Çifte Vatandaş Olmak Girişimciler İçin Faydalı mıdır?

Girişimci olmak ve zaman içerisinde uluslararası bir alanda rekabet etmek, oldukça önemlidir. Bu nedenle pek çok girişimci çifte vatandaşlık almak istemekte, uluslararası alandaki gücünü arttırmayı hedeflemektedir. Değişen döviz kurlarından, dalgalanan piyasalardan ve zaman dilimi içerisindeyken pek çok alandaki işleri yönetmekten stres ve gerginlik duymadan çözüm yolu bulmalarını sağlayacak şey, çifte vatandaşlıktır.

Geçmişte, çifte vatandaş olmak o kadar da önemli bir konu değilken günümüz ekonomi ve politika koşulları dikkate alındığında girişimcilerin, özellikle uluslararası alanda işletme sahibi olan girişimcilerin, çifte vatandaşlığa ihtiyaç duyduğunu görebilmekteyiz.

Vizesiz Seyahat İmkanı

Dünyanın pek çok yerine gitmek zorunluluğu bulunan (örneğin Nusret Gökçe) girişimciler açısından çifte vatandaşlığın en büyük faydası, vizesiz seyahat imkanı tanımasıdır. Pek çok kişi pasaport sahibi olmasına rağmen, ülkeler arasında seyahat ederken zorluk yaşamaktadır. Yeşil, gri ya da bordo pasaport veya defalarca yurt dışına çıkmış olmanız, seyahat ederken problem yaşamayacağınız anlamına gelmemektedir.

Yatırımlar, iş ortaklıkları, vergi verimliliği, vize başvuruları, reddedilen başvurular, belirli tarihlerde yer alan vizeler ve benzeri gibi pek çok neden çifte vatandaşlık almak için bir sebeptir. Çifte vatandaşlık sayesinde seyahat edilebilecek ülkelere bakıldığında, örneğin Kıbrıslı olan kişilerin 157 adet ülkeye, Portekizli olan birinin ise 172 adet ülkeye vize almadan özgürce seyahat etme imkanı bulunmaktadır.

Çifte vatandaşlığın bir diğer faydası ise vergi yönünden avantaj sağlamasıdır. Pek çok ülke, düşük vergi oranlarına sahiptir. Örneğin Karayipler, en düşük vergiyi sunan ülkelerden biridir. İşletmenize ait giderleri, vatandaşlık yapmış olduğunuz ülke üzerinden düşük vergi alabilmek adına gösterme imkanını bulunmaktadır. Pek çok yurt dışındaki vatandaş, düşük vergiden yararlanabilmek için ülkelere göre vatandaşlık almayı tercih etmektedir. Fakat kimi zaman iki ülke içerisinde de vergi ödemek zorunda kalınabilmektedir. Bu durumda iyi bir araştırma yapılması gerekir.

Ekonomik Yönden Güçlendirir

Bir diğer önemli fayda ise çeşitli alanlardaki ve farklı kültürlerdeki, ülkelerdeki iş zenginliği bulunan alanları ve yatırımları yakından takip edebilme şansını bulmaktır. Ülkeler arasındaki yatırım olanaklarını daha kolay bir şekilde takip etme imkanı bulabilir, buna ek olarak yabancı uyruklu bankalarda düşük faizlerden yararlanma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Döviz kurlarının dalgalanması ya da piyasa içerisindeki dalgalanmalar, çifte vatandaş olduğunuzda daha az bir etkiye sahiptir. Bu da finansal alanda güçlenmenizi sağlar. Finansal alanda güç elde etmek iste, uluslararası piyasalarda daha iyi bir rekabet olanağı ve imkanı bulmak demektir.

Ek olarak, asıl vatandaşı olduğunuz ülkenizdeki ekonomik ve siyasi koşullardan uzak durmanızı da sağlar. Eğer kendi ülkenizde ekonomik alanda olumsuz yönde dalgalanmalar mevcut ise ve işletmeniz ekonomideki dalgalanmalardan zarar görerek etkilenecekse, ikinci vatandaşlığınızı devreye sokarak bu karmaşadan kurtulma şansını elde edebilirsiniz. Çünkü vatandaşlığınız sayesinde işletmenizi başka bir ülkeye yerleştirme hakkına sahip olursunuz.