Düşünmeden Özgeçmişinize Yazmamanız Gereken 3 Şey!

İş arama süreci sırasında hazırlanması gereken özgeçmişler, kariyer yaşamını direkt olarak etkilemektedir. Açık iş pozisyonu için aranan adayı tespit etmek adına kullanılan bu belge, ilk aşamada elenmenize ya da direkt olarak pozisyon için “en uygun aday” sıfatını almanıza sebep olabilir. Tüm bu nedenler doğrultusunda etkileyici bir CV hazırlamak, CV içeriğini, akış şemasını düzgün bir şekilde planlamak, dikkat çekici olmasına, imla hatalarının yer almamasına ve yaklaşık 5 saniye içerisinde yetkilinin dikkatini çekecek bilgiler barındırmasına dikkat edilmelidir.

Beceriler bölümü direkt olarak işe alınmanızı sağlayabilir!

Özgeçmiş içerisinde kendiniz hakkında detaylı bilgiler vermenizi sağlayacak pek çok bölüm yer almaktadır. Bu bölümler; ön yazı, kişisel bilgiler ya da beceriler olarak sıralanabilir. Yetkili açısından aday için en doğru ve net bilginin elde edildiği alan, beceriler bölümüdür. Bu bölümde yetkili adayın sahip olduğu yetkinlikler ve yetenekler aracılığıyla pozisyona uygun bir aday olup olmadığını direkt olarak anlayabilmektedir.

Bu bölüme eklemek istediğiniz pek çok yeteneğiniz olabilir. Hangi yeteneğinizi yazmanız gerektiğini bilmeyebilir ya da bütün yeteneklerinizin çok iyi olduğunu düşündüğünüzden hangilerini tercih etmeniz gerektiğini anlamayabilirsiniz. Fakat bu noktada fazlasıyla yanılıyor olabilirsiniz! CV içerisinde istenen temel beceriler bölümü, dikkat çekmek için kullanılıyor olsa da yapamayacağınız ya da sahip olmadığınız beceriler ile bu alanı donatmak, direkt olarak elenmenize sebep olabilecek bir durumdur. Yüz yüze yapılacak olan mülakatta sizden sahip olduğunuz o beceriye ait bir bilgi ya da uygulama istenirse ve siz bunu yerine getiremezseniz, şansınız bir anda yok olacaktır.

Office programlarına dikkat!

Genel olarak başvuru yapan adaylar, Microsoft Office programları üzerinde ileri seviyede yetkinlik sahibi olduğunu belirtmektedir. Powerpoint ve Word uygulamalarında başarılı olabilir, Excel konusunda eksik olabilirsiniz. Bu durumda özgeçmişiniz içerisinde “Microsoft Office uygulamalarını etkin bir şekilde kullanma” yerine, “Word ve Powerpoint ileri seviye kullanım” yazmanız, sizi daha etkileyici bir aday olarak gösterecektir.

Sosyal medya becerilerini bir daha düşün!

İş arama sürecine giren bireylere sürekli olarak “Sosyal medyanın gücünü kullan!” şeklinde tavsiyeler verilmektedir. Bu gücü kullanırken olumlu bir ortam yaratmak yerine aşırı güç sebebiyle olumsuz bir ortam da oluşturabilirsiniz. Eğer sosyal medya kanalları konusunda nasıl satış ve pazarlama yapacağınıza hakimseniz, “sosyal medya pazarlama ve satış alanında etkin” demelisiniz. Bu beceriyi açıklarken somut verilere değinmenizin de faydası olacaktır. Örneğin;

“Facebook üzerinden yaptığım içerik paylaşımı 5 dakika içerisinde 170 milyon kişiye ulaştı.” gibi…

Şirketler sosyal medyaya hakim olduğunuzu belirttiğiniz zaman, birden fazla platformu yönetebildiğinizi, marka bilinirliği konusunda yetkin olduğunuzu, verileri analiz edebildiğinizi ve başarılı pazarlama kampanyaları, dolayısıyla da yüksek satış rakamları elde ettiğinizi düşünmektedir.

Oysa siz sadece Facebook ya da Instagram üzerine hakim olduğunuzu belirtmek istiyor olabilirsiniz. Bu nedenle sosyal medya becerilerinizi yazmadan önce bir daha düşünmekte fayda olacaktır.