Deutsche Bank Kripto Para Raporunu Yayımladı

Deutsche Bank kripto para birimleri hakkında yaptığı araştırma ile ilgili olarak hazırlamış olduğu raporunu yayımladı. Yayımlanan rapor içerisinde, özellikle dijital merkez bankası paraları (kısaca CBDC) ve bu dijital para birimlerinin avantajları ile dezavantajları hakkında paylaşım yapıldı.

Avrupa kripto para regülasyonları ve CBDC tartışmaları ile çalkalanmakta iken Deutsche Bank bu konuyla ilgili olarak büyük ve önemli bir adım attı. Banka tarafından yayınlanan rapor içerisinde dijital merkez bankası paralarının ne olduğu açıklandı. Ek olarak bankalara ve vatandaşlara ne gibi avantajlar sağladığına değinildi ve bu para birimlerinin devletleri nasıl etkileyeceği ifade edildi.

Kripto Paralar Finans Dünyasını Değiştirecek

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan bir ankete göre; şu anda dünyadaki merkez bankalarının yüzde 80’inden fazlasının dijital merkez bankası parası fikrini değerlendirdiğini ortaya çıkarmıştır. Bu para birimleri arasında en çok dikkat çeken dijital yuan projesi olarak belirtildi. Çin, e-krona üstünde çalışan İsveç, dijital lira için harekete geçmiş olan Türkiye ve daha birçok farklı ülke ankette yer almıştır.

Deutsche Bank; dijital merkez bankası paralarının bu ülkelere birçok farklı avantaj sunabileceğini ve bu avantajların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini raporda açıkladı. Dijital parayla yapılan işlemlerin daha hızlı ve daha kolay bir şekilde yapıldığını söyleyen banka, merkez bankalarının dijital paralar sayesinde daha esnek politikalar izleyebileceğini ifade etti. Deutsche Bank bu para birimlerinin gizlilik, ölçeklenebilirlik ve regülasyon gibi konularda sorun çıkarabileceğini de raporda belirtti.

Merkez Bankaları Dijital Para ile Rahatlayabilir

Ekonomilerde yaşanan ani değişiklikler, merkez bankalarının politika değişikliğine gitmesinde önemli rol oynamakta. Bu da ekonominin temel parçalarından biri olan ticari bankaları etkisi altına alıyor. Dolayısıyla ani değişimlerin etkisi direkt olarak hissediliyor. Deutsche Bank; merkez bankalarının dijital para sayesinde bu ‘aracıları’ ortadan kaldırabileceğini ifade ediyor ve ekonomi politikalarını bizzat uygulamaya koyabileceğini söylüyor.

Ek olarak dijital merkez bankası parası sayesinde negatif faiz politikasının da daha etkili bir şekilde uygulanabileceği ifade ediliyor. Çünkü dijital para kullanımına geçildiğinde faiz oranlarında düşüş bekleniyor. Vatandaşların faiz oranlarının düşmesi halinde harcamaya yönelik davranışlarının artacağı ve bu artışın da ekonomik faaliyetleri arttıracağını gösteriyor.