Çalışanlara Pazartesi Sendromu ile Başa Çıkma Önerileri!

Hafta sonlarında yapılan tatillerden sonra haftanın ilk gününde çalışanların motivasyonlarını yüksek tutamamaları durumu “Pazartesi sendromu” olarak adlandırılır. Çalışanların işle ilgili motivasyonu genel olarak ne kadar yüksek olursa olsun yine de Pazartesi sabahları işe dönmek negatif duygulara yol açar.

Hafta sonları yapılan aktivitelerden sonra zihnen ve fiziki yönden dinlenen bireyler, yoğun iş temposuna dönmekte zorluk çekerler. Bu sendrom kontrol altına alınamazsa personelin performans ve verimlilik yönden düşüş yaşadığı, kendisini motive edemediği ve ilerleyen zamanlar içerisinde anksiyete gibi ruhsal problemler ile mücadele ettiği görülmektedir. Sendromu kontrol altında tutmak isteyen kişiler, basit teknikleri kullanabilmektedir.

Bu tekniklerin başında kendini kontrol altında tutmak gelir. Pazartesi günlerinin negatif ve düşük motivasyonlu bir gün olduğu düşüncesini hafta sonu boyunca aklınızdan uzaklaştırmalısınız. Hatta tam tersini düşünmeyi de deneyebilirsiniz. Hafta sonunda hem kendinize hem de birlikte vakit geçirdiğiniz kişilere işinizle ilgili olumlu cümleler kurmanız ve iş yerinizdeki başarı hikayelerinizi anlatmanız, yeni iş haftasında motivasyonunuzun yüksek olmasını sağlayacaktır.

Fiziksel Olarak Hazırlanın

İnsan beyni bedenin enerjisinden destek alarak yönlenir. Sabah sporu ya da egzersizi yapmak fiziksel olarak hazırlanmanızı ve vücudunuzun daha dinç olmasını sağlar. Özellikle Pazartesi günleri uyandıktan sonra 5 dakikalık esneme hareketleri yapmanız, rahatlamanıza yardımcı olurken aynı zamanda vücudunuzun uyanmasını ve daha dinamik, enerjik olmanızı sağlayacaktır. Yapacağınız 5 dakikalık esneme egzersizleri, size kendinizi daha güçlü hissettirecektir.

Sabah evden çıkmadan ya da işe giderken keyif verici müzikler dinlemek de işe yarayacaktır. Radyoda sevdiğiniz bir programı dinlemek de seçenekler arasına eklenebilir. Aynı yöntemi pazartesi günü ve diğer günlerde iş yerinde vereceğiniz molalarda da deneyebilirsiniz. Sevdiğiniz müzikleri dinlemek ruhunuzu da dinlendirecektir.

İltifat Edin ve Gülümseyin

Pazartesi sendromunun etkileri konusu ile başa çıkmaya çalışanlar iltifat etmeyi alışkanlık haline getirmelidir. Sabah işe gitmeden önce karşılaştığınız kişilere küçük iltifatlar edip, onlardan da aynılarını duymak stresten uzaklaştırır, mutlu eder.

Gün boyunca sürecek olan pazartesi sendromu yaşayanlar bununla ancak kendileri başa çıkabilirler. Sabah uyandığınız andan itibaren gülümsemeyi ihmal etmeyin. Aynaya bakarak gülümseme idmanları yapın ve asık suratlı halinizi sevmediğinizi kendinize söyleyin. Mesai saati boyunca vereceğiniz küçük molalarda sizi gülümseteceğine inandığınız şeyler yapın.

Pazartesi günleri işe gitmek zor geliyorsa en az 50 maddeden oluşan bir liste de hazırlayabilirsiniz. Bu listeye sizi mutlu edecek küçük şeyler yazmalı ve gün boyunca bunların arasından seçim yaparak, listeyi uygulamalısınız. Eğer 50 madde çok fazla geliyorsa, ilk etap için 10 maddelik bir liste hazırlayabilirsiniz. İlerleyen haftalarda madde sayınızı arttırabilirsiniz. Bu maddelere hafta boyunca yapmayı planladığınız hedeflerinizi yazın. Pazartesi günü başlangıç yapmayı planladığınız ve hafta boyunca tamamlamanız gereken hedefleri yazdığınızda, o hedefleri yerine getirmek için daha yüksek bir performans ve verimlilik ile çalışmaya başlayacağınızı görebilirsiniz.