ECB, Faiz Artışlarının Etkisiyle 2023’te Zarara Uğradı

ECB, Faiz Artışlarının Etkisiyle 2023'te Zarara Uğradı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonla mücadele amacıyla uyguladığı faiz artışları sonucunda 2023 yılında 1,3 milyar euro zarar açıkladı.

ECB’nin borçlanma maliyetlerindeki bu önemli artış, bankanın geçmiş dönemdeki ekonomik teşvik çabalarının maliyetlerini yükseltti. Bu gelişmeler, bankanın risk karşılıklarından 6,6 milyar euro serbest bırakmasına rağmen, yıl sonu zararını 1,27 milyar euro olarak belirlemesine neden oldu.

ECB, gelecek birkaç yıl için olası olumsuz finansal sonuçlar konusunda uyarıda bulunsa da, bu durumun kurumun faaliyetlerine engel teşkil etmeyeceğini belirtti. Banka, yaptığı açıklamada, son zararın, Euro bölgesinde fiyat istikrarını sağlama görevine olan bağlılığı ve bu doğrultuda gerçekleştirilen politika eylemlerinin bir yansıması olduğunu vurguladı. Açıklamada ayrıca, bu durumun ECB’nin etkili para politikası uygulama kapasitesi üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmadığının altı çizildi.

Bu gelişme, ECB’nin son yıllardaki ilk zararı olarak kayıtlara geçti ve bankanın, fiyat istikrarını koruma misyonu doğrultusunda karşılaştığı zorlukları gözler önüne serdi.