Maaşa Zam İstemenin 4 Önemli Püf Noktası!

Çalışma hayatındaki herkes aldığı maaşın artmasını ve daha çok kazanmayı ister. Fakat çoğu kişinin bunu nasıl başaracağı ile ilgili pek de fikri yoktur.

Çalışanların maaşlarını arttırabilmesi için uygulayabileceği bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktalar sayesinde, maaşlarını her yıl düzenli olarak arttırabilir, terfi alabilir ve kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde ilerleyebilirler. Püf noktaları uygulamadan önce çalışanların sektör hakkında geniş bir bilgiye sahip olması, tıpkı kendileri gibi aynı pozisyonda çalışan biriyle iletişim halinde olması ve rakip firmaların verdiği maaş ve ek ödemeleri bilmesi şarttır. Bu sayede rakip firmalardan üstün olmak isteyen şirket, çalışanlarının ücretlendirme, sosyal ve yan haklarını geliştirmek, genişletmek isteyecektir.

Maaşın Artması için Neler Yapılacağını Bilmek Gerek

Çalışanların maaşlarının artması demek hem iş hayatındaki motivasyon, hem de yaşam standartlarının yükselmesi için önem taşır. Ancak maaş artışı için neler yapılacağını bilmek bunu sağlamanın yolunu açar. İşiyle ilgili sorumluluklarını yerine getiren çalışanlar bir yandan da yeterli maaş alıp almadıklarını sorgularlar.

Bu gibi durumlarda düşünmeden adım atmak içinden çıkılamaz sorunları da beraberinde getirir.  Kariyer yaşamında başarılı olmanın ve maaş arttırmanın altın kuralı, network ağını olabildiğince geniş tutmaktır. Sektörler hakkında güncel ve net bilgiye sahip farklı fırsatları ve avantajları değerlendirmenizi, dolayısıyla yüksek maaş ile ödüllendirilmenizi sağlayabilir.

Zam İstemekten Çekinmeyin

Daha fazla maaş almanın en net yöntemi zam istemektir. Yöneticisinden zam isteyecek olan çalışanların uzun vadeli düşünüp, uygun bir zaman bulduklarında bunu yapmaları gerekiyor. Örneğin, bir projeden alnınızın akıyla çıkıp takdir aldığınız dönem, zam istemek için en uygun zamanlardan biridir. Zam istemeden önce şirketin güncel mali durumları hakkında da bilgi sahibi olmak önemlidir. Eğer şirket, zam isteyebileceğiniz düzeyde satış ve pazarlama kanallarını kullanabiliyorsa, terfi ya da zam rahatlıkla talep edebilirsiniz.

Terfi Beraberinde Kazanç Artışı Getirir

İş yerlerinde herkes bulunduğu mevkiye göre maaş alır. Bulunduğunuz konumdan bir üst basamağa çıkmak için yeterli niteliklere sahipseniz ve artık bunun zamanının geldiğini düşünüyorsanız o pozisyona ne gibi artılar katacağınızdan da bahsederek yöneticinizden terfi isteyebilirsiniz.

Hayat boyu Eğitim Maaş Artırır

Hayat boyu öğrenme ve iş hayatı boyunca eğitim kuralından vazgeçmemek hem kendinizi geliştirip sürekli yeni bilgiler edinmenizi, hem de bu bilgiler ışığında sağlayacağınız başarılarla zam almanızı ya da terfi ile ödüllendirilmenizi sağlar.

Mesleki ve kişisel gelişiminize vereceğiniz önem, iş yaşamınızı direkt olarak etkiler. Fazladan dil bilgisine sahip olmak, seyahat engellerini ortadan kaldırmak ya da mesleki becerilerini geliştirmek, alanınızda uzmanlaşmak, ek ücretlendirmeler ile maaşınızın yükselmesini sağlayacaktır.

Fırsatlar Her Zaman Karşınız Çıkmaz

İş hayatında çalışanların karşısına bazı dönemlerde değerlendirilmek üzere çok önemli fırsatlar çıkar. Yeni bir iş teklifi, zor ama başarı sağladığında getirisi yüksek bir proje bu gibi fırsatlardandır. Bunlarla karşılaştığınızda duygusallıktan uzak, mantığınızla düşünün ve doğru kararı vererek avantaja çevirin.