Çalışırken Aynı Zamanda İş Aramanın İpuçları!

Kişiler bazen henüz işlerinden ayrılmadan yeni iş arayışına girerler. Bunun sebebi çoğu zaman kariyer değişikliğidir. Böyle durumlarda çalışanların iş arama sürecinin yönetilmesi önemlidir. Çalışırken iş görüşmesine gidebilmek için bazı ipuçları vardır. Bunlardan aşağıda bahsedilmiştir.

İletişim Yollarına Dikkat Edin

Çalıştığınız şirketin masa telefonundan, şirket hattından, şirketin e-posta adresinden yeni iş başvurusu yapmak için iletişime geçmeyin. Şirkete ait bilgisayar gibi aletleri iş başvuruları ile ilgili hiçbir şekilde kullanmayın. Yaptığınız iş başvurularında mutlaka kişisel cep telefonu numaranızı verin.

İş Yerinde Dikkat Çekmeyin

Yaptığınız personel alımı iş başvuruları ile ilgili size geri dönüş sağlandı ve telefonla arandıysanız tek başınıza olabileceğiniz bir yerde konuşun. Ancak telefonu açmak için şirket içinde şüphe uyandıracak şekilde davranmayın. Açamazsanız da uygun olduğunuz siz geri dönüş yapın.

Gizlice İş Arayın

Henüz bir şirkette çalışıyorsa ve yeni iş arama sürecini başlattıysanız bundan birlikte çalıştığınız iş arkadaşlarınıza bahsetmeyin. Sosyal medya profillerinizde bu konu ile ilgili paylaşımlar yapmaktan kaçının. Henüz net bir iş teklifi almamışken, bir arayışta olduğunuzu iş çevrenizin bilmesi gerekmez.

İşe Alım Sürecini Öğrenin

Eğer başvuru yaptığınız şirketlerden biri sizi iş görüşmesi mülakatı için aradıysa mutlaka o şirkette işe alım sürecinin nasıl işlediğini sorun. Bazı şirketler tek seferlik görüşmeler yaparken, bazı şirketler birden fazla kez görüşmeye çağırabilir. Bunu öğrenmeniz mevcut işinizden izin almanızı planlamanızı sağlar.

Boş Zamanlarınızı Devreye Sokun

Yeni iş daveti aldığınız şirkete hafta sonları ve mesai saatleri haricinde görüşüp görüşemeyeceğinizi sorun. Eğer böyle imkanları varsa işinizden izin almaya gerek olmadan görüşmeye gidebilirsiniz.

Yıllık İzninizi Değerlendirin

Yıllık izin hakkınız varsa ve aklınıza iş değiştirmeyi koymuşsanız, iş görüşmeleri yapmak için izninizi kullanabilirsiniz. Böylece çalıştığınız işten sürekli izin almakla uğraşmamış ve izin alamadığınız zamanlarda gitmeniz gereken yeni iş görüşmelerini de kaçırmamış olursunuz.

Bir iş yerinde çalışırken iş arayanların etik kurallara uyarak davranması genel iş ahlakı prensiplerini benimsemeleri için de önemlidir. Bu nedenle yukarıda belirtilenlere dikkat etmek her çalışanın sorumluluğudur. Kariyer planlarının başarıyla uygulanması doğru davranış şekillerine de bağlıdır.