Şirketler, adayları sınamak ve pozisyona uygun olup olmadıklarını tespit etmek amacıyla çeşitli mülakat teknikleri uygular. Bu tekniklerden biri de grup mülakatı olarak yer alır. İş görüşmesi için davet edilen adayın grup mülakatında başarılı olması için mutlaka önceden hazırlık yapması gerekir. Grup mülakatları, yapılacak bireysel mülakatlara göre daha zorlayıcıdır. En az 5 en fazla 10 kişi ile gerçekleştirilen bu mülakat türünde adayların çeşitli kişisel özellikleri tespit edilir, liderlik özellikleri incelenir ve takım çalışması ile ne kadar uyumlu olabilecekleri saptanır.
Grup mülakatına katılacak olan adaylar, birebir yapılacak olan mülakatlardan daha streslidir. Bu stresin sebebi mülakat ortamına adayla birlikte pek çok kişinin girmesi ve adayın ister istemez bu kişilerle kendisini sınamasıdır. Motivasyon düşüklüğüne fazlasıyla sebep olabilecek bir iş görüşmesi türü olduğu için adaylar dikkatli davranmalıdır.
Grup Mülakatlarında Sorulan Sorular
Grup mülakatları iki şekilde gerçekleşmektedir. Aday tek başına katılsa da pek çok şirket yetkilisi ile iş görüşmesi yapıyor ya da adayla birlikte birden çok aday bulunuyor ve şirket yetkilileri de yer alıyor olabilir. Her ne şekilde olursa olsun aday, mülakata katılmadan önce nasıl bir iş görüşmesi yapılacağını ve iş görüşmesinin kimlerle gerçekleşeceğini öğrenmesi gerekir. Yapılan tüm araştırmalar, görüşme esnasında bir bilgi birikimine sahip olunmasını, dolayısıyla adayın avantaj elde etmesini sağlar.
Grup mülakatı yapacak olan şirket yetkililerinin sosyal medya profilleri de adaylara fikir verebilir. Kişilerin şirketteki pozisyonları ve geçmiş işleri ile ilgili bilgi edinerek mülakata katılmak da aday açısından yararlıdır. Adayın daha önceden grup mülakatına katılmış olan kişilerle iletişime geçip, nasıl geçtiği ile ilgili bilgiler edinmesi de mülakata daha hazırlıklı olmasını sağlar. Böylece grup mülakatlarında sorulan sorular hakkında da fikir sahibi olunur.
Grup Mülakatından Sonra Teşekkür Mektubu Yazmak
Grup mülakatına katılacak olan adayın yanında mutlaka not defteri ve kalem olmalıdır. Gerektiğinde mülakat esnasında notlar alınması gerekir. Alınan bu notlar, mülakat sonrasında teşekkür mektubu yazmak için faydalı olur.
Grup mülakatlarında eğer soruları tek bir kişi soruyorsa adayın cevabı ona vermesi, ancak orada bulunan diğer yetkililerle de sık sık göz temasında bulunması mülakatlarda olumlu etki eden unsurlardandır. Grup mülakatlarının ilk dakikalarında aday eğer fırsat bulabilirse işe alım uzmanları hakkında bilgi de edinebilir. Sohbet ederek başlayan mülakatlarda bunu yapmak daha kolaydır.
Adayın, mülakatı yapan gruptaki kişiler hakkında eğer mülakat başlayana kadar isimleri ve unvanları hakkında bilgisi yoksa mülakata başlarken kişilerin kendilerine sorarak bu soruların cevabını alabilir. Grup mülakatlarında sizden başka kişiler de olacağından ilk izlenimi önemsemeniz gerekir. Bunun için de bir iş görüşmesine uygun giyinmek kesinlikle olumlu etki edecektir. Bu nedenle diğer kişilerin de sizin gibi düşüneceğini göz ardı etmeyin ve kıyafetinize gereken özeni mutlaka gösterin.