Dünyanın Neden Bankacılara İhtiyacı Var?

Bankacılık mesleği, varlığı yüzyıllar öncesine dayanan köklü bir meslektir. Hiç kuşkusuz bankaların ortaya çıkışının temel sebebi paranın kullanımıdır. Para, milattan önce 7. Yüzyılda icat edilmesiyle birlikte insan hayatına girmiş ve günümüzde en çok kullanılan yatırım ve ödeme aracı haline gelmiştir. Yüzyıllar boyunca insanlar parayı kullanarak ihtiyaçlarını karşılamış, birikim ve yatırım yapmıştır. Söz konusu finansal işlemleri gerçekleştirirken insanlar paralarını güvenli bir ortamda tutmayı istemişlerdir. İşte bu istek, bankaların doğmasına sebep olmuştur. Günümüzde bankalar, dünyanın dört bir yanında faaliyet gösteren kurumlar haline gelmiştir.

Ticari faaliyetler, finansal işlemlerin ortaya çıkmasındaki en büyük sebeplerden biridir. Tarih boyunca kişiler ve toplumlar arasında ticari faaliyetlerin gerçekleştiği görülmektedir. Ticaret ne kadar gelişirse, finansal işlemlerin etki alanı da o kadar genişlemiş ve toplumlar arası etkileşim artmıştır. Bu durum ekonominin global bir bilim olmasını sağlamıştır. Sınırsız insan ihtiyaçlarının sınırsız kaynaklarla nasıl karşılanacağını inceleyen ekonomi bilimi, finansal hayatın çatısı konumundadır. Bu nedenle finans sektöründe ortaya çıkan iş alanlarının hepsi ekonomi biliminin etkisinde gelişmiştir.

Bankacılık Global Bir Meslektir

Söz konusu iş alanlarından en popüleri belki de en önemlilerinden biri, bankacılıktır. Bankacılık tıpkı ekonomi bilimi gibi global bir meslektir. Çünkü paranın kullanıldığı her yerde bankalara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında varlığını sürdüren geniş bir banka ağı bulunmaktadır. Bankacılar, ihtiyaç duyulan finansal işlemlerin hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadırlar. Örneğin, nakit ihtiyacınız var ancak borç alabileceğiniz kimseniz yok. Aranan temel kriterleri karşıladığınız takdirde banka size kredi kullandırmaktadır veya paranızı çalınma riskini ortadan kaldırarak biriktirmek istiyorsunuz. Bir banka hesabı açarak paranızı bu hesapta güvenle biriktirebilirsiniz. Birikimlerinizden gelir mi elde etmek istiyorsunuz? Bankacılar bunun için sizi yönlendirebilir ve birikiminizle doğru yatırımlar yaparak kar elde etmenizi sağlayabilmektedirler. Büyük bir şirketseniz ve uluslararası bir proje mi oluşturmak istiyorsunuz? Bankadan proje finansmanı talep edebilirsiniz. Bu örneklerin haricinde bankalar sayesinde ödemelerinizi yapabilir, gerektiğinde borç alabilir, bir başkasına para gönderebilirsiniz. Bankacılık ürün ve hizmetleri gördüğünüz gibi oldukça çeşitlidir. Bankalar müşteri profiline göre bu hizmetleri özelleştirmektedirler. Müşterinin ihtiyaç analizini yapıp elde edilen bu analize göre sunulan bankacılık hizmetleri, hem banka için hem müşteri için verimli olmaktadır.

Bankalar Kurumsaldır

Bir bankanın temel amacı, müşterilerinin ihtiyacı olan bütün finansal işlemlerin yasal güvence altında gerçekleşmesini sağlamaktır. Bunun için bankalar kurumsal nitelik taşımaktadırlar. Yani bankanın işleyişinden personelin çalışma saatlerine kadar her şey belirli kurallara göre gerçekleştirilmektedir. Gerek personellerin gerekse müşterilerin bütün hakları resmi kurallarla korunmaktadır. Bankaların bu kurumsal yapısı, çalışanlara ve müşterilere güven vermektedir. Bunun yanında teknolojinin gelişmesiyle bankacılık işlemlerinin dijital ortama taşınmaya başladığı görülmektedir. Telefon bankacılığı ile başlayan bu süreç dijital bankacılığa yükselmiş, pek çok bankacılık işlemi internet üzerinden halledilebilir hale gelmiştir. Bu durum dünyanın bir ucundan diğer ucuna bankacılık işlemlerinin oldukça hızlı bir şekilde yapılabilmesini sağlamaktadır.

Bankalar, finans akışında aktif rolü olan kurumlardır. Bireysel, kurumsal, kobi ve ticari müşterilere hizmet veren bankalar toplumun her kesiminin ihtiyacına cevap verecek şekilde çalışmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz örneklerde de gördüğünüz gibi işlem hacmi fark etmeksizin finansal nitelik taşıyan bütün işlemlerin güvence altında ve pratik bir şekilde gerçekleşmesi bankalar sayesinde olmaktadır bu nedenle dünyanın bankalara ihtiyacı vardır. Bankalar olmadığında, müşterilerin paralarını emanet edebilecekleri veya gönül rahatlığıyla finansal işlemler gerçekleştirebilecekleri alternatif kurumlar bulunmamaktadır. Bu nedenle finansal hayatın olduğu her yerde bankacılara ihtiyaç duyulmaktadır.