Çalışanların Adaptasyonunu Kolaylaştıracak Masa Başı Tavsiyeleri!

Çalışma hayatında adaptasyon sorunu sık sık yaşanır. Özellikle sürekli masa başında olan ve aynı işi yapmak durumunda kalan personeller bu sorunla karşılaşırlar. Ofiste adaptasyon problemi yaşayanların bilmesi ve uygulaması gereken basit bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler iş yaşamını kolaylaştırmakla birlikte, personellerin üretkenlik, motivasyon ve performans derecelerini de arttırmaktadır. İş yaşamında daha pozitif bir düşünce yapısına sahip olunmasını da sağlamaktadır.

Özellikle şirket içerisindeki işlerin yoğun olduğu dönemlerde çalışanların kendilerini yoğun iş performansına adapte etmesi daha zor olmaktadır. Bu dönem içerisinde dikkat dağınıklığı ile yapılan hatalar, kendisini yaşadıkları stres ve gerginlik sebebiyle yorgun ve halsiz hissedenler, adaptasyon sürecini zorlaştırmaktadır. Bu durumla başa çıkmak için personellerin ilk olarak yapması gereken şey, ofislerini daha ergonomik hale getirmek olacaktır.

Çalışanlar genellikle kullandıkları mouse ve klavyenin tasarımına dikkat etmemektedir. Genellikle ofis içerisindeki masalar, klavyeler, mouselar ya da ofis eşyalarının hepsi, standart boy ve ölçülerde üretilmektedir. Fakat personellerin ofisteki rahatlığını, huzurunu ve mutluluğunu da önemsemesi gerekir. Klavye ve mouse ile ilgili seçici davranılmalıdır çünkü, ofis içerisinde en çok kullanılan eşyalar arasında; klavye, mouse, ofis masası ve sandalyesi bulunmaktadır. Bu ürünlerin özellikle ergonomik ve kişiye özel olması oldukça önemlidir. Kullanımları sırasında elleriniz ve bilekleriniz rahat ve doğal bir pozisyonda olmalıdır. Vücut şeklinizi alan bir sandalye ve tam anlamıyla oturuş hizanıza uygun bir masa, daha konforlu bir çalışma alanına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Klavye kullanımında kısa yolların biliniyor olması da oldukça işe yarar bir yöntemdir. Kısayolları bilmek, klavyeyi tam anlamıyla konforlu bir şekilde kullanmayı ve daha pratik olunmasını sağlayacaktır. Sürekli olarak klavyeye ya da ekran dışına bakmanız gerekmeden tam anlamıyla odaklanarak işlerinizi yürütmenize de yardımcı olacaktır. Bu sayede daha az efor sarf edecek, tüm enerjinizi işinize yöneltebileceksiniz.

Egzersizleri İhmal Etmeyin

Çalışırken bir yandan el, parmak ve bilek egzersizleri de yapın. Yapacağınız küçük esnetme hareketleri zaman içinde oluşacak yorgunluk hissini azaltacaktır. Her ne kadar işinize konsantre olmak isteseniz de ruh halinizi zinde tutmak için kendinizi kapatmayın. Ofis arkadaşlarınızla iletişim ve göz temasında bulunun. Gün içinde birkaç dakikalık aralarla onlarla sohbet edin. Bu sohbetler, kısa molalar dahilinde olduğunda bedeninizi ve zihninizi rahatlatacaktır.

Masa başındaki oturuş şekliniz sizin ne kadar yorulacağınızın da belirleyicisidir. Doğru oturuş şekillerini öğrenin ve uygulayın. Bazı ortopedik ürünlerden destek almak da doğru oturma pozisyonunun sağlanmasında yardımcı olacaktır.

Masa başında çalışanların daha az hareket ettiklerinden dolayı daha az yemek yemeleri gerektiği gibi yanlış bir düşünceleri vardır. Enerjiye ihtiyacınız olduğunu unutmayın ve sağlıklı beslenmenin gereklerini yerine getirin. Aç kalmayın. Düzenli olarak spor aktivitesi gerçekleştirin. Haftanın en az üç günü 30 dakikalık yürüyüş gerçekleştirin. Bu sayede fiziksel anlamda kendinizi hem daha dinç hem de daha huzurlu hissedeceksiniz. Bu huzur ve dinamizm, iş yaşamınıza da olumlu yönde yansıyacaktır.