E-Ticaret Firmaları için Depo ve Stok Takibi

E-Ticaret Firmaları için Depo ve Stok Takibi

Stok ve depo takip; işletmelere ait ürünlerin kontrolünü ve yönetilmesini sağlamak için tasarlanmış bir sistemdir. Ürün adeti, mal giriş-çıkışları, kargoya verilen veya verilecek olan parçaların takibi gibi tüm süreçler, stok takibi içerisinde yer alır. Genel olarak Excel tabloları üzerinden yürütülse de günümüzde son derece kolaylık sağlayan yazılımlar geliştirilmiştir. İçeriğimizde, Stok takibi nedir?” sorusuna yanıt vermekle birlikte kullanabileceğiniz profesyonel çözümler hakkında bilgileri derledik.

Depo ve Stok Takibi Nedir?

Depo takibi; bir işletmeye ait olan tüm malların stok seviyeleri, kontrolleri, giriş-çıkış belgeleri ve benzeri işlemleri kontrol altında tutmaya yarayan bir süreçtir. Kozmetik, giyim, elektrik-elektronik gibi hemen her sektörde ihtiyaç duyulan bu takip sistemi, işletmenin finansal dengesini koruması adına oldukça önemlidir.

Stok takibi ürünlerin satış ve sipariş durumunu kayıt altında tuttuğu için profesyonel bir şekilde yapılmalıdır. Manuel yapılan işlemlerde hata payı yüksek olduğu gibi son derece zahmetlidir. Excel üzerinden oluşturulan takip sistemlerinde de hata yapma olasılığı yüksektir ve işletmelere farklı zorluklar çıkarabilir.

Ürün adetlerinin artması, toplu stok güncellemeleri gerekmesi, ürün gruplarındaki eksiklerin belirlenmesi açısından, daha işlevsel takip çizelgelerine ihtiyaç vardır. Bu noktada çözüm sunan stok ve depo takip programları, birçok işletmeye büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Depo ve Stok Kontrolleri Nasıl Yapılır?

Stok kaydı ve takibi yapılırken işletmenin mevcut durumu ve olası kriz verileri analiz edilmelidir. Her üründe barkod kullanılır ve barkod okuma sistemi sayesinde malların depoda olup olmadığı tespit edilir. Aynı zamanda miktarına dair sayısal veriler de sunan çizelgeler, yeni siparişler verme noktasında tutarlı kararlar almanızı sağlayacaktır.

Büyük ölçekli işletmelerde ürünlerin durumunu analiz etmek daha zordur. Birden çok depoya sahip olan firmalar, hangi malın hangi bölümde olduğunu da görebileceği bir çizelge kullanmalıdır. Aksi takdirde depo içerisinde ürün arama zahmeti doğacağı gibi malların kaybolma riski de vardır. Depo ve stok kontrolleri; işletmelerin mali zarara uğramaması, ürün tedariği konusunda hızlı aksiyon alması ve gelir-gider dengesini koruması adına son derece avantajlıdır.

Depo ve Stok Takibi Programları

Küçük işletmelerde mal sayımı yapmak ve depoları kontrol altında tutmak nispeten kolay olsa da büyük ölçekli firmalarda bu durum oldukça zordur. Haliyle manuel çizelgeler yetersiz kalır, Excel gibi formül bilinmesi gereken uygulamalar, çeşitli problemler yaratır. Bu sorunlar, stok ve depo takibi programı çözümlerinin doğmasına sebep olmuştur. Günümüzde, hemen her işletmenin tercih edebileceği çeşitli yazılımlar vardır.

Programlar, mevcut durumu analiz etmek ve yeni hedefler alınmasını sağlamak için tasarlanmıştır. Bu modüller aralığıyla;

  • Hangi depoda ne kadar stok olduğu,
  • Yeni sipariş taleplerini karşılayacak ürün miktarının olup olmadığı,
  • Eksik veya fazla stok seviyelerini takip etmek mümkündür.

Güncel verilere saniyeler içerisinde ulaşmanızı sağladığı için gerekli aksiyonları anında alabilir, işletmenizin stok seviyelerini dengede tutabilirsiniz. Elbette bu süreçlerin sorunsuz ilerlemesi için tercih edeceğiniz yazılım da oldukça mühimdir. Dilerseniz, Ekocari’nin sunmuş olduğu çözümleri inceleyebilir, işletmenize uygun bir stok ve depo takip programı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Stok Takibi Programı Kullanmanın Avantajları

Stok takibi programlarını kullanmak, firmaların güncel durumlarını saniyeler içerisinde analiz etmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Bununla birlikte ürün tedariği düzenli bir şekilde yapılacağı için müşteri memnuniyeti büyük ölçüde artacaktır. Malların zamanında teslim edilmesi, stok seviyesi azaldığında kısa sürede temin edilmesi ve mali dengeyi koruyacak aksiyonlar alınması da bu programların avantajları arasında sayılabilir.