Çalışma hayatında et ile tırnak gibi sayılan ve çalışanların gün içerisinde stres yaparak zihinsel performanslarını düşürmesine neden olan psikolojik etkene baskı ortamı denmektedir. Kimi zaman bu baskı ortamında yaşanan durum ve olaylara göre çalışanlar kendilerini kontrol edebilse de kimi zaman kontrol altında tutmak bir hayli zor olabilmektedir. İşverenler tarafından yüksek performans beklentisi olan bir yerde çalışıyorsanız, baskı ortamında zihin performansınızı arttırmanız gerekebilir.
Ofis yaşantısı içerisinde pek çok konu sebebiyle kişi kendisini baskı ortamında hissedebilmektedir. Beklenen ürünün tedarik edilmemesi, bir faturanın yanlış kesilmesi ya da özel hayatta yaşanan problemler, takım arkadaşlarıyla problem yaşamak gibi pek çok neden baskı ortamını oluşturabilmektedir. Peki bu durumdayken zihin performansının etkilenmesi nasıl önlenebilir ve nasıl performans arttırılabilir?
Baskı ortamındayken çalışanların pek çoğunda aynı problem görülmektedir. Düzensiz ve sistematik olmayan bir çalışma şekline sahiptirler. Günlük işlerinizi belli bir rutin halinde gerçekleştiriyor olmanız, iş yaşamınızda planlı olmaya ihtiyaç duymadığınız anlamına gelmemektedir. Baskı ortamından zaferle ayrılmanın en etkili çözüm yolu hedeflerinizi belirlemek, önceliklerinizi belirlemek, planı yapmak, denetlemek ve test etmektir. Bu sayede iş hayatınızdaki pek çok probleme aynı anda odaklanabilirsiniz. Zihin performansınız iki katına çıkarken, baskı ortamından da kurtulabilirsiniz.
Çok fazla sorumluluk yüklenmesi, çalışan kişinin kendisini baskı ve stres altında hissetmesine sebep olabilir. Bu tip durumlarda takım çalışması içerisinde yer almak, görev ve sorumlulukları paylaşarak ve yahut yardım isteyerek çözümlemek de fayda olacaktır. İş yaşamında yardım istemek, sorumluluk ve görevleri paylaşmak, takım çalışması halinde olmak daha fazla işi çok kısa bir zamanda tamamlamanıza da yardımcı olacaktır.
Stresi yoğun olan bir çalışma ortamında çalışmak, insanın motivasyon kaynaklarını tehlikeye sokan bir durumdur. Yaşanan stresle beraber çalışanda anksiyete, uykusuz geceler, kalp ve damar yolu problemler, baş ağrısı, fiziki yorgunluk gibi pek çok olumsuz sonuç ortaya çıkabilmektedir. Tüm bunları atlatmanın tek bir çözümü vardır. O da kendinizi her gün yeniden şarj etmek, motive etmek ve kendinizi güçlü hissetmektir.
Eğer zihin performansınızı arttıramıyor, dikkatinizi toplayamıyor ve baskı ortamından kurtulamıyorsanız, yapmanız gereken tek şey o ortamdan kısa bir süreliğine uzaklaşmak olacaktır. askı ortamında kurtulamamak, içinde bulunduğunuz ortam içerisinde kendinize “zorundalık” duygusunu benimsetir. Bu da zaman içerisinde hayalleriniz olan işin, aslında çok kötü bir iş olduğunu düşünmenize sebep olur.
Baskı ortamını tetikleyen üç temel duygu söz konusudur. Çaresizlik, sinir ve umutsuzluk! Bu duygular baskı ortamından uzaklaşmak isteyen bedeninizi ve zihninizi daha çok çekmektedir. Çalışanlar bu üç temel duygudan en az ikisini hissetmeye başlayınca, “erteleme, bahane üretme” gibi problemler de beraberinde gelmektedir. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu, öncelikleri belirlemek ve bu öncelikler doğrultusunda devam etmektir.