Doğru Bir Kariyer Seçimi Yapıp Yapmadığınızı Nasıl Anlarsınız?

Tüm yaşam standardınızı, geleceğinizi ve nasıl bir hayat süreceğinizi belirleyen şey, kariyer seçimi olacaktır. İnsanın nasıl bir yaşam içerisinde hangi kalitede hayatta olacağını, çalıştığı sektör ve yer aldığı şirket belirler. Kariyer değişimi yapmak ilk yıllarda kolay bir durum olsa da ilerleyen yaşlarda oldukça zordur. Bu nedenle kariyer seçiminin henüz daha yolun başındayken doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Peki kariyer seçimi bu kadar önem taşırken, doğru bir kariyer seçimi yapıp yapmadığınızı nasıl anlarsınız?

Aslında kural basit! Doğru bir kariyer seçimi yapıp yapmadığınızı anlamanın en iyi yolu, kendinize doğru soruları sormak ve kendini doğru bir şekilde sınamaktır. Yani, kendinize ne kadar objektif olabilirseniz, seçim konusunda da o kadar objektif ve başarılı olursunuz.

Kural 1: Çevrenize Danışın

Eğer kendinize yeterince objektif yaklaşamıyor ya da objektif yaklaşsanız da sizin için en doğrusunun ne olduğunu bilemiyorsanız, doğru bir kariyer planı yapmak için çevrenize danışabilirsiniz. Çevrenizde çalışmak istediğiniz sektörde yer alan insanlar varsa, onlarla konuşmalı, aklınıza takılan soruları çözümlemek adına iletişim kurmalısınız. Bu kişiler, doğru kariyer seçimi açısından çok yardımcı olabilmektedir. Sektörün avantajlarını, dezavantajlarını, iyiliklerini ve kötülüklerini duymak, neyi yapıp neyi yapamayacağınız hakkında sizlere bir fikir verecektir.

Ek olarak kendinize ve çevrenizdeki o bireye “Yaptığım işte mutlu muyum?” ya da “Yaptığınız işte mutlu musunuz?” sorusunu da yöneltmeniz gerekir. Her ne kadar göreceli bir kavram olsa da kendinize sorduğunuz zaman hemen “EVET!” diyemiyorsanız, koşar adımlarla her sabah işe gitmiyorsanız ya da çalışma hayatına dair aklınızda pek çok şüphe oluşuyorsa, kesinlikle yanlış bir seçim yapmışsınız ya da yapmak üzeresiniz.

İş hayatında mutlu olmak, insanın bulunduğu her alana yansır. Yaptığınız yemeğe, çocuklarınızla olan iletişiminize, arkadaşlarınızla gittiğiniz kafedeki sohbetinize ve daha nicesine… İş hayatında mutluluğu yakalayamayan birinin, özel ve sosyal yaşamında da mutlu olması neredeyse imkansızdır. İki tarafı da dengede tutabilmek için kariyer seçiminin doğru yapılması şarttır.

Kural 2: Doğru Seçim = Doğru Eğitim

Doğru bir kariyer seçimi yapıp yapmadığınızı anlamanın bir diğer yolu da almış olduğunuz eğitimlerin sizi ne kadar desteklediğini tespit etmektir. Eğer size uygun bir kariyer seçimi yaptıysanız, bu zamana kadar öğrendiğiniz bilgileri, teknik ve mesleki donanımları kullanabiliyor olmanız gerekir. Aynı zamanda kişisel özellikleriniz, yetenek ve becerileriniz de o kariyer seçimine bir kalite ve mutluluk sunar. Eğer sahip olduğunuz yeteneklerin ya da becerilerin tercih ettiğiniz meslekte yetersiz kaldığını düşünüyorsanız ya aldığınız eğitimler eksiktir ya da kariyer seçiminiz yanlış demektir.

İşinizde başarılı olmak istiyorsanız gerek mesleki gerek kişisel gelişiminize ve eğitimlerinize önem vermeniz gerekir. Başarılı olmanın sırrı, kişinin daima kendisini eğitmesinden geçer. Eğer işinize dair büyük beklentiler içerisindeyseniz ve fazla beklentinin sizi üzmesini istemiyorsanız daima çabalamak, gelişmek ve geliştirmek zorundasınız.