Çalışma Hayatında Kötü Alışkanlıklarınızdan Kurtulmanın Yolları!

Çalışma hayatında kötü alışkanlıklara insanların yönelme eğilimi daha fazladır. Çünkü stres ve sinir gibi yoğun baskı ortamı içeren iş hayatında, kötü alışkanlıklar gizli ve sinsi bir şekilde ortaya çıkar. Bu alışkanlıkların kötü olduğu bilinse de, çalışanlar bırakmak istemez. Kötü alışkanlıkların kendilerini rahatlattığını, sinirlerini dindirdiğini ya da çalışma hayatındayken biraz da olsa uzaklaşma hissini verdiğini söyler. Fakat bunların hepsi birer bahaneden ibarettir!

Bazı alışkanlıkların bırakılması, iş hayatını olumlu yönde etkileyecektir. Eğer alışkanlığınızı nasıl bırakacağınızı bilmiyorsanız, bırakma yolları hakkında püf noktaları öğrenebilirsiniz. Bu sayede hem kendinize cesaret vermiş olur hem de kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanın yolunu keşfedebilirsiniz…

Çalışma hayatında kötü alışkanlıklarınızdan kurtulmanın ilk yolu o alışkanlığı yapmamayı ya da kullanmamayı denemektir. Örneğin sigara kullanmak, iş hayatını olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır. Pek çok iş veren, sigara kullanan bir adayı ne kadar başarılı ya da deneyimli olursa olsun işe almak istemez. Bunun nedeni çalışan, her mola zamanında sigara içmek isteyecektir.

Bu tip alışkanlıklardan kurtulmanın en iyi yolu, o alışkanlığı yapmamak için farklı bir alışkanlık edinilmesidir. Her sigara içmek istediğinizde kendinizi bir kitaba yönlendirin. Kahveye yönlendirin ya da spor yapın. Kendinizi o an meşgul edecek bir unsur bulun ve yapmayın.

Kendinize meydan okumayı öğrenin. Güçlü bir iradeye sahip olmak, çalışanlar açısından önemlidir. Kariyer adımlarını atarken daha başarılı olmanızı sağlar. Bunun için de yeni ve iyi alışkanlıklar edinmeniz gerekir. Kötü alışkanlıkları kökünden temizlemek için de kendinize meydan okumalısınız. Öncelikle önünüze bir kalem ve kağıt alın. Değiştirmek istediğiniz tüm alışkanlıkları buraya yazın. Ardından kazanmak istediğiniz alışkanlıkları yazın. Bunun ardından da sizi rahatlatan alışkanlıkları yazın. Kötü alışkanlıklarınızı yapmamak için sizi rahatlatan alışkanlıklarınızı kendinize koşul olarak koyun.

Yani yapmanız gereken şu: her canınız sıkıldığında kendinizi yemek yerken buluyorsanız, “bugün hiç canım sıkıldığında yemek yemezsem akşam bir adet çikolata yiyebilirim” şeklinde kendinizi ödüllendirin. Ödüllendirmek, sizin buradaki koşulunuz olacaktır. Bir insanı motive etmenin en iyi şekli, ödül ve ceza taktiğidir. Eğer bu koşulu yerine getirmezseniz, kendinizi cezalandırmayı da bilin.

Çalışma hayatında yaşadığınız kötü alışkanlıklardan kurtulmanın en iyi yollarından biri de kendinizi bıktırmaktır! Evet, yanlış duymadınız. Kendinizi bıktırmalısınız. Kötü alışkanlıklarınızı düşünün ve bu alışkanlıklara nasıl başladığınızı tespit edin. Bu noktaya nasıl geldiğinizi de düşünün ve kendinizi bıktırana kadar düşünmeye devam edin. Bir süre sonra bu alışkanlıktan bıktığınızı fark edeceksiniz. Artık yapmak istemeyecek ve kendinizi geri çekmiş halde bulacaksınız.

Bir alışkanlığı kazanmak 21 gününüzü alır fakat tamamen bırakmak ise 6 ayınızı. Bu nedenle kendinize 6 aylık hedefler belirleyin. Alışkanlığınızı yaptığınız vakitlerde, hedeflerinizi gerçekleştirmek için yollar arayın ve onları yapın. Kilo vermek mi istiyorsunuz? Sigara içmek yerine spor yapın.