Hangi Sektörde Başarılı Olacağınızı Tespit Etmenizi Sağlayacak Sorular!

İş yaşamının en önemli parçası başarılı olacağınız sektörü tespit etmektir. İş hayatına yeni başlayacak olan adayların ya da iş değişimi yapacak olan kişilerin kariyer yollarını inşa ederken dikkat etmesi gereken en önemli nokta “sektör” belirlemektir. Doğru sektör, doğru iş ve doğru bir kariyer demektir.

Bulunduğunuz sektör ile aranızda bir bağlantı yoksa, bu sektöre karşı herhangi bir ilgi beslemiyorsanız, kariyerinizde başarılı olmanız imkansızdır. Sürekli olarak hata yapacak ve başarısız olacaksınızdır. Bu durumu engellemenin yolları mevcuttur. İş hayatında doğru soruları sorarak başarıyı yakalayabilirsiniz. İşte hangi sektörde başarılı olacağınızı tespit edecek sorular!

“Dünyada birçok sorun mevcut. Toplumunuzda da bu sorunlar baş gösteriyor olabilir. Bu sorunlar içerisinde seni en çok hangisi düşündürüyor?” sorusu, içerisinde bulunmanız gereken sektörü belirlerken kendinize sormanız gereken ilk sorudur. Beynimiz sürekli olarak düşünür. Yürürken, uyurken, kahvaltı yaparken ya da arkadaşınızla sohbet halindeyken düşünürsünüz. Bu düşünceleri hayata geçirmek istediğinizde hangi alan ilginizi çekiyor? Bu sorunun cevabı gelecekteki mesleğinizi belirleyecektir.

“Hafta sonu tatili içerisinde işte olman gerekse, hangi işte çalışmak isterdin?” sorusu, seveceğiniz işi tespit etmek amacıyla sorulur. Kimi zaman iş hayatında fedakarlıklar yapmak gerekir. Ek mesailere kalmak ya da haftanın 7 günü çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Önemli olan zorunda hissetmeden işinize koşa koşa gitmenizi sağlamaktır. Motivasyonunuzu kaybetmeyeceğiniz işi bulurken bu soruyu sormayı ihmal etmeyin.

“Sektör seçimi yaparken yeterince deneyime sahip olduğunu düşünüyor musun? Bu deneyimler sana ne kazandırıyor?” sorusu, seçim yaparken işinize yarayacaktır. Sektör belirlerken sahip olduğunuz deneyimler ön plana çıkar. İleride başarılı olacağınız meslek için önceki deneyimlerinize ihtiyaç duyabilirsiniz. Tecrübesiz bir aday olsanız bile hayatınızdaki deneyimlerden faydalanabilirsiniz. Hangi görevlerde yer almaktan hoşlanıyorsunuz? Hangi görevleri yerine getirirken keyif alıyorsunuz? Eksik ve güçlü yanlarınız bu deneyimler içerisinde ön plana çıkıyor mu?

“Başarısızlık yaşamayacağını bilseydin hangi sektörde çalışmak isterdin?” veya “Sürekli olarak başarı elde edeceğini düşündüğün sektör hangisi olurdu?” soruları oldukça önemlidir. İlgi alanlarınıza yönelik bir meslek edinmek yüksek performans göstermenizi sağlar. Çalışanların daima verimli olabilmesi için iş hayatlarında mutlu olması çok önemlidir. İş hayatındaki verimliliği ve performansı da başarı etkiler. Bir çalışan başarılı olduğu işte motivasyonu daha yüksek bir şekilde çalışır.

Eğer ne istediğinizi bilirseniz ve hangi sektörde başarılı olacağınızın farkında olursanız, başarısızlık riski olsa bile bu sektöre girmek için aradığınız cesareti daha kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Kaygılarınızdan daha kolay kurtarabilirsiniz. Eğer başarılı olacağınız sektör konusunda kararsız kalıyorsanız elinize bir kağıt kalem alın ve aklınızdaki sektörler hakkında sorular sorun. “En avantajlı sektör hangisi?”, “En yüksek maaşı hangi sektörde alabilirim?”, “Kariyer planlarım açısından uygun bir sektör mü?” sorularını sorabilirsiniz. Kendinize göre bir puanlama sistemi koyabilirsiniz. En yüksek çıkan puan, ilerideki meslek alanınızı belirleyecektir.