Yaz Mevsiminden Önce Kariyer Hedeflerinizi Gözden Geçirin!

Yaz mevsimi üniversitelerden mezun olacak ya da yeni bir iş dönemine başlayacak olan adaylar için oldukça önemlidir! Bugüne kadar yaşamış olduğunuz süreci gözden geçirmek, kariyeriniz hakkında yeni planlar yapmak, hedeflerinizi planlamak ve değişim yaşamak için en iyi zaman yazdır. Sene içerisinde yaptığınız, yapamadığınız, başardığınız ya da başaramadığınız her hedefi görmenizi, incelemenizi sağlar.

Kariyer hedeflerinize ne kadar yakın ya da ne kadar uzak olduğunuzu tespit etmek istiyorsanız, gözden geçirmeniz gereken kariyer planınızda, dikkat etmeniz gereken bazı noktalar olduğunu unutmamalısınız. Kariyer hedeflerini hayata geçirmenin en önemli noktası, gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler olmasıdır. Eğer gerçekten ulaşabileceğiniz bir hayaliniz, hedefiniz varsa, bu yaz mevsimini boş geçirmek yerine hedeflerinize ulaşabileceğiniz yollar üzerinde yoğunlaşmayı tercih edebilirsiniz.

İlk olarak kariyer hedeflerinizi belli bir metin üzerine dökmeniz gerekmektedir. Hedeflerinizi bir liste haline getirmek, kendinize söz vermeniz anlamına gelir. İnsan beyni hem görsel hem de yazınsal içerikleri hafızada daha iyi saklar. Hedeflerinizi ve planlarınızı hafızanızda yer ettirmek istiyorsanız yazın! Ardından gerçekten ne istediğinize karar verebilirsiniz. Liste halinde yazdığınız hedefleri bir öncelik sıralamasına göre tekrardan listeleyin. En çok gerçekleştirmek istediğiniz hedefleri listenin başına alın. Bu sayede önce nereden başlangıç yapacağınızı daha iyi bilirsiniz.

Bir hedefinizin gerçekleşmeyeceğini düşünüyorsanız kendinizi motive etme yolu bulun. Bu zamana kadar neleri başardığınızı, hangi zorlukların üstesinden geldiğinizi kendinize sürekli olarak hatırlatın. Daha önce başarısız olmanız, yine başarısız olacağınız anlamına gelmez. Yine hedefinize yoğunlaşın gerekirse yine başarısız olun fakat pes etmeyin, vazgeçmeyin. Çünkü vazgeçmek, gerçekleştirebileceğiniz hayalleri bir kenara bırakmak demektir.

Bütün hedeflerinizi aynı anda gerçekleştirmenize gerek olmadığını fark edin. Bazı hedeflerinizi kontrol etmek ve kontrol altında tutmak daha zor olabilir. Bu nedenle hedeflerinizde ilerleyeceğiniz yolları ve zamanı parçalara ayırın. Küçük parçalara ayırdığınız hedefleri gerçekleştirmeniz daha kolay olacaktır. Üstelik daha kolay bir şekilde motive olabilirsiniz.

En önemlisi, kendinizi ödüllendirmeyi unutmamalısınız. Kariyer hedeflerinizi planladıktan sonra yaz mevsiminin bir tatil mevsimi olduğunu unutmadan yeni iş dönemine ya da yoğun tempo kariyer yaşamınıza başlamadan önce hem zihninizi hem de bedeninizi dinlendirmek amacıyla bir fırsat olduğunu unutmayın. Hayatınızdaki bir şeyleri değiştirmeden önce kısa bir mola vermek, biraz olsun rahatlamanızı, daha iyi kararlar almanızı daha önce almış olduğunuz kararlar hakkında düşünmenizi sağlayacaktır. Enerjinizi yeniden hissetmek için biraz mola sizlere iyi gelecektir!

Yaz mevsimine doğru giriş yaparken hedeflerinizin büyük bir çoğunluğunu gerçekleştiremediğinizi fark etmiş olmanız, yeni kararlar almak için bir fırsattır. Bu durum var olan hedefler yerine kendinize yeni hedefler koymanız anlamına gelecektir. Hayal kırıklığına uğramak, kendinizi demotive etmek ya da üzmek yerine bir kariyer koçundan yardım almayı deneyebilirsiniz. Bu sayede daha başarılı bir plan hazırlayabilirsiniz.