Banka mülakatlarına, işe alım uzmanları tarafından gerçekleştirilen kısa bir tanışma olarak bakabiliriz. Kısa bir süre içerisinde kendinizi en iyi şekilde tanıtmanız gerekir. Günümüzde kişisel gelişim alanında birçok programla birlikte, sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinize daha çok önem verilmektedir. Çoğu iş alanında olduğu gibi bankacılık alanında da özgeçmişiniz, iş tecrübeleriniz artık alan yeterliliği olmaktan çıkmış durumda. İşe alım uzmanları, size doğrulttukları sorular karşısında nasıl bir tutum sergilediğinize, stres içerisindeyken verdiğiniz cevaplara bakarak siz farkında olmasanız da sizin hakkınızda bilgi sahibi olmaya başlıyorlar.
Banka Mülakatlarında Sorulan Sorular
Banka mülakatlarında işe alım uzmanlarının sordukları sorular;
- Neden bankacılık sektörünü tercih ettiniz?
- Bankamızı araştırdın mı, hakkında bildiklerin nelerdir?
- Başvuru yaptığınız pozisyon hakkında yeterli bilgiye sahip misiniz?
- Bu pozisyonu tercih etme sebebiniz nedir?
- Bankacılıkta belirlediğiniz bir hedef var mı?
- Başvuruda bulunan diğer adaylardan seni ayıran özellik nedir?
- Bankanın herhangi bir şubesinde çalışır mısın?
- Bankacılık sektörüne girdikten 5 yıl sonra kendini hangi pozisyonda görüyorsun?
- Bir banka kurmak istesen önceliklerin neler olur?
- Türkiye ekonomisi hakkında neler düşünüyorsun?
- Enflasyonla mücadele için neler yapılabilir?
- Kendinde bulduğun en zayıf ve güçlü yönlerin nelerdir?
- Kendin ve ailen hakkında biraz bilgi verebilir misin?
- Eğitim hayatından kısa bir bilgi verebilir misin?
- En son okuduğun kitap, izlediğin film vb. nelerdir?
Bu ve bunun gibi birçok soru ile karşılaşmanız mümkündür. Bu tarz kişisel sorulara çok dikkatlice cevap vermeli ancak çok stratejik davranmamalısınız. Sorulan sorulara olduğunuz gibi cevap vermeniz gerekir. Sorular karşısında verdiğiniz cevaplara bakarak, kendinizle çelişki yaşayıp yaşamadığınıza dikkat edilir. Sizi strese sokabilecek sorular karşısında verdiğiniz cevaplar ve tutumunuz, kriz anında yapabilecekleriniz hakkında küçük ipuçları olarak tanımlanır. Birebir mülakatlara girmeden önce size verilen mülakat saatinde sizle görüşmeyip bir süre bekletebilirler, bu durum da sizin sabrınızı ölçme yöntemidir.
Grup Mülakatları
Bazı bankalarda başvuru sayıları fazla olduğundan dolayı, bazı bankalarda ise mülakatların son aşaması olarak yapılan grup mülakatları vardır. Sistem hemen hemen aynı olmakla birlikte belirlenen sayıda aday, grup halinde mülakata alınır. Grup mülakatlarında işe alım uzmanlarıyla yapılan göz temasları çok önemlidir. Tanışma aşamasına gelindiğinde atılgan olmak diğer adaylardan sıyrılmanıza yardımcı olur. Uzmanlar bir vaka çalışması yaparlar. Bu çalışmada vaka üzerine adayların düşüncelerini ifade etmeleri ve problemlere kısıtlı zaman diliminde takım arkadaşları ile birlikte muhalefetten kaçınarak bir çözüm bulması gerekir. Çözüm aşamasında sergilenen davranış ve üslup işe alım uzmanları tarafından gözlemlenir.
Mülakatlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yalnızca banka mülakatları için değil, hangi iş alanı olursa olsun mülakatlara tam zamanında gitmeye dikkat edin. Eğer imkanlarınız dahilinde ise 15 dakika öncesinde mülakat yerinde olmaya özen gösterin. Mülakat esnasında işe alım uzmanları ile göz temasından kaçınmayın. Göz teması kurmak, kişinin kendine olan güveninin göstergesidir. Mülakata girdikten sonra ilk 90 saniyedeki izlenimiz çok önemlidir. Uzmanlar sizin hakkınızda olumlu veya olumsuz düşüncelerini ilk 90 saniye içerisinde oluşturmaya başlar. Bu süre zarfında oluşturacağınız izlenim, işe alımlarda %33 oranında etkilidir. Sorulan sorulara açık ve net cevaplarda bulunun. Diyalog halindeyken jest ve mimiklerinize dikkat edin ve güler yüzlü olmaya özen gösterin.
Bankacılık bir hizmet sektörüdür. İnsanlarla birebir iletişim halinde olacağınızdan dolayı güler yüzlü olmanız, beden diliniz, diksiyonunuz çok önemlidir. İşe alım uzmanları personel alımlarında bu kriterlere uyan kişileri titizlikle seçer.
Banka mülakatları hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.