Yurt Dışında Bankacı Olmak İsteyenlere 10 Önemli Öneri

Bankacılık, finans sektörünün en popüler mesleklerinden biri olarak görülmektedir. Bunun temel sebepleri ise bankacılığın kurumsal ve global bir meslek olması, bankaların geniş bir kadro çeşitliliğine sahip kurumlar olmalarıdır. Yüzyıllar önce ortaya çıkan ve pek çok farklı iş alanına hitap eden bankacılık, günümüzde dünyanın dört bir yanında insanların faaliyet gösterdiği popüler bir meslek dalı haline gelmiştir. Ülkemizde bankacı olmak isteyen çoğu personel adayı yurt içinde yer alan iş imkanlarını değerlendirmektedir. Ancak bankacılık yurt dışında da oldukça fazla talep gören bir iş alanıdır, bu nedenle yurt dışında bankacı olmak isteyen kişi sayısı da bir hayli fazladır. Bu noktada yurt dışında nasıl bankacı olunacağına dair çeşitli soru işaretleriyle karşılaşılmaktadır. İşte bu soru işaretlerini gidermeye yönelik, yurt dışında bankacı olmak isteyenlere çeşitli önerilerde bulunacağız.

1. Bankacılık Mesleğini İyi Tanıyın

Meslek seçimi üniversiteye başlarken henüz netleşmese de üniversite eğitimi tamamlandığında kimi insanlar için büyük bir çıkmaza sebep olmaktadır. Eğer kendinize bir meslek edinecekseniz bu mesleğin niteliklerini, gelecekte size neler kazandıracağını ve mesleğe uygun olup olmadığınızı iyi değerlendirmelisiniz. Bankacılık, mühendislik, doktorluk gibi meslekler global mesleklerdir yani dünyanın her yerinde bu mesleğin mensuplarına ihtiyaç duyulmaktadır. Kariyerinizi yurt dışında inşa etmek istiyorsanız veya hayatınızın bir döneminde yurt dışında çalışma deneyimini kazanmak istiyorsanız eğer bankacılık buna uygun bir meslek olacaktır.

2. Doğru Eğitim Alın

Bankacılık mesleğine dair uzmanlık kazanmak isteyen kişiler üniversite eğitimlerini bankacılık alanında geliştirmelilerdir. Ülkemizde bankacılıkla ilgili eğitim veren üniversite sayısı oldukça fazladır. 4 yıllık lisans ve 2 yıllık ön lisans programları, örgün eğitim ve uzaktan eğitim şeklinde öğrencilere sunulmaktadır. Bankacılık ve finans, bankacılık ve sigortacılık, uluslararası bankacılık, ekonometri, iktisat gibi bölümler bankacılık kariyerine başlamak için idealdir. Ancak yurt dışında bankacı olmak daha çok uzmanlık isteyen bir iştir. Bu nedenle 4 yıllık uluslararası bankacılık eğitimi almak yurt dışında çalışmanız için daha avantajlı olacaktır.

3. Yurt İçinde Tecrübe Kazanın

Özellikle bir mesleğe yeni başlayanlar için tecrübe oldukça önemlidir. Yurt içinde bankacı olarak tecrübe kazanmak mesleğinizi daha kolay tanımanızı ve iş hayatına daha hızlı adapte olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca bankaların çoğu yurt içinde tecrübe kazanmış ve belirli bir mevkiye gelmeyi başarmış personellerini yurt dışına göndermektedir. Bu nedenle yurt dışında bankacı olmadan önce mutlaka yurt içinde tecrübe kazanmalısınız.

4. Hangi Bankanın Bünyesinde Çalışmak İstediğinizi Belirleyin

Bankacılık mesleğine başladığınız bankada çalışmaya devam edebileceğiniz gibi, daha verimli olacağınızı düşündüğünüz başka bir bankanın bünyesine transfer olabilirsiniz. Özellikle kariyerinize yön verirken önemli dönüm noktaları olan kurum değiştirme aşamasında mutlaka çalışmayı düşündüğünüz bankaları araştırmalısınız. Ülkemizde faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankalar bulunmaktadır. Kimi bankalar yurt dışında çalıştırmak üzere personel alımı yapmakta ve bu personellere özel eğitim de vermektedir. Özellikle ülkemizde faaliyet gösteren yabancı bankaların bünyesinde çalışarak yurt dışına transfer olmak avantajlı bir adımdır. Yurt dışında şubesi bulunan bu bankaların vizyonlarını ve misyonlarını öğrenmeli, kendiniz için doğru bankayı seçmelisiniz.

5. Ülkeleri Öğrenin

Yurt dışında bankacı olma hedefini belirlediyseniz eğer, hangi ülkede çalışmak istediğinize karar vermelisiniz. Bunun için çalışmak istediğiniz bankanın hangi ülkelerde şubeleri olduğunu araştırmalısınız. Gitme potansiyelinizin olduğu ülkeleri belirledikten sonra söz konusu ülkenin yaşama şartlarını, kültürünü, ekonomisini iyi araştırmalısınız. Yurt dışında bankacı olmak için refah seviyesi yüksek, global finans alanında öncü ülkeleri tercih etmeniz hem yaşam standartlarınız hem de kariyeriniz için sağlıklı bir seçim olacaktır.

6. Yurt Dışında Çalışan Bankacıların Deneyimlerini Dinleyin

Sizden önce yurt dışına gitmiş ve bankacılık yapmış kişilerin deneyimleri, kariyerinize yön verirken fikir edinmenizi sağlayacaktır. Kendiniz için en doğrusunu seçerken mutlaka hedefinizi yaşayan kişilerin gözünden yurt dışında bankacı olmayı dinlemelisiniz. Yurt dışında bankacı olmanın zorlukları, avantajları, yurt dışında yaşamanın artıları ve eksileri gibi merak ettiğiniz pek çok soruya bu sayede farklı bakış açılarından cevap bulabilirsiniz.

7. Yabancı Dilinizi Geliştirin

Yurt dışında bankacı olmak için ilk olarak İngilizcenizi geliştirmelisiniz. İngilizce, global bir dildir bu nedenle hangi ülkeye giderseniz gidin çalışacağınız banka sizden İngilizce bilginizi kanıtlamanızı isteyecektir. TOEFL, IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlarla bunu kanıtlayabilirsiniz. Bunun yanında çalışmayı düşündüğünüz ülkenin resmi dilini bilmeniz yurt dışında çalışma şansınızı arttıracaktır.

8. Geniş Bir Network Oluşturun

Yurt dışında çalışmaya başlamadan önce kendinize bir network oluşturmalısınız. İş arkadaşlarınız ve yöneticileriniz başta olmak üzere banka sektöründe çalışan kişilerle iletişim halinde olmalısınız. Bu iletişim, hem yurt dışında çalışmak için yapacağınız başvuruyu olumlu etkileyecek hem de doğacak iş fırsatlarından daha kolay haberdar olmanızı sağlayacaktır.

9. Güçlü Referanslar Edinin

Bankalar, yurt dışı şubelerinde çalıştıracakları personelleri seçerken oldukça titiz davranmaktadırlar. Mesleki tecrübe ve yabancı dil bilgisi kriterlerini sağlasanız bile nasıl bir çalışan olduğunuza dair yöneticilerinizin ve iş arkadaşlarınızın görüşleri alınacaktır. Bu noktada özellikle yöneticilerinizin yorumları etkili olmaktadır. Bu nedenle işinizi eksiksiz yapmaya özen göstermeli, yöneticilerinizle iyi bir diyalog kurmalısınız.

10. İş İlanlarını Düzenli Takip Edin

Bankaların merkezi bir personel alım sistemi yoktur. İhtiyaç dahilinde personel alımı yapan bankalar, bu alımları iş ilanı yayınlayarak duyurur. Bu nedenle sık sık bankaların yayınladığı ilanları kontrol etmelisiniz. Yurt dışı bankacılık ilanları yurt içine kıyasla daha azdır, bu nedenle tetikte olmalısınız. Eğer hali hazırda çalıştığınız bankanın yurt dışı şubelerinden birinde çalışmayı düşünüyorsanız kurum içinde yapılan duyuruları yakından takip etmenizi öneririz.