockchain sistemi olmuştur.

2008 yılında bitcoinin dünyaya duyurulmasıyla hayatımıza giren Blockchain, bir veri kayıt sistemidir. Kripto paralar vasıtasıyla sağlanan bütün finansal işlemler blockchain sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu sistemde işlemlerin gerçekleşmesini sağlayan tek bir kontrol merkezi bulunmamakta ve blockchain üzerinden yapılan her bir finansal işlem benzersiz kodlarla şifrelenmektedir. Dijital paraların transferinin sağlanmasını sağlayan bu sistem, banka gibi aracı finansal kuruluşlara ihtiyaç duymamaktadır. Blockchain üzerinden yapılacak dijital para ticaretinde her şey alıcı ve satıcı arasında gerçekleşmektedir. Bu sistem üzerinden yapılan bütün finansal işlemler anonimdir ama takip edilebilmektedir. Ancak yapılan bir işlem geri alınamaz ve silinmesi mümkün değildir. Bunun temel sebebi ise blockchain sisteminin bir veritabanı olmaması, verilerin işlemesini sağlayan bir sistem olmasıdır.

Blockchain, kripto paraların ticaretinin yapılmasını sağlayan bir veri sistemi olsa da pek çok farklı alanda kullanılan bir teknolojidir. Günümüzde bankalardan sağlık kuruluşlarına kadar birçok kuruluş blockchain teknolojisini bünyesine dahil etmeye başlamıştır. Sistemin güvenilirliği finans haricindeki farklı iş alanlarına da yayılmasına sebep olmuştur. Örneğin bazı sigorta şirketleri müşterilerin bilgilerini blockchain üzerinden kaydetmekte, bazı bankalar müşterilerin ödemelerini blockchain sistemini kullanarak gerçekleştirmektedir. Bu sistem bir veri kayıt sistemi olduğu için sadece finans değil her iş alanında kullanılabilir durumdadır. Blockchaini kullanmadan önce blockchain sisteminin yapısını bilmeniz gerekmektedir.

Blockchain Nasıl Çalışır?

Teknolojik gelişmeler insan hayatının her alanını kolaylaştırmaktadır. Bu gelişmelerden biri olarak karşımıza çıkan blockchain, alışılmışın dışında bir veri kayıt sistemi olarak dikkat çekmektedir. Hacker saldırılarına müsaade etmeyen, verilerin üst düzey güvenliğini sağlayan ve işlemlerin anonim yapılmasına imkan veren blockchain teknolojisini anlamak için sistemin nasıl çalıştığını inceleyeceğiz.

Blockchain, yapılan işlemleri şifreleyerek takip sağlayan dağıtık bir veri hayıt sistemidir. Şimdi bu tanımdaki her bir özelliği detaylı inceleyeceğiz. Öncelikle blockchainin bir veri tabanı olmadığını belirtmekte fayda var. Çünkü blockchain üzerinden yapılan her bir işlem benzersiz kodlarla şifrelenmektedir. Bu nedenle sistem, işlemlerin silinmesini ve değiştirilmesini engellemek üzere programlanmıştır. Yani blockchain hack saldırılarına karşı oldukça güvenli bir kayıt sistemi olarak görülmektedir. Sistemin en büyük özelliklerinden biri ise blockchain üzerinden yapılan her bir işlemin herkes tarafından görülebilmesi ve takip edilebilmesidir. Bir örnek verecek olursak, blockchain üzerinden bitcoinle yapılmış bütün işlemlere ulaşabilirsiniz. Bu işlemler takip edilirken ise kullanıcı adı görmeniz mümkün değildir, özellikle blockchain üzerinden yapılan finansal işlemlerde anonimlik ön plandadır. Her bir kullanıcının public key dediğimiz herkese açık bir kodu vardır ve bu kod o kişinin blockchain sistemindeki ismi olarak düşünülebilir. Birine bitcoin gönderecekseniz onun public keyini bilmeniz gerekmektedir. Son olarak blockchainin dağıtık bir sistem olmasını biraz detaylandıralım. Dağıtık olması, tek bir kontrol mekanizmasının olmaması anlamına gelmektedir. Yani blockchain üzerinden yapılan her bir işlem çok sayıda bilgisayar tarafından kontrol edilmektedir. Bu bilgisayarlar aslında miner cihazlardır, normal bilgisayarlardan 1000 kat daha hızlı işlem yapmaktadırlar. Madenciler tarafından yönetilen bu cihazlar üzerinden blockchainde gerçekleşen işlemlerin bütün kullanıcılar için senkronizasyonları sağlanır ve kontrolleri gerçekleştirilir. Özetle blockchainin çalışma mantığı budur. Şimdi daha iyi anlamanız için blockchain sisteminde bir işlemin gerçekleşme sürecini biraz daha detaylandıracağız.

Blockchain, herkes tarafından kullanılabilecek bir veri kayıt sistemidir. Blockchainin çalışma sistemini sizlere bitcoin üzerinden anlatacağız. Örneğin A kişisi, B kişisine 10 adet bitcoin göndermek istiyor. Bunun için öncelikle blockchain üzerinden bir hesap açmak gerekmektedir. Bu hesabı bir cüzdan olarak düşünebilirsiniz. A kişisinin B kişisine 10 bitcoin gönderme işlemi, sahip olduğu public key ve secret key denen kişiye özel kodlarla sağlanmaktadır. Blockchain işlemleri tek bir merkezden yönetilmediği ve dağıtık bir yapıya sahip olduğu için işlem gerçekleşirken sistemdeki madenciler tarafından çoklu bir kontrol gerçekleştirilmektedir. Kontrolden sonra onaylanan işlem defter olarak düşünebileceğiniz bloglara tek tek kaydedilmektedir. Söz konusu bloglar, bütün kullanıcılar için senkronize edilmektedir. Bu durum, sistem ağındaki bütün kullanıcıların verilere erişmesini sağlamaktadır.

Hayatımızdaki pek çok soruna çözüm olarak şekillenebilen blockchain sistemi, sahip olduğu çalışma sistemi nedeniyle oldukça güvenilirdir. Tek bir kontrol merkezine sahip olmaması, kullanıcıların sistemde gerçekleşen bütün işlemleri görebilmesi, yüksek şifreleme özelliği sayesinde anonim işlem yapmaya imkan vermesi nedeniyle blockchain kullanıcıların güvenini kazanmış ve gün geçtikçe farklı alanlarda kullanılmaya başlanmıştır.

Bitcoin Yatırımının Dezavantajları

2008 yılında hayatımıza giren bitcoin, Satoshi Nakamoto’nun yarattığı bir devrim olarak görülmektedir. Bitcoinin devrim olarak görülmesinin temel sebebi ise alışılmış finans sistemini temelden değiştirecek bir yapıya sahip olmasıdır. Çünkü bitcoin, ilk elektronik para birimidir.

Blockchain sisteminin ilk ürünü olan bitcoin, kişiden kişiye direkt olarak gönderilebilen bir dijital paradır. Bitcoin ve blockchain, banka gibi aracı kurumları finans döngüsünden silme gücüne sahiptir. Öyle ki dijital paranın anında transfer edilmesi ve transferden bir ücret kesintisi yapmaması, istenilen saatte bu transferin gerçekleşmesi blockchain teknolojisinin yarattığı bir devrimdir. Bu devrimin en büyük armağanı olan bitcoin, ortaya çıkarılan ilk elektronik paradır. Kripto para kavramının doğmasına sebep olan bu sistemde bitcoin yatırımcıların fazlasıyla dikkatini çekmektedir.

Kağıt paraların, dövizlerin, hisse senetlerinin ve değerli varlıkların ticaretinin yapıldığı platform olan borsalara kripto paranın doğuşuyla yeni bir soluk gelmiştir. Nasıl ki bitcoinin ortaya çıkışı finans dünyası için bir devrim olduysa kripto para borsalarının varlığı da borsa piyasası için bir devrim niteliğindedir. Kripto paraların alışverişinin yapılmasını sağlayan bu borsalarda pek çok yatırımcı işlem yapmaktadır. Özellikle bitcoin üzerine uzmanlaşmış yatırımcıların sayısı da bir hayli fazladır. Ancak bitcoin yatırımı ve kripto para borsaları alışılmış borsa sisteminden farklı işlemektedir. Bu nedenle bitcoin yatırımının avantajlarını ve dezavantajlarını yakından incelemelisiniz.

Blockchain sisteminin sahip olduğu yüksek şifreleme özelliği nedeniyle anonim işlem yapma imkanı bitcoinle yapılan işlemlerin izinin sürülmesinin önüne geçmektedir. Bitcoinle işlem yaparken bir public key kullanılmaktadır ve bu public key üzerinden işlem takibi sağlanmaktadır ancak işlemi yapan kişinin gerçekte kim olduğu ve işlemi ne için yaptığı görülmemektedir. Bu nedenle bitcoin yatırımı illegal işlemler için kullanılabilmektedir. Özellikle devletler için bitcoin yatırımının en büyük dezavantajı olarak bu durum görülmektedir.

Bitcoin alım-satımı gerçekleştirmek için online veya offline cüzdan uygulamalarına ihtiyaç vardır. Ancak bu cüzdanların ele geçirilme riski vardır. Bitcoin yatırımları bu cüzdanlar vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir. Yatırımın bu dezavantajını ledger olarak bilinen usb benzeri cüzdanları kullanarak giderebilirsiniz.

Bitcoin, çok yeni bir teknoloji olan blockchainin bir ürünü olarak hayatımıza yeni girmiş bir para birimidir. Bu nedenle henüz fiziksel para gibi insan hayatının her noktasına dahil olamamıştır. Günümüzde bitcoinle ödeme yapmaya imkan veren kuruluş sayısı hala oldukça azdır. Bitcoinin henüz yeterince bilinmemesi ve kullanılmaması yapılan bitcoin yatırımlarının günlük hayatta değerlendirilmesini engelleyebilmektedir.

Bitcoinin değeri piyasadaki arz ve talebe göre belirlenmektedir. Merkez Bankası gibi tek bir kontrol mekanizması olmadığı için bitcoinin değerini piyasanın kendisi belirlemektedir. Bitcoinin üretim miktarının sınırlı olması ve gün geçtikçe üretiminin zorlaşması sebebiyle talep arttıkça bitcoinin değeri de artmaktadır. Bu durum bitcoinin değerinin hızlıca düşüp aynı şekilde hızlı bir şekilde yükselmesine sebep olmaktadır. Fiyattaki bu dalgalanma yatırımcılar için bitcoini istikrarsız bir noktaya sürüklemektedir. Bu nedenle bazı yatırımcılar için bitcoin güvenilir bir kaynak olarak görülmemektedir.

Bitcoin Yatırımının Avantajları

Kripto para borsasının ilk dijital para birimi olan bitcoin, ortaya çıktığı andan itibaren yatırımcıların dikkatini çekmektedir. İsim ve soy isim yerine kullanıcı kodlarıyla anonim işlem yapılabilmesi, para transferinin derhal gerçekleşmesi ve blockchainin verileri değiştirip silmeyi engelleyen programlamasından dolayı hack saldırılarını engellemesi nedeniyle bitcoin kullanmak isteyen kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Alışılmış sistemin dışında oluşuyla ön plana çıkan bitcoin yatırımının avantajları ise oldukça fazladır.

Bitcoin, değeri piyasa hareketlerine göre belirlenen bir paradır. Blockchain teknolojisi kullanılarak bitcoinin sınırlı sayıda üretimi gerçekleştirilmektedir. İlk bitcoin transferinden bugüne milyonlarca bitcoin üretilmiş ve bilinilirliği arttıkça bitcoin üretimi zorlaştırılmıştır. Piyasadaki bitcoin miktarının belli bir sınırının olması bitcoinin enflasyon riskini azaltmaktadır. Bu nedenle bitcoin yatırımı tedavüldeki paralara göre oldukça avantajlı görülmektedir.

Günümüzde çoğu toplumun kendi para birimi vardır. Dolar, euro gibi dünyanın neredeyse her yerinde kullanılabilen para birimleri dahil bütün ulusal paralar siyasi politikalardan etkilenmektedirler. Devletlerin siyasi hamleleri yerel paranın değerine direkt olarak etki etmekte, bazen de ulusal paranın büyük düşüşler yaşadığı görülebilmektedir. Ancak bitcoin bir devlete veya bir merkeze bağlı değildir. Bu nedenle bitcoinin değeri ne siyasi hamlelere ne coğrafi konuma göre şekillenmektedir. Bu durum da yatırımcıların gözünde bitcoini daha stabil ve güvenilir kılmaktadır.

Yatırımcılar, elde ettikleri gelirin bir yasalarla belirlenmiş oranı kadarını vergi adı altında devlete ödemektedirler. Çünkü devletlerin maliye bakanlıkları tarafından bütün vatandaşların elde ettikleri gelirler denetlenmekte ve vergi takipleri düzenli olarak yapılmaktadır. Vergisini ödemeyen kişiler için ise cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu nedenle vergi sistemi çoğu yatırımcı için istenmeyen bir gider gibi görülmektedir. Blockchain sisteminde yapılan işlemlerin anonim olmasından söz etmiştik. Benzersiz şekilde şifrelenmiş kullanıcı kodlarıyla yapılan işlemlerin kime ait olduğuna dair iz sürmek mümkün değildir. Bu nedenle klasik para birimleriyle kıyaslandığında bitcoin yatırımından elde edilen gelir üzerinden bir vergilendirme söz konusu olmamaktadır. Vergi ödememe kolaylığı yatırımcıların bitcoine olan yönelimini arttırmaktadır.

Blockchain sistemi, banka gibi aracı kurumları finans döngüsünden kaldıracak güçte bir niteliğe sahiptir. Bitcoin yatırımı yaparken de ne bir aracıya ne de bir bankaya ihtiyaç duyulmamaktadır. Yatırımcılar, kendilerine işlem yapmak istedikleri borsalarda hesap oluşturarak bitcoine kolayca yatırım yapabilmektedirler. Söz konusu bitcoin yatırımı, para transferinin gerçekleşme direktifi verildiği anda yapılmaktadır. Bunun yanında bitcoinlerin bozuk para gibi cepte taşınmasına gerek olmaması, dijital ortamda bulunması nedeniyle bitcoin yatırımına her an her yerde ulaşılabilmesi fazlasıyla pratik olmasını sağlamaktadır. Bitcoin yatırımının pratik ve hızlı oluşu özellikle gün içinde çoklu işlem yapan yatırımcılar için büyük bir avantaj olarak görülmektedir.

Bitcoin, yeni bilinen ve hızla yükselmeye devam eden bir dijital paradır. Eğer bitcoine yatırım yapmak istiyorsanız öncelikle blockchain sistemini anlamalısınız. Bu sistemin nasıl işlediğini öğrendikten sonra bitcoinin ortaya çıkışını bilmeli ve resmi olarak kullanılmasından itibaren bitcoinin değerinin nasıl bir değişime uğradığını grafiklerden takip etmelisiniz. Unutmayın ki borsada yatırım yapmanın en önemli püf noktası teknik analizlerdir. Bitcoin grafiklerini yorumlayarak ve uzmanların teknik analizlerini takip ederek bitcoin yatırımının sizin için avantajlarını ve dezavantajlarını ölçmelisiniz.