En Başarılı Çalışanlarınızın Sizinle Kalmasını Nasıl Sağlarsınız?

Hiçbir şirket başarılı çalışanlarını kaybetmek istemez. Onlar için kolaylık, yeni imkanlar ve bağlılık yaratmak ister. Rekabetçi iş dünyası içerisinde başarılı çalışanların şirket içerisinde kalmasını ve şirkete bağlılık duymasını sağlamak oldukça zordur. Rakip firmalardan gelecek teklifler cazip olabilir. Böyle durumlarda çalışanlarınızı kaybetmemek için yapabileceğiniz bazı taktikler bulunmaktadır.

En başarılı çalışanlarınızı kaybetmek istemiyorsanız daima onlarla iletişim halinde olmaya özen gösterin. Çalışanların iş verenleriyle iletişim halinde olması, kendilerini daha güvende hissetmelerini sağlar. Onları dinlediğinizi belirtmek geri bildirim almanızı da kolaylaştıracaktır. Her zaman kapınızın onlara açık olduğunu da fark ederler. Bu durumda çalışanınız şirketten ayrılmak yerine, şirket içerisinde kalmak ve sizinle bir yola devam etmek ister.

Şirket tarafından sunulacak olan eğitimler, etkinlikler, katkılar, şirket içi hizmetler çalışanlar açısından oldukça önemlidir. Her şirket çalışanlarına farklı alanlarda destek sunar. Kimi zaman başarıya, performansa ve verimliliğe yönelik ek hizmetlerde verilmektedir. Çalışanlarınıza sunmuş olduğunuz katkılardan, yardım ve desteklerden bahsetmeli, şirket tarafından sunulan imkanlardan nasıl yararlanabilecekleri hakkında eğitimler düzenlemelisiniz.

Başarılı çalışanların en önemli özelliği proaktif olmalarıdır. Yani sürekli olarak kendilerini yeniliklere, değişimlere açık görmeleri ve kendilerini geliştirmeleridir. Beklenti duymak yerine insanların ve iş dünyasının kendilerinden beklenti duymasını sağlayacak yaratıcı fikirlere de sahiptirler. Eğer proaktif bir çalışanınız varsa, onun için şirketin ne tarzda faydalı olacağına dair bilgilendirmeler yapabilirsiniz. İş yaşamında belli bir seviyeye ve başarıya ulaşmış kişiler, elde edecekleri faydayı duymaktan ve bilmekten hoşlanırlar.

Yapılan araştırmalara göre kimi çalışanlar şirketten fazlasıyla memnun olmasına rağmen başarısının takdir edilmemesi, çalışma arkadaşlarının yetersiz olması sebebiyle başka şirketlerden gelen teklifi kabul ederek istifasını sunabiliyor. Bu tip durumlara engel olmak açısından çalışanlarınızın düzenli olarak performanslarını değerlendirmeli ve ekip çalışması vakalarıyla şirket içi uyumu tespit etmelisiniz. Eğer yolunuza taş koyan bir çalışan varsa, uygun olduğu pozisyona geçirmeli veya işten kovmalısınız.

Başarılı çalışanlar, çalışmış oldukları ofiste gerçekten kendilerini geliştirmek ister. Dolayısıyla şirket tarafından sunulan imkanlardan en iyi şekilde yararlanmak onlar için önemli bir hale gelir. Hem şirket içerisinde hem de şirket dışında katılabilecekleri, elde edebilecekleri fırsatları bulmaları konusunda yardımcı olursanız, sizden kopmak istemeyeceklerdir. Tam aksine onları güçlendirdiğinize yönelik bir düşünceye sahip olmalarını sağlayacaksınız.

Zaman içerisinde beklentilerin değişmesiyle birlikte, hem yöneticinin hem de çalışanın birbirlerine yönelik talepleri farklılık göstermektedir. Çalışanınızın sizden beklemiş olduğu beklentileri daima tespit etmeli ve bu beklentilere yönelik teşvik edici davranmalısınız. Eğer yönetme ve yönetilme fırsatı tanırsanız, beklentilerinin ne olduğunu daha kolay bir şekilde keşfedebilirsiniz. Bunun için sizlere danışmalarına izin vermelisiniz.

Ve en önemli detay, başarılı olan çalışanlarınıza hak etmiş oldukları ödemeyi daima yapmanızdır. Eğer başarısının karşılığını alamayan bir çalışanınıza varsa ve başka firmadan cazip bir teklif geliyorsa, sizi terk edecektir. Hem de hiç düşünmeden! Dolayısıyla çalışanlarınızın tatmin edici bir ödeme sistemiyle ödüllendirildiğinden emin olmalısınız…